Zdravstveni turizam

Naftalan - blago koje stiže iz utrobe zemlje

Destilacijom naftenske nafte nastaje - naftalan, zemno mineralno ulje koje pokazuje ljekovita svojstva

Naftalan - blago koje stiže iz utrobe zemlje
Čuli ste za naftu, za benzin, za zemne plinove, ali jeste li čuli za naftalan? Naftalan je zemno mineralno ulje koje nam u obliku naftenske nafte pristiže iz utrobe zemlje, a potom se destilira i pretvara u jedno od najljekovitijih poznatih prirodnih sredstava. Ova teška nafta, koja ima visoku specifičnu težinu, u svome sastavu sadrži vrlo malo količinu lakohlapivih frakcija - benzina i kerozina. No, zato sadrži visoke postotke sterana - naftenskih ugljikovodika, koji su svojom strukturom najsličniji steroidnim hormonima i vitaminu D i koji su se, upravo zbog tih svojstava, pokazali odličnima u liječenju brojnih bolesti.
 
U svijetu je poznato samo nekoliko nalazišta naftenske nafte - jedno je u Azerbajdžanu, a drugo u Ivanić Gradu, hrvatskom gradiću poznatom po specijalnoj bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan koja se bavi  liječenjem upalnih reumatskih bolesti, bolesti zglobova i kralježnice te kožnih bolesti - psorijaze i neurodermitisa. Bolnica kao glavno ljekovito sredstvo za sve ove bolesti koristi upravo naftalan.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.