Događanja

U Supetru otvoren 4. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu

Na ovogodišnjem kongresu pod nazivom "Novo vrijeme - vrijeme za ruralni turizam" okupilo se preko 250 sudionika iz 15 zemalja

U Supetru otvoren 4. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu
- Cilj nam je prikazati primjere dobre prakse, kreativne ideje naših ruralnih majstora i majstorica, mjere različitih poticaja za pokretanje vlastitih gospodarstva, ali i pokazati da ruralni turizam nije samo staromodan, nego da je i spojiv sa suvremenim digitalnih tehnologijama i komunikacijama, pri čemu se može i dalje očuvati autentični doživljaj naše ponude - istaknula je predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijana Katica na svečanom otvorenju četvrtog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu koji se do nedjelje održava u Supetru.
 
- Pred nama je zadatak da svijetu približimo Hrvatsku kao cjelogodišnju destinaciju bogate i raznovrsne ponude kroz svih dvanaest mjeseci. Upravo u tom procesu do posebnog izražaja dolazi kontinentalni turizam i srodne grane selektivnih oblika turizma. Ruralni turizam ima puno prostora za rast i razvoj, riječ je o proizvodu za koji interes pokazuju gosti iz velikih urbanih sredina i gradova koji žele uživati u prirodi, miru te koji preferiraju autentičan doživljaj i domaće uzgojenu hranu. Svjetski je trend autohtono i prirodno, ono što Hrvatska sve od Slavonije, pa do Imotske krajine obilno posjeduje - istaknuo je Kristijan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.  
 
U Supetru otvoren 4. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu
 
- U Dalmatinskoj zagori samo je dva posto prostora iskorišteno za ruralni turizam, a potencijala u toj županiji za ovu vrstu turizma ima oko 70 posto - podaci su koje je iznio Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije, koja je drugi put domaćin kongresa. Prvi međunarodni Kongres o ruralnom turizmu održan je na Hvaru. 
 
Ivan Cvitanić, direktor TZ grada Supetra naglasio je važnost ovog kongresa koji je označio novu eru supetarskog turizma, a to je uz odmorišni i poslovni turizam. Naime, ove je godine otvoren Waterman Forum, novo mjesto poslovnih susreta. 
 
Ruralni turizam u Hrvatskoj prati svjetske trendove. S obzirom na to da je 2018. proglašena godinom europske kulturne baštine, među temama kongresa su i kulturne rute u ruralnom turizmu o kojima će govoriti Stefano Dominioni, predsjednik Instituta za kulturne rute pri Vijeću Europe. Iznimno važno je i uključivanja Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu kao jednog od  organizatora kongresa. Brojni gosti kongresa, dužnosnici i posjetitelji u sljedećim će danima analizirati ključna pitanja za turizam, ali i pokušati pronaći njihova rješenja. 
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.