Wellness

Morska blaga u spa tretmanima

Neupitna je korist morske soli na naše zdravlje i ljepotu, ali uz nju, tu su i morske alge, prepune minerala koje se koriste u wrapping i aromaterapijskim tretmanima

Morska blaga u spa tretmanima

Tretmani na bazi morske soli, morskih algi, esencijalnih ulja i mediteranskog bilja nerijetko su sljubljeni u spa programe koji su prava blagodat za tijelo i um. Poznat je učinak ljekovitih činitelja mora: koža postaje ljepša (čišća i čvršća), a sve to je prati osjećaj odmora i opuštenosti koji nas preplavi već nakon nekoliko udisaja aerosola i esencija koje isparavaju iz biljaka. Neupitna je i korist morske soli: Morsku sol čine natrijev klorid, magnezij, kalij i 60-ak drugih korisnih minerala, a najčešće se koristi kao otapalo za eterična ulja u aroma-kupkama. Čisti tijelo od viška tvari i toksina, te zateže kožu. Čisti auru, izvrsna je za uklanjanje umora i stresa.

Morska sol i alge


Sitna morska sol koristi se u pilinzima za tijelo te u tretmanima detoksikacije. Miješa se s biljnim i eteričnim uljima. Cvijet soli, koja se skuplja na površini mora, bogata je magnezijem, bakrom i kalcijem. Može se proizvesti jedino prirodno, a izvrsna je i u prehrani. Soli Mrtvog mora, bogate magnezijem, kalijem, kalcijem i cinkom potiču regeneraciju kože, a nerijetko se koriste i u tretmanima pomlađivanja.

Morske alge skupljaju se u morskim i oceanskim dubinama, a zbog svojeg kemijskog sastava izvrstan su dodatak modernoj prehrani i kozmetičkim tretmanima. Mogu se koristiti tako da se umiješaju u vodu, ili u obliku obloga. Bogate su mineralima: magnezij, željezo, fosfor, jod, kalij, kalcij te vitaminima C, B1, B12. Regeneriraju kožu, čiste i obnavljaju. Najčešće se koriste u wrapping tretmanima u kombinaciji sa zelenom glinom (blatom). Djelotvorni su dodatak talasoterapije jer stimuliraju metabolizam stanica i pridonose imunitetu kože te uklanjanju mrlja. Potiču krvotok i korisne su za prevenciju strija i celulita. Oblog s kombinacijom blata i algi pozitivno djeluje na reumatizam i osteoartitis.

Esencijalna ulja


U prirodnim tretmanima često se koriste i esencijalna ulja, biljni ekstrakti dobiveni destilacijom cvijeta, kore, sjemena ili lista biljke ili pak tiještenjem usplođa. Među najčešće korištenima je ulje lavande (Lavandula angustifolia), koje ubrzava epitelizaciju kože i njeguje ju, te se koristi u masaži za tretman mišićnih spazmi, bolova i stresa. Ulje slatke naranče (Citrus sinensis), djeluje antistresno, potiče probavu, osvježava, pa se koristi kod otežane probave, stresa, nervoze i nesanice. Ulje ružmarina (Rosmarinus officinalis, L.) pomaže kod bolnih mišića te kod osoba s niskim tlakom. Potiče koncentraciju.

Smilje (Helichrysum italicum) regenerira i obnavlja kožu, ublažava postojeće bore i sprječava nastajanje novih. Ulje mirte (Myrtus communis) koristi se za opću njegu, njegu proširenih vena, za tretiranje dišnih infekcija u djece te u tretmanima tretmanima lica i masažama. Ulje lovora (Laurus nobilis) prirodni je analgetik i pokreće limfu. Ulje Bora, bijelog (Pinus sylvestris) i alepskog (Pinus Halepensis) produbljuje udisaj, koristi se za tretiranje kroničnog umora i odličan dodatak u masažama.

Morska blaga u spa tretmanimaAutor: Anamarija Pažin-Morović

www.laurus-studio.com
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.