Lifestyle

Mediteranska prehrana čuva tajnu zdravlja

Stil života, a posebno način prehrane, razlozi su dugovječnosti stanovnika mediteranskih zemalja

Mediteranska prehrana čuva tajnu zdravlja

Poznata Seven Country studija, koja se bavila istraživanjem navika vezanih uz prehranu i kretanje te njihovog utjecaja na pojavnost kardiovaskularnih bolesti, pokazala je još kasnih pedesetih godina prošlog stoljeća da muškarci koji žive na Mediteranu rjeđe obolijevaju od bolesti srca i krvnih žila, u usporedbi s muškarcima iz Amerike i Sjeverne Europe.

Pogađate - tajna dobrog zdravlja krije se u zdravom mediteranskom načinu prehrane, koja uključuje namirnice bogate vlaknima, žitarice, raznovrsno voće i povrće, orašaste plodove, mahunarke, različite vrste sjemenki i maslina, te povećan unos ribe i morskih plodova, uz smanjeni unos crvenoga mesa, jaja i mliječnih proizvoda.

Danas je takav način prehrane poznat kao Mediteranska prehrana, a njen pozitivan učinak na zdravlje jedan je od razloga zbog kojih je UNESCO 2010. godine ovu prehranu odlučio staviti na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Preventiva za srce

U međuvremenu, Mediteranska prehrana se pokazala kao dobra preventiva metaboličkog sindroma - skupine metaboličkih poremećaja koji se očituju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak.

Istraživanje objavljeno u kolovozu 2011. godine u kojem su znanstvenici tijekom tri mjeseca pratili 135 odraslih ljudi koji su imali umjereni rizik od kardiovaskularnih bolesti pokazalo je da su oni koji su slijedili načela Mediteranske prehrane mnogo efikasnije smanjili postprandijalnu lipemiju (koja izaziva nakupljanje masnoća na stijenkama krvnih žila) u odnosu na one koji su bili na prehrani koja se bazira na niskom unosu masnoća. To je dokaz da ova prehrana čuva srce!

Znanstvenici iz Italije i Grčke zaključuju da Mediteranska prehrana podjednako djeluje na sve etničke grupe, tako da prevenira i primarne i sekundarne rizike metaboličkog sindroma. Zanimljivo je da taj oblik prehrane može utjecati i na poslovni uspjeh: U čileanskom istraživanju objavljenom 2009. godine u britanskom časopisu Public Health Nutrition, Federico Leighton sa suradnicima godinu dana je pratio radnike tvrtke Maestranza Diesel, kojima je u kantinama posluživana mediteranska hrana. Potvrđeno je da su se znatno smanjili parametri metaboličkog sindroma, što smanjuje stopu bolovanja i izbivanja radnika s radnog mjesta.

Vraća seksualno zdravlje

Još jedno istraživanje iz 2011. godine potvrdilo je da unos integralnih žitarica dva do tri puta dnevno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 te da proizvodi koji se baziraju na integralnim žitaricama djeluju preventivno protiv raka debelog crijeva, polipa, hormonskih karcinoma, karcinoma gušterače i karcinoma probavnog trakta. Također, brojna su istraživanja dokazala da unos zdravih masnoća koje sadrži maslinovo ulje preventivno djeluju protiv raka dojke.

I ne manje važno: mediteranska prehrana dobra je i za seksualnost. Tako su talijanski znanstvenici 2006. godine dokazali da su pretilost i metabolički sindrom povezani s erektilnom disfunkcijom, zbog nepravilnog širenja arterija penisa. Istraživanje je pokazalo da je već dvije godine nakon promjene životnog stila koji uključuje mediteransku prehranu i redovitu tjelovježbu, trećina ispitanika povratila je seksualnu funkcionalnost.

Zdrava mediteranska prehrana danas je i stvar odnosa prema okolišu. Kada bismo smanjili unos mesa za 50 posto, manje bi se uništavale šume radi površina za uzgoj hrane za stoku, smanjila bi se emisija metana i dušikova oksida i koncentracija CO2. Osim toga, prevelik unos crvenoga mesa povezan je s većim rizikom od kolorektalnog karcinoma, dijabetesa, hipertenzije, debljine, kardiovaskularnih problema i bolesti prostate.

Mediteranska prehrana čuva tajnu zdravlja
Autor:

www.lejlakazinickreho.com

www.doctornutritionbar.com

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.