Zdravstveni turizam

Zdravstveni turizam i globalni trendovi - gdje je tu Hrvatska?

Predviđa se godišnji rast industrije medicinskog turizma do 25 % za sljedećih 10 godina, a procjenjuje se da će čak 3-4 % posto svjetske populacije putovati u inozemstvo u potrazi za zdravstvenim tretmanima

Zdravstveni turizam i globalni trendovi - gdje je tu Hrvatska?

Dok se granice sve učestalije prelaze u potrazi za kvalitetnom zdravstvenom skrbi, postaje jasno da zdravstveni turizam nije samo popratni fenomen. Medicinski turizam doživljava rapidan razvoj kako sve više putnika traži nove metode liječenja, niže cijene medicinskih zahvata ili veću kvalitetu usluge koja im nije dostupna u matičnoj zemlji.

Nedavno objavljeno izvješće VISA i Oxford Economics upravo to i potvrđuje. Industriji medicinskog turizma, trenutno teškoj 100 milijardi USD, predviđa se godišnji rast do 25 % za sljedećih 10 godina, a procjenjuje se da će tri do četiri posto svjetske populacije putovati u inozemstvo u potrazi za zdravstvenim tretmanima. Sjedinjene Američke Države trenutno vode u pogledu tržišnog udjela zdravstvene potrošnje, ali udio azijskih zemalja, kao što su Tajland, Singapur i Južna Koreja, i dalje će rasti. Štoviše, izvješće sugerira kako bi se u idućem desetljeću i Kina mogla nametnuti kao jedan od vodećih pružatelja usluga zdravstvenog turizma.

Zdravstveni turizam i globalni trendovi - gdje je tu Hrvatska?

Medical Tourism Index

Izvješće Medical Tourism Index (MTI) za 2016. godinu, nastalo u okviru istraživanja koje provodi  International Healthcare Research Center, rangira 41 destinaciju medicinskog turizma uzimajući u obzir tri ključne dimenzije: državu, industriju i sustav zdravstvene skrbi. MTI izvješće također predviđa rast medicinskog turizma, čime se otvaraju jedinstvene prilike za investitore koji traže nove izazove i prilike za ulaganja. U tom je kontekstu indikativan i 2016. World Medical Tourism & Global Healthcare Congress, najopsežnija međunarodna zdravstvena konferenciji i sajam industrije zdravstvenog turizma, održana od 25. do 28. rujna 2016. godine u Washingtonu. Više od 3 000 sudionika iz 50 zemalja prošle je godine generiralo dobit od jedne milijarde USD, uz obećanje nastavka poslovne suradnje i ulaganja tijekom sljedećih godina.

Što se tiče europskih destinacija, Europa već sedmu godinu bilježi porast interesa za sferu medicinskog turizma. Prema MTI izvješću za 2016. godinu, europske zemlje koje su se našle među 41 destinacijom sve privlačnijom za medicinske turiste su Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Španjolska, Rusija, Italija, Poljska, Malta i Turska.

TOP 10 by Medical Tourism Index

Prema MTI izvješću za 2016. godinu, na samom vrhu najboljih destinacija medicinskog turizma nalaze se:
1.    Kanada
2.    Velika Britanija
3.    Izrael
4.    Singapur
5.    Indija
6.    Njemačka
7.    Francuska
8.    Južna Koreja
9.    Italija
10.    Kolumbija
11.    Španjolska
12.    Japan

Velika Britanija
(score 74,87)

Kao vodeća europska destinacija medicinskog turizma, Velika Britanija privlači velik broj turista koji dolaze na specijalističke medicinske preglede. Kvalitetni zdravstveni centri i vrhunski medicinski kadar Velikoj su Britaniji ujedno osigurali i drugu poziciju u globalnom rangiranju destinacija zdravstvenog turizma. Vlada svim britanskim građanima pruža besplatnu ili pristupačnu zdravstvenu skrb u okviru nacionalnog zdravstvenog sustava (National Health System). Zdravstvene usluge manjeg privatnog sektora dostupne su onima koji ne žele čekati na dostupnost usluga te svima koji nisu građani Velike Britanije.

Zdravstveni turizam i globalni trendovi - gdje je tu Hrvatska?

Njemačka
(score 71,90)

Njemačka, najveća ekonomija Europe i četvrta u svijetu, svojim je građanima osigurala besplatnu zdravstvenu skrb kroz sustav javnog zdravstvenog osiguranja, temeljen na doprinosima koje u fond uplaćuju zaposlenici i poslodavci. Uz sustav javnog osiguranja, postoji i privatno zdravstveno osiguranje -  zamijeniti javno osiguranje privatnim mogu svi oni koji prema propisima nisu obvezni ostati u javnom sustavu, što uključuje studente, državne službenike i namještenike čija godišnja primanja prelaze utvrđeni granični iznos.

Zdravstveni turizam i globalni trendovi - gdje je tu Hrvatska?

Francuska (score 71,22)

Francuski je turizam pozamašan dio njezine ekonomije – Francuska je najposjećenija zemlja na svijetu, s više od 84 milijuna stranih turista samo u 2016. godini. Ova destinacija zdravstvenog turizma ulaže više od 10 % svog BDP-a u zdravstvo, što ga čini jednim od najboljih zdravstvenih sustava u svijetu prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije. Francuska ima mješavinu javnih i privatnih zdravstvenih ustanova, s velikim brojem liječnika zaposlenih u oba sektora, što uključuje javne bolnice, neprofitne nezavisne bolnice (povezane s javnim sektorom) i privatne ustanove. Vlada građanima i stalnim rezidentima osigurava  povrat većine troškova zdravstvene zaštite, u postotku i do 100 % u slučaju skupih ili dugoročnih bolesti.

Zdravstveni turizam i globalni trendovi - gdje je tu Hrvatska?

Italija (score 69,50)


Talijanski je zdravstveni sustav regionalno organiziran, a osigurava univerzalnu zdravstvenu skrb svim građanima i stalnim rezidentima kroz sustav javnih i privatnih usluga. Svatko može odabrati usluge privatnog medicinskog sektora za specijalističke preglede i dijagnostičke testove, ali one nisu pokrivene od strane nacionalnog zdravstvenog sustava. Atraktivnost Italije kao turističke destinacije, usprkos cijenama medicinskih usluga, čini je konkurentnom drugim europskim destinacijama. I dalje ostavlja puno potencijala za napredak - s novim međunarodnim certifikatima i podizanjem kvalitete zdravstvenog kadra, Italija može steći bolji ugled među potencijalnim medicinskim turistima.

Zdravstveni turizam i globalni trendovi - gdje je tu Hrvatska?

Španjolska (score 68,28)


Španjolska ima kombinaciju sustava privatnog i javnog zdravstva, s javnim sustavom besplatnim za građane i stalne rezidente koji se financira putem poreza. Čak i Ustav Kraljevine potvrđuje pravo svih građana na zdravstvenu zaštitu, dok je privatni sektor tu za one koji ne žele čekati na zdravstvene usluge, zaposlenike s visokim prihodima i medicinske turiste. Iako više rangirane destinacije nadmašuju Španjolsku kvalitetom usluga privatnog sektora, cijene medicinskih usluga i atraktivnost destinacije mogli bi biti ključni faktori koji će Španjolsku učiniti još popularnijom destinacijom medicinskog turizma.

Zdravstveni turizam i globalni trendovi - gdje je tu Hrvatska?

Tko je medicinski turist?


Svaka osoba koja putuje iz vlastite zemlje u drugu zbog kvalitetnijeg ili cjenovno pristupačnijeg medicinskog, kirurškog ili dentalnog zahvata je medicinski turist. Terminološka zbrka oko pojmova zdravstvenog turizma još je veća, pogotovo ako se pojmovi „wellness turizam“, „lječilišni turizam“ ili „medicinski turizam“ koriste kao sinonimi.

Zdravstveni turizam označava paket usluga koji uključuju turističke i zdravstvene usluga i proizvoda povezane s putovanjima i promjenom mjesta boravišta, a sve radi jednog motiva – unapređenja zdravlja. Pritom pojmovi „wellness turizam“, „lječilišni turizam“ i „medicinski turizam“ označavaju oblike zdravstvenog turizma, odnosno turističke poddjelatnosti kojima je zdravstveni turizam krovni (nadređeni) pojam.

Zdravstveni turizam i globalni trendovi - gdje je tu Hrvatska?

Medicinski turizam označava putovanje pojedinca van mjesta stalnog boravišta kako bi ostvario zadovoljavajuću razinu zdravstvene skrbi. Motivi su često financijske prirode, gdje se za istu ili nižu cijenu traži profesionalnija i kvalitetnija usluga ili usluga koja ne postoji u mjestu stalnog boravišta.

Wellness turizam označava putovanje u drugo mjesto pojedinaca koji sami traže načine i usluge održavanja zdravlja i podizanja kvalitete života, s ciljem postizanja tjelesnog i duhovnog blagostanja.

Lječilišni turizam jedan je od najstarijih oblika zdravstvenog turizma, a označava usluge i tretmane bazirane na pogodnostima koje pružaju prirodni uvjeti određene lokacije.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.