Zdravstveni turizam

Martina Bienenfeld: Zagreb je grad po mjeri čovjeka

Bez suradnje svih sudionika u turističkoj ponudi, uspjeh Zagreba, u turističkom smislu, ne bi bio moguć – smatra direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld

Martina Bienenfeld: Zagreb je grad po mjeri čovjeka

- Svi su moji poslovi uvijek bili vezani uz turizam – ističe Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba. Nekadašnja stjuardesa u Croatia Airlinesu te jedna od najmlađih šefica kabinskog osoblja i instruktora, na poziciju direktorice TZGZ-a dolazi s mjesta Voditeljice Odjela za turizam pri Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo grada Zagreba, odgovornog za provođenje strategije razvoja turizma.

Upravo ona stoji iza turističkih projekata kao što je popularan "Advent u Zagrebu", već tri godine zaredom proglašen najboljim u Europi prema izboru nezavisnog portala European Best Destination. Za svoj je rad 2016. godine nagrađena titulom "Žena godine", koji je po ocjeni žirija pridonio da Zagreb postane atraktivna turistička destinacija.

Na turističkoj mapi Europe, Zagreb iz godine u godinu postaje sve poželjnije odredište. Kakve turističke trendove bilježi Zagreb i gdje vidite 'prostor' za poboljšanja?

- Zagreb konstantno bilježi porast noćenja i dolazaka iz mjeseca u mjesec i to već nekoliko godina. Rezultat je to našeg dugogodišnjeg truda i rada u promociji Zagreba kao turističke, kulturne, sportske i kongresne destinacije, kao i u bliskoj suradnji s gradskim uredima i ostalim institucijama. U kreiranju ukupnog turističkog proizvoda grada Zagreba, gradski uredi grada Zagreba veoma su zaslužni za podršku, a tu je i HTZ te, u konačnici, turistička industrija. Mjesta za poboljšanja uvijek ima, a TZGZ u okviru svojih mogućnosti nastoji svake godine obogatiti i proširiti turističku ponudu.

Martina Bienenfeld: Zagreb je grad po mjeri čovjeka

Foto: Ivo Biočina, HTZ

Koliki su potencijali Zagreba kad je riječ o medicinskom i wellness turizmu?
- Ovaj vid turizma postaje sve bitniji, a uz njega se razvija i moderni oblik medicinskog turizma, gdje Zagreb zauzima sve istaknutije mjesto. Privatne i javne poliklinike te zdravstveni centri sa stručnim osobljem i vrhunskom kvalitetom usluge pretvaraju Zagreb u centar medicinske izvrsnosti. Dodatnu mu prednost donosi blizina europskih tržišta, odlična prometna povezanost te cjelokupna ponuda zdravstvenih usluga, koja cjenovno može  konkurirati drugim destinacijama zdravstvenog turizma.

Iz kojih zemalja pristiže najviše „zdravstvenih turista“?

- Prema informacijama s terena, najviše nam pristižu naši susjedi iz Slovenije, Italije i Njemačke.

Radite li na privlačenju zdravstvenih turista iz nekih novih destinacija i koliko je tome pridonijelo otvorenje novog aerodroma dr. Franjo Tuđman?
- Planiraju se nastupi na specijaliziranim sajmovima u svijetu, a u izradi nam je i tzv. visibility study za razvoj zdravstvenog turizma u Zagrebu. Novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman bilježi sjajne rezultate, a mogu reći da smo od njegovog otvorenja, 21. ožujka, u Zagrebu dobili čak sedam novih izravnih aviolinija, što privlači sve turiste pa tako i one „zdravstvene“.

Martina Bienenfeld: Zagreb je grad po mjeri čovjeka

U neposrednoj blizini Zagreba nalazi se nekoliko svjetski poznatih poliklinika i toplica, a na samo dva sata vožnje od Zagreba smjestio se Kvarner sa svojim lječilišnim i wellness centrima te hotelima. Kako optimalno iskoristiti tu odličnu pozicioniranost Zagreba?

- Od iznimne je važnosti suradnja sa svim granama koje upotpunjuju ponudu zdravstvenog turizma, od zdravstvenih ustanova do najrazličitijih turističkih sadržaja te hotelskih i ugostiteljskih kapaciteta, a Zagreb može biti jedan od vodećih u tom segmentu.

Zagreb tijekom cijele godine nudi niz sadržaja koji upotpunjuju ponudu zdravstvenog turizma, obogaćujući cjelokupno iskustvo boravka u Zagrebu, kao što su glazbena ili sportska događanja, posjeti muzejima ili uživanje u jedinstvenoj zagrebačkoj atmosferi.

Zagrebačka okolica jednako je atraktivna, s termalnim izvorima i ljekovitim toplicama. Lječilište Naftalan nalazi se na pola sata vožnje od Zagreba, a jedino je u Europi i drugo u svijetu poznato po nalazištima rijetkih prirodnih ljekovitih činitelja - ljekovite nafte, naftalana i termomineralne vode. Kvarner i naše more su nam, također, na dohvat ruke, što naši posjetitelji  itekako prepoznaju, te treba čestitati Kvarneru na naporima koje ulaže u razvoj medicinskog turizma.


Kako vidite Zagreb za 10 godina?

- I danas i sutra Zagreb je grad po mjeri čovjeka - ugodan za boravak,  ni prevelik ni premalen, s divnim ljudima koji mu daju dušu i u kojem se nikada ne osjećate sami.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.