Vijesti

Mali Lošinj - dobitnik nagrade za održivi razvoj turizma

Mali se Lošinj našao u prestižnom društvu Sardinije, Barcelone i Bretanje, dobitnika nagrade Europske komisije za održivi razvoj

Mali Lošinj - dobitnik nagrade za održivi razvoj turizma

Na svečanoj dodjeli nagrada za održivo i pristupačno upravljanje turizmom održanoj u Bruxellesu 22. travnja 2016., Mali Lošinj osvojio je nagradu Europskog sustava pokazatelja za održivi razvoj (ETIS) - nagradu za širinu i dubinu prikupljenih spoznaja o praksama održivog turizma na otoku. Rezultat je to pilot projekta Europskog sustava pokazatelja za turizam koji mjeri čak 130 parametara, a prikupljeni podaci pružili su detaljan uvid u način upravljanja politikom i praksom održivog razvoja turizma na otoku.

Istraživanje provedeno u sklopu projekta pokazalo je kako je 56 % najatraktivnijih lokaliteta na otoku prilagođeno osobama s invaliditetom. 78 % lokalnih tvrtaka uključeno je u programe za zaštitu okoliša i klimatske akcije, a čak se njih 89 % prebacilo se na niskoenergetsku rasvjetu. 47 % stanovništva sudjeluje u lokalnoj strategiji i planovima za smanjenje onečišćenja bukom i svjetlosnog onečišćenja, ali se tek 14 % otpada na otoku reciklira.

Kako bi svim posjetiteljima pružili vrhunsku uslugu, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja u suradnji s Gradom Mali Lošinj provodi online ankete o zadovoljstvu stanovništva i posjetitelja turizmom na otoku Lošinju. Rezultati dosadašnjih ispitivanja pokazuju kako je 94,4 % gostiju zadovoljno turističkom uslugom Malog Lošinja te planira povratak, a usto bi svojim prijateljima i poznanicima preporučili otok Lošinj kao destinaciju za odmor. Ono što jednako oduševljava goste i stanovnike je očuvanost prirodnog okoliša, uređenost šetnica, čistoća plaža te kvaliteta i raznolikost ponude sporta i rekreacije.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.