Turistička ponuda

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Donosimo izbor deset lošinjskih atrakcija koje morate posjetiti tijekom boravka na otoku vitalnosti

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Blagotvorna kombinacija mora, sunca i aromatičnog bilja priskrbila je otoku Lošinju titulu klimatskog lječilišta još davne 1892. godine. Prepoznat kao savršeno mjesto za postizanje ravnoteže duha i tijela, Lošinj i danas privlači velik broj posjetitelja koji žele iskusiti odmor u skladu s prirodom.

Zahvaljujući 280 km šetnica, za jutarnje buđenje dovoljno je s prvim zrakama sunca udahnuti punim plućima i prošetati. Odlučite li se za neku drugu tjelesnu aktivnost, za trčanje ili vožnju bicikla, uživat ćete u miomirisnim stazama, predivnim krajolicima, vidikovcima i uvalicama. Lošinjska priča o zdravlju i vitalnosti na najljepši način spaja vrijednosti antičke kulture sa sportskim i zdravstvenim sadržajima. Evo što nikako ne smijete propustiti!

>> Lošinj - zdravlje na otoku vitalnosti

Muzej Apoksiomena i Lošinjski muzej

Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju posvećen je jedinstvenom izlošku – Apoksiomenu, brončanom kipu mladog atleta iz 2. ili 1. st. pr. Krista koji je pronađen u moru kraj otočića Vele Orjule iz skupine lošinjskih otoka. Restauracija duga sedam godina otkrila je svu njegovu ljepotu, a od devet do sada poznatih varijacija prototipa Apoksiomena (od kojih je najpoznatiji brončani kip iz Kunsthistorisches Museuma u Beču, otkriven 1896. u Efezu), lošinjski je kip najcjelovitiji i najbolje sačuvan.

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Muzej Apoksiomena, Foto: Maja Bosnić i Ivan Dorotić

Ovaj najpoznatiji stanovnik lošinjskog arhipelaga poslužio je kao inspiracija za jedinstvene lošinjske avanture i nezaboravno iskustvo boravka na Lošinju. Za početak, istražite Lošinj iz antičkih vremena, onaj iz legende o Argonautima kad je nosio ime Apsyrtides, koračajte rutama Tragovi Apoksiomena te zaronite u svijet Apoksiomenovih plovnih i podvodnih puteva. Nastavite s Apoksiomenovim antičkom kuhinjom i Apoksiomenovim delicijama koje će iznenaditi vaše nepce, a dan završite Apoksiomenovom masažom uz njegu kože Apoksiomenovom prirodnom kozmetikom.

>> Što se jelo na Lošinju u doba antike i Apoksiomena?

Uz razgled Muzeja Apoksiomena, još jedna nezaobilazna destinacija je Lošinjski muzej koji obuhvaća tri lokaliteta, Palaču Fritzi u Malom Lošinju, Kulu Veli Lošinj i Arheološku zbirku Osor - Palača Fritzi u Malom Lošinju čuva izuzetno bogatu umjetničku zbirku hrvatskih umjetnika, dar prof. Andra Vida i Katarine Mihičić i Zbirku starih majstora Piperata; muzejsko galerijski prostor Kula u Velom Lošinju svjedoči o pomorskoj tradiciji otoka, a tragove antičke prošlosti čuva Arheološka zbirka Osor.

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Muzejsko galerijski prostor Kula u Velom Lošinju

Tematski vidikovac Providenca

Rijetko koji vidikovac pruža tako raskošan uvid u samo srce otočja Apsyrtides, poznatog od mitskih davnina, kao tematski vidikovac Providenca. Smješten na samom vrhu Umpiljka, u produžetku vidikovca postavljena je poučna staza Apstyrtides koja s ponosom nosi naziv ovog otočja iz antičkog doba. 28 interpretacijskih ploča s fotografijama donosi priču koju samo otočna duša može ispričati, a uživanje u pogledu i prirodnom okruženju ovdje nadopunjuje ponuda bara te lokalne delicije.

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Tematski vidikovac Providenca, Foto: Sandro Tariba

Podvodni arheološki park

Ako želite doživjeti osjećaj ronjenja u uvjetima koji podsjećaju na rekonstrukciju stvarnog otkrića podvodnog „blaga“, te se istovremeno na posve nov i drugačiji način upoznati s podvodnim svijetom i kulturnim nasljeđem otočja, onda ne smijete zaobići Podvodni arheološki park. Nalazi se u sklopu ronilačkog centra Diver – Lošinj smještenog u uvali Čikat , udaljenoj približno 1km od centra grada Malog Lošinja.

Postav parka čini ukupno 11 različitih eksponata koji svjedoče o bogatoj povijesti otoka i njegove regije, postavljenih na dubini od 5 do 15m. Ova jedinstvena podvodna ronilačka lokacija dostupna je svim kategorijama ronioca, pa čak i onima koji nikada nisu zaronili.

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Podvodni arheološki park, Foto: Marjan Radović

Aquapark Čikat

Aquapark Čikat, koji se prostire na 6300 m2 i sadrži više od 2400 m2 bazena i vodenih sadržaja s morskom vodom, prvi je hrvatski aquapark na otoku. Nalazi se u kampu Čikat, u srcu borove šume, te predstavlja savršeno mjesto za opuštanje u kojem se može zabaviti cijela obitelj.

>> Luksuzni odmor na otoku Lošinju - uvala Čikat

Koncept aquaparka podijeljen je u tri zone – zdravlje, koje čini zona s bazenima i fitness prostorom; odmor, rekreacijski bazen za odrasle s pool barom i hidromasažnim sadržajima te zabava, zona s vodenim atrakcijama i toboganima za djecu te dječjim bazenima. Područje između zona za Odmor i Zabavu namijenjeno je za održavanje različitih zabavnih programa, što garantira odličnu zabavu za sve posjetitelje!

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Zabava za cijelu obitelj, Foto: Aquapark Čikat

Razgled otoka – jeep avanturom ili panoramskim letom

Uz Island Jeep Adventure turističke izlete terenskim vozilima možete posjetiti skrivene dijelove otoka Cresa i Lošinja za koje niste niti znali da postoje. Izlet je namijenjen svim ljubiteljima prirode i avanture, ali i svima onima koji na svom odmoru žele doživjeti nešto više od samog sunca i mora.

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Avantura jeepom

Ako ste više za let među oblacima, uskočite u turistički zrakoplov i promatrajte lošinjske panorame koje vam promiču pred očima. Standardna panorama od 15 min uključuje gradove Mali i Veli Lošinj, do Ilovika i natrag, a u 30 min uključeni su Osor i Nerezine, s tim da svoju rutu možete produžiti i odrediti po želji.

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Panoramski pogled na lošinjsko otočje

Enduro vožnje biciklom

Osjetite lošinjske staze i prirodu, uključite se u adrenalinsku avanturu i uživajte u vožnji kroz kamene i stepenaste spustove. Enduro vožnje biciklom nude jedinstven osjećaj vožnje među kamenim zidinama, gdje spustovi vode kroz šumu do tirkiznih uvala okruženih predivnim plažama i mjestima za okrjepu. Vožnje su organizirane na 6 staza, svake subote od 2.7. do 1.10., a jedini je uvjet da imate svoj bicikl.

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

4 Island MTB Stage Race

Kao prava meka za bicikliste, Lošinj je svake godine domaćin dvije atraktivne biciklističke utrke. 4 Island MTB Stage Race na četiri otoka - Rab, Krk, Cres i Lošinj - spaja prekrasne i slikovite krajolike s adrenalinskim uzbuđenjem, a ekstremna spust utrka Downhill Lošinj vodi natjecatelje sprint dionicom s vrha brda Sv. Ivan, na nadmorskoj visini od 256 metara pa šljunčanim i kamenitim stazama, zavojima i skokovima do cilja na samoj obali Velog Lošinja. Odličan je to uvod za svjetsku ekstremnu biciklističku spust utrku World cup 2018. - Downhill Lošinj (21. do 22. travnja 2018.) na kojoj se očekuje i do 10 tisuća posjetitelja.

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Downhill Lošinj utrka

Water Express – adrenalinske vožnje

Maksimalna brzina, maksimalan doživljaj, maksimalan adrenalin. Tako se najbolje može opisati adrenalinska vožnja gumenim čamcem u koji može stati vaša cijela ekipa, jer ovo plovilo ima kapacitet od 12 osoba. Za sve ovisnike o adrenalinu tu je kružna vožnja oko otoka (Most Privlaka – Ilovik – Lošinj) ili vožnja Zabodarski, Liski, Srakane, a u ponudi su i transferi s Lošinja na obližnje otoke.

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Adrenalinska vožnja čamcem, Foto: Lošinj Water Express Nadir

Island hopping

Lošinj nije jedini otok koji osvaja svojom ljepotom, zato skoknite na druge otoke cresko-lošinjskog arhipelaga. Uz otok pijeska Susak veže se legenda kako njegov vrući pijesak liječi neplodnost, Ilovik krasi ime otoka cvijeća i dugovječnosti, plodne Unije su pravo blago bioraznolikosti, a tu su i osamljene Vele i Male Srakane te uvijek očaravajuće Orjule... Svaki od ovih otoka ima svoje posebnosti, svaki od njih ljubomorno čuva svoje tajne i ljepote. Na vama je da ih otkrijete i istražite.

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Pogled na Puntu Križa

Dolphin watching tour

Kao dom više od 200 dobrih dupina, Lošinj je posvećen njihovom očuvanju kroz rad Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet iz Velog Lošinja. Od 1999. godine, otkada o dupinima brine Plavi svijet, lošinjski su dupini jedna od najbolje istraženih skupina u cijelom Mediteranu. U suradnji s Plavim svijetom osmišljen je program Dolphin watching tour, gdje ćete imati priliku naučiti puno o tim divnim stvorenjima, a ujedno im se približiti i promatrati ih u njihovom prirodnom okruženju.

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Dolphin watching tour, Foto: Institut Plavi svijet

Institut Plavi svijet provodi više projekata s ciljem prikupljanja informacija o životu ugroženih morskih organizama (prije svega morskih sisavaca i morskih kornjača), čime doprinosi očuvanju morskog okoliša. Usto, 2003. godine otvorio je prvi edukacijski centar o moru na Jadranu, gdje kroz stalni postav, izložbe, multimedijske prezentacije, radionice i tečajeve provodi kontinuiranu edukaciju svih zainteresiranih posjetitelja.

Pogled u dubinu

Zahvaljujući Polupodmornici, svi posjetitelji mogu iskusiti pravu morsku avanturu i doživjeti spektakularan pogled na podmorski ekosustav kroz velike podvodne staklene stijenke, stvarajući iluziju zarona prave podmornice. Polupodmornica kreće iz Srebrne uvale u kampu Čikat te plovi do otočića Koludarac, do kojeg posjetitelji mogu uživati predivnoj panoramskoj vožnji i pogledu na obalu i borovu šumu. Bogato podmorje i kristalno čisto more otoka Koludarca omogućava da uočite i najmanju ribu, račića ili nekog drugog "stanovnika" lošinjskog podmorja. Osim danju, Polupodmornica vozi i noću, kada uz posebno osvjetljenje možete doživjeti podmorje na drugačiji način.

Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Polupodmornica Lošinj - lošinjski morski svijet

www.visitlosinj.hr

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.