Putovanja

Lokalni specijaliteti ključni pri odabiru destinacije hrvatskih zaljubljenika u putovanja

Više od pola putnika iz Hrvatske (51%) kaže da bira odredište zbog izvrsne hrane ili pizza, a 54% putnika iz Hrvatske vjerojatno će potražiti lokalne tržnice s uličnom hranom. Malezija, Tajvan, Japan i Brazil među najpopularnijim su svjetskim odredištima za otkrivanje lokalne hrane.

Lokalni specijaliteti ključni pri odabiru destinacije hrvatskih zaljubljenika u putovanja

Ako postoji nešto oko čega se većina slaže, to je činjenica da je hrana jedan od ključnih faktora prilikom biranja odredišta za putovanje. Prema Booking.com-ovim podacima od više od 50.000 svjetskih putnika, 61% putnika kaže da bira odredište prema izvrsnoj hrani ili piću. Ne može se poreći važnost gastronomskog turizma jer više od trećine (34%) svjetskih putnika, što se povećava na 40% među milenijskom generacijom, planira u 2018. godini otići na putovanje vezano uz gastronomiju. Samo 15% putnika iz Hrvatske planira gastronomsko putovanje u ovoj godini.

Gotovo pola (49%) svjetskih putnika i dalje želi biti još pustolovnija što se tiče vrste hrane na putovanjima, što se povećava na čak 60% među milenijskom generacijom. Jedan je način za to isprobavanje lokalnih specijaliteta na putovanju. Zapravo, gotovo dvije trećine (64%) svjetskih putnika želi u 2018. godini isprobati više lokalnih specijaliteta. Za Hrvatsku su rezultati malo drugačiji pa samo 35% putnika iz Hrvatske želi više pustolovine pri odabiru hrane na putovanjima, a 63% želi u ovoj godini isprobati više lokalnih delicija. 
 
Lokalni specijaliteti ključni pri odabiru destinacije hrvatskih zaljubljenika u putovanja
 
Booking.com, vodeća svjetska tvrtka u povezivanju putnika s najširim izborom nevjerojatnih smještajnih objekata, otkriva najpopularnija svjetska odredišta za otkrivanje lokalne gastronomije, prema milijunima recenzija Booking.com-ovih putnika.
 
Lokalni specijaliteti: mjesta koja trebate posjetiti 
 
Neka od najboljih mjesta na kojima možete kušati jela domaće kuhinje nalaze se u jugoistočnoj Aziji, uz regionalne specijalitete kao što su dim sum, rezanci i pho. Možda onda i nije slučajnost da ljubitelji hrane koji žele kušati različite specijalitete također dolaze iz tog područja – 57% Azijata navodi kako traže nove specijalitete koje bi kušali ove godine. 
 
Top destinacije za kušanje lokalne hrane: Ipoh (Malezija), Kaohsiung (Tajvan), Nagoya (Japan), Johor Bahru (Malezija), João Pessoa (Brazil), Ho Chi Minh (Vijetnam), Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Colmar (Francuska), Lima (Peru), Catania (Italija), Beograd (Srbija).
 
Lokalni specijaliteti ključni pri odabiru destinacije hrvatskih zaljubljenika u putovanja
 
Tržnice s uličnom hranom 
 
Više od pola putnika iz Hrvatske (54%) ove će godine vjerojatno potražiti tržnice na kojima se nudi lokalna ulična hrana, a to je i odlična lokacija na kojoj se hrana može kušati. Više od polovice globalnih putnika (54%) želi doživjeti jedinstveno gastronomsko iskustvo na svom putovanju, a pokretni restorani savršen su način da ta želja ostvari. Milijuni recenzija na Booking.com-u, koje ostavljaju putnici, otkrivaju top destinacije za ostvarivanje tih jedinstvenih gastronomskih iskustava:  
 
Top destinacije za uličnu hranu: Jeonju (Južna Koreja), Hsinchu (Tajvan), Marrakech (Maroko), New York City (SAD), Mexico City (Meksiko).
 
Top destinacije za pokretne restorane: Portland (SAD), Sao Paulo (Brazil), Seoul (Južna Koreja), Bangkok (Tajland), Istanbul (Turska).
 
Lokalni specijaliteti ključni pri odabiru destinacije hrvatskih zaljubljenika u putovanja
 
Fotografije tako realistične da biste ih mogli pojesti 
 
Društveni mediji prepuni su fotografija koje prikazuju putovanja i pustolovine foodieja. Prekrasna, živopisna i neobična hrana odličan je način da popunite sadržaj na svojim društvenim mrežama i prilika da s drugima podijelite lokalnu hranu koju ste otkrili. Petina putnika iz Hrvatske (20%) ove godine planira snimiti više fotografija hrane. Ta je želja najpopularnija među azijskim putnicima koji dolaze iz Kine (65%), Indije (57%), Tajlanda (53%), Indonezije (50%) i Hong Konga (48%). 
 
Pepijn Rijvers, Viši potpredsjednik i Direktor odjela za marketing Booking.com-a komentira - Hrana igra iznimno važnu ulogu pri odabiru odredišta za putovanje, a u konačnici bitno utječe na cjelokupni doživljaj. Kušanje lokalne i ulične hrane izvrstan je način za putnike da upoznaju lokalnu kulturu, postanu dio lokalne zajednice i isprobaju nešto novo i drugačije. Naše preporuke na temelju stvarnih recenzija gostiju mogu vam pomoći da lakše pronađete najbolja mjesta i nova mjesta u kojima možete otkriti nove okuse iz svih dijelova svijeta!

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.