Vijesti

Ljepote i znamenitosti Dubrovnika - kulisa za Igre prijestolja

Prilikom posjeta Hrvatskoj, nemojte zaobići lokacije na kojima su snimane scene iz serije Igra prijestolja

Ljepote i znamenitosti Dubrovnika - kulisa za Igre prijestolja

Ekranizacija sage „Pjesma leda i vatre“ Georgea R. R. Martina krajolike Westerosa pronašla je i u Hrvatskoj, što ne čudi ako se uzmu u obzir ljepote krajolika i bogatstvo srednjovjekovne povijesti. U drugoj se sezoni serijala Igre prijestolja snimanje preselilo s Malte u Dubrovnik, čija je srednjovjekovna arhitektura poslužila kao ishodište za Kraljev Grudobran (King's Landing), glavni grad Sedam Kraljevstva Westerosa. Osim Kraljevog Grudobrana, i bogati je Quarth dočaran pomoću dubrovačkih lokacija. Tako je kula Minčeta poslužila kao eksterijer Doma besmrtnika (House of the Undying), a otok Lokrum pretvorio se u botaničke vrtove Quartha.

U trećoj smo sezoni imali prilike gledati najstariji arboretum u ovom dijelu svijeta, Arboretum Trsteno, kao prekrasan vrt uz more u Kraljevom Grudobranu, a dio se desetodnevnog snimanja odvio i u morima oko otoka Markan ispred Cavtata. Četvrta sezona ponovno koristiti Dubrovnik kao kulisu za Igre prijestolja, ali ovaj se put u snimanje serijala uključuje još jedan hrvatski grad.

Split, mjesto gdje je rimski car Dioklecijan sagradio svoju palaču, zajedno s Klisom postaje grad Meereen, a glumačka je ekipa za potrebe snimanja posjetila još i kamenolom Perun koji se nalazi 5 km istočno od Splita, planinu Mosor i jedno od najljepših mjesta makarske rivijere, Bašku Vodu. Peta se sezona vratila u Hrvatsku na već poznate lokacije, ali i neke nove na širem području Imotskog i Šibenika, koji je predstavljao Braavos, dok će se šesta sezona snimati samo u Dubrovniku.

Za sve ljubitelje Igre prijestolja, posjet Hrvatskoj i obilazak filmskih lokacija prilika je da iz prve ruke posjete mjesta gdje su se odvijale bitke, spletke i zakulisne igre omiljene im serije.

 


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.