Zdravstveni turizam

Kvarner, ljekoviti vrt Europe

Predivne plaže, šetnice, miomirisni vrtovi, stoljetni parkovi, mjesta za opuštanje i obnavljanje energije čine idealnu kulisu za bogatu ponudu medicinskog, lječilišnog i wellness turizma Kvarnera

Kvarner, ljekoviti vrt Europe

Raznolikost je glavno obilježje Kvarnera koji obuhvaća prostor između dvaju velikih planinskih masiva – Učke i Velebita – te područje priobalja i otoka. Tu se spajaju primorska područja Opatijske rivijere, grada Rijeke i okolice te Crikveničko-vinodolske rivijere; zatim kvarnerski otoci Krk, Rab, Cres i Lošinj, kao i brdski Gorski kotar. Riječ je o neprocjenjivom spoju mora, otoka i gorja u iznimno malom prostoru, pa u jednom danu možete uživati u blagodatima mora i povući se u hladovinu šume u unutrašnjosti.

Ta raznolikost – dodir blage klime priobalja i otoka te svježeg zraka unutrašnjosti te more i samoniklo raslinje – učinila je Kvarner „ljekovitim vrtom“ Europe. Predivne plaže, šetnice, miomirisni vrtovi, stoljetni parkovi prava su mjesta za opuštanje te obnavljanja energije i buđenje životne radosti, a zajedno s mjestima za aktivan odmor i zabavu čine idealnu turističku ponudu.

Kvarner Health & Wellbeing

Iako slovi kao destinacija pogodna za liječenje i rehabilitaciju bolesti dišnih puteva te srčanih bolesti, na Kvarner dolaze i oni koji žele spriječiti ili liječiti i brojne druge tegobe. Upravo na ideji „wellbeinga“, Turistička zajednica Kvarnera je 2013. pokrenula projekt brendiranja zdravstvenog turizma pod nazivom „Kvarner Health & Wellbeing“ te je jedan od osnivača Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera.

Turistička zajednica grada Opatije, u skladu s bogatom tradicijom zdravstvenog turizma, također daje veliku podršku ovom projektu. Medicinski fakultet u Rijeci i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji članice su Klastera koje su inicirale i pokrenule postdiplomski specijalistički studij Zdravstveni turizam s ciljem obrazovanja stručnog kadra.

>> Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera

Kvarner, ljekoviti vrt Europe

29 članica Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera

Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera okuplja 29 članica iz redova medicinskog, turističkog i sveučilišnog sektora te pratećih usluga. Udruga, osnovana u studenom 2014. godine, organizacijski objedinjuje pripreme i plasmane prepoznatljivog i konkurentnog zdravstveno-turističkog te znanstveno-edukacijskog proizvoda koji mora slijediti svjetske trendove, tradiciju, resursnu osnovicu i specifičnosti destinacije. Klaster je usmjeren ka osnaživanju i razvoju zdravstvenog turizma Kvarnera u skladu sa strateškim dokumentima koji ovu turističku destinaciju definiraju kao “destinaciju zdravlja“.

Destinacija zdravlja

Jedna od perjanica zdravstveno-turističke ponude Kvarnera, Thalassotherapia Opatija, specijalna je bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti, srca, pluća i reumatizma, koja uspješno prati aktualne trendove u tretmanu kardiovaskularnih i reumatoloških bolesnika. U tom rangu je i Thalassotherapia Crikvenica, koja kombinira primjenu morskog zraka, klime i morske vode s dostignućima moderne medicine i postiže iznimne rezultate u liječenju bolesti dišnih organa i otežanog kretanja. Lječilište Veli Lošinj, prednjači po programima liječenja dišnih putova, astme i psorijaze koji se zasnivaju na terapijskom djelovanju borovih šuma i jedinstvene mikroklime otoka Lošinja, kombiniranih sa suvremenim metodama fizikalne medicine.

Kvarner, ljekoviti vrt Europe

Poliklinika Medico nudi specijalističke kliničke preglede, savjete i konzultacije, te laboratorijsku i radiološku dijagnostiku u području dermatologije i venerologije, gastroenterologije, pulmologije, kardiologije, nefrologije, endokrinologije, ginekologije, urologije, oftalmologije, ortopedije, otorinolaringologije, neurologije, a u dvije operacijske dvorane izvode se i mali zahvati i operacije opće i plastične kirurgije.

Kvarner, ljekoviti vrt Europe

Fizikalna medicina i ortopedija

Visoku reputaciju ima i Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Terme Selce, sa znanjima i protokolima u prevenciji i liječenju lokomotornih bolesti i ozljeda. Svjetsku prepoznatljivost stekla je Specijalna bolnica Dr. Nemec, posvećena liječenju ozljeda i bolesti lokomotornog sustava, dok kao posebne usluge nude operacijsku rekonstrukciju križnog ligamenta, te ugradnju totalne endoproteze koljena i kuka.

Kvarner, ljekoviti vrt Europe

Dentalne poliklinike „Dr. Jelušić“ iz Opatije i Poliklinika Rident (u Rijeci i Poreču), kao i centri dentalne medicine Orto Nova u Rijeci i Kalamar Implant Dentistry (u Rijeci i Dramlju), te Klinika „Smile“ čine važan dio ukupne ponude zdravstvenog turizma. Važnu kariku čine i javne ustanove, kao što su Dom zdravlja Primorsko-goranske županije, te KBC Rijeka, Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije i Nastavni zavod za javno zdravstvo. Klasteru se priključila i Poliklinika za hemodijalizu Inerdial u Opatiji, koja djeluje u sklopu klinika za dijalizu unutar grupacije Fresenius Medical Care, a nudi usluge hemodijalize i hemodijafiltracije.

Kvarner, ljekoviti vrt Europe

Kolijevka zdravstvenog turizma

U neposrednoj blizini ustanova lako je pronaći vrhunske smještajne kapacitete. Tri hotela tvrtke Jadran hoteli simboli su Rijeke. To su: Hotel Jadran na samoj obali, u rezidencijalnom dijelu grada, najstariji gradski hotel Continental, u samom središtu Rijeke, a nedaleko je i Neboder iz kojega se pruža panoramski pogled na grad i cijeli Kvarnerski zaljev.

Kvarner, ljekoviti vrt Europe

Na Lošinju, vodeća hotelska kuća Jadranka pod brandom Lošinj Hotels and Villas nudi hotele, vile i apartmane s četiri i pet zvjezdica, a od 2014. razvijaju i vlastite zdravstveno-turističke programe, usmjerene ka plućnoj rehabilitaciji i medicinskom wellnessu. Opatijski Milenij Hoteli – Milenij i Sveti Jakov, Design hotel Royal, Grand hotel 4 opatijska cvijeta, te hoteli Continental i Agava – nude savršen doživljaj odmora uz najviše standarde.

Kvarner, ljekoviti vrt Europe

U svim ustanovama puno pažnje pridaje se kvalitetnom obrazovanju i trajnom usavršavanju djelatnika u wellness zanimanjima, u čemu posebnu ulogu ima Učilište Lovran – Wellness akademija, koja djeluje od 2004. godine. Posjetitelji Kvarnera za organizaciju boravka mogu se obratiti i jednom od vodećih incoming turoperatera, riječkoj Mediteran Adriji, koja se na tržištu predstavlja brend imenom MedAdria, te putničkim agencijama i Travelana iz Rijeke.

www.kvarnerhealth.com

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.