Info

Kuna - hrvatska valuta

Znate li da hrvatski novac dijeli ime s preslatkom životinjicom - kunom?

Kuna - hrvatska valuta

U Hrvatskoj se (još) ne plaća eurima. Do 2019. godine predviđen je prelazak na euro, ali do tad je na snazi nacionalna valuta, hrvatska kuna, koja ime duguje životinji kuni. Kunino krzno služilo je kao sredstvo plaćanja poreza zvanog kunovina ili marturina u srednjovjekovnoj Slavoniji, Primorju i Dalmaciji, a lik kune nalazio se od prve polovine 13. stoljeća pa gotovo do kraja 14. stoljeća na hrvatskom kovanom novcu zvanom banovac.

Jedna kuna (kn) ima 100 lipa (lp). Novčanice se izdaju u denominacijama od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1 000 kn, s portretom nekog od hrvatskih velikana na licu te pročeljem i/ili tlocrtom spomenika kulturne baštine na naličju novčanice. Iako su novčanice od 5 kuna i dalje zakonsko sredstvo plaćanja, više se ne puštaju u optjecaj. Kovanice se izdaju u denominacijama od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 lipa, s crtežem biljke na naličju, te denominacijama od 1, 2 i 5 kuna s crtežem životinja na naličju. Kovanice od 25 kuna rijetko su u upotrebi s obzirom da se izdaju prigodno povodom komemoracije određenih događaja.

Novac možete razmijeniti u bilo kojoj banci, mjenjačnici, poštanskom uredu te u gotovo svim putničkim agencijama, hotelima i kampovima. Na gotovo svim prodajnim mjestima i na bankomatima moguće se koristiti i kreditnim karticama kao što su Visa, MasterCard, American Express, Diners, itd. Radno vrijeme banaka jest od 7 do 19 sati od ponedjeljka do petka, subotom do 13 sati, sa sveprisutnim bankomatima.

>> Saznaj više: Hrvatska narodna banka
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.