Lifestyle

Kravata – od Hrvata

Kako se rubac hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata prometnuo u poželjan modni dodatak?

Kravata – od Hrvata

Jeste li znali da modni detalj rezerviran za poslovne i svečane prilike, kravata, potječe iz Hrvatske? Kravata se proširila Europom posredstvom hrvatskih vojnika koji su sudjelovali u Tridesetogodišnjem ratu u 17. stoljeću – prije odlaska, djevojke su svojim momcima kao uspomenu vezivale crveni rubac oko vrata. Ta se memorabilija prometnula u modni dodatak koji su prvi prihvatili Francuzi pod imenom cravate, što je iskrivljeni oblik hrvatskog imena, a u sličnim inačicama ulazi i u druge europske jezike.

Hrvatski je sabor 2008. godine iskazao kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate koji se obilježava 18. listopada. Tim je povodom uspostavljena i svečana Kravat-pukovnija, počasna satnija odjevena u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata, koja svojim programom aktualizira povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini. Smjena straže Kravat-pukovnije pokazala se kao originalan i atraktivan turistički proizvod koji promovira Zagreb kao prijestolnicu kravate. Svake se godine Dan kravate obilježi prigodnom umjetničkom instalacijom, a najupečatljivija je ona iz 2003. godine kad je oko pulske Arene postavljena kravata, na simboličan način povezujući prošlost i sadašnjost.

Stoga, ako tražite idealan suvenir iz Hrvatske, razmislite o kravati!

 

 


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.