Zdravstveni turizam

Krapinske Toplice - milijunskim ulaganjima do destinacije zdravlja

Krapinske su Toplice ovih dana veliko gradilište – uz već ostvarene projekte u vrijednosti 30 milijuna eura, nadograđuje se nagrađivani obiteljski hotel Villa Magdalena, a bageri se zagrijavaju za još pet privatnih investicija

Krapinske Toplice - milijunskim ulaganjima do destinacije zdravlja

Krapinske Toplice nalaze se u srcu Hrvatskog zagorja, 50-ak kilometara od Zagreba. Uz sve što takva lječilišta inače nude, jedna od prednosti je to što im je na čelu općine čovjek koji je došao iz turističkog sektora, u kojem je prošao put od perača čaša do direktora termi. Turistički razvoj mjesta njegov je životni projekt i svjestan je da samo nove investicije jamče opstanak u globalnoj utakmici. Lista „njegovih“ projekata koji su u tijeku je impresivna, što je bio i povod za razgovor s Ernestom Svažićem, načelnikom Krapinskih Toplica.

Krapinske Toplice - milijunskim ulaganjima do destinacije zdravlja

Koja je Vaša vizija Krapinskih Toplica?
- Želimo postati najbolja hrvatska i međunarodno prepoznata destinacija zdravlja i imamo odlične predispozicije za to. Raspolažemo termalnom vodom dokazane kvalitete, koju koristimo i kao energent, što je važno u brendiranju Toplica kao zelene destinacije. Imamo tradiciju razvoja zdravstvenog turizma više od 150 godina. Malo gdje u Europi možete naći takvu koncentraciju stručnog zdravstvenog kadra kao kod nas. I jedinstveni smo primjer simbioze privatnih i javnih ulaganja u zdravstvu.

Kako ste pomirili interes privatnog i javnog?

- Prva privatna bolnica u Hrvatskoj bila je klinika za kardiokirurgiju Magdalena, nositeljica prestižne kanadske akreditacije. Nakon nje otvorena je privatna ortopedska kirurgija Akromion. Rođene su na temeljima renomiranog javnog rehabilitacijskog centra, Specijalne bolnice za  medicinsku rehabilitaciju, koja se s privatnim ustanovama odlično nadopunjava. Razvijaju komplementarne usluge, razmjenjuju iskustva i znanja pa privlače i sličan tip ulaganja. Tako je vrlo blizu početak gradnje ekskluzivnog doma umirovljenika te stambenog objekta koji planira ponuditi koncept zbrinutog stanovanja.

Krapinske Toplice - milijunskim ulaganjima do destinacije zdravlja

Koja biste još ulaganja istaknuli?
- Prvo gradilište koje će se uskoro otvoriti je obnova čuvenog Bellevuea, ugostiteljske palače koja je u austrougarsko vrijeme bila naša gastro perjanica, ali je posljednji gost u njoj, na žalost, uslužen u svibnju 1945. godine. Zatim bi strojevi trebali stići na gradilište hotela za kojeg je ruski investitor naručio opsežnu studiju najboljih konzultantskih kuća i sve su preporučile da uloži upravo u Krapinske Toplice. Ulagač je baš pred ishođenjem građevinske dozvole. Županijski smo lider u obiteljskom smještaju pa u tom segmentu stalno ulažemo. Izdvojio bih nove luksuzne apartmanske sadržaje u središtu mjesta. Radovi počinju ovog proljeća.

Investitori nisu samo lokalni poduzetnici?

- Prvi iskorak napravili smo 2010. godine u Moskvi: u žestokoj međunarodnoj konkurenciji uspjeli smo zainteresirati ruske ulagače da kod nas sagrade prvi međunarodni centar za obuku pilota helikoptera. Podrška lokalne administracije ovom projektu rezultirala je brzom realizacijom, pa je ubrzo donesena odluka o ulaganju u spomenuti hotel. Bellevue je njemačka investicija, obiteljski poduzetnički pothvat, s kojim ćemo dobiti novu enogastronomsku meku. U njoj će biti smješteni vinoteka, pivnica, plesna dvorana, „Biergarten“ i ljetna pozornica. Villu Magdalenu proširuju domaći poduzetnici koji su Vukovar zamijenili zagorskim brežuljcima, a novi stambeni objekt grade poduzetnici s Krka.

Krapinske Toplice - milijunskim ulaganjima do destinacije zdravlja

Što u međuvremenu radi Općina?

- Definirali smo strategiju razvoja, izradili urbanističko plansku dokumentaciju i napravili katalog poželjnih investicija. Time smo poslali poruku da sami znamo što želimo. Zatim smo pravilnicima omogućili ulagačima maksimalne olakšice. Sami smo pripremili i niz projekata koji nadopunjuju privatna ulaganja. Obnavljamo povijesnu Aleju kestenova, koja je poveznica između Bellevuea, ruskog hotela i vodenog parka.

Pripremamo gradnju i obnovu prilaznih cesta, a u tijeku je i projekt multifunkcionalne tržnice s turističkim info punktom, koja će ujutro gostima nuditi lokalne proizvode (privatni investitor na ulazu u mjesto već je podigao velike staklenike za uzgoj povrća koji se griju termalnom vodom), a navečer biti pozornica za film, ples, kazalište. Javni projekt bit će i sportska dvorana, a europskim novcem već financiramo projekt izgradnje biološkog pročistača i proširenje sustava odvodnje. To je bitna komponenta zaštite okoliša, na tom tragu ove godine počinjemo graditi i reciklažno dvorište.

Krapinske Toplice - milijunskim ulaganjima do destinacije zdravlja

Koliko za razvoj znači nedavno otvoreni vodeni centar?

- Aquae Vivae nas je vratila na kartu najpopularnijih termalnih rivijera. Lani su prodali 110 tisuća karata, ove godine očekuju 180 tisuća posjetitelja. Temelj optimizma svakako je HTZ-ova nagrada za najbolju atrakciju 2016. godine, u kategoriji rekreacije i zabave, ali planirano i otvaranje velikog svijeta sauna. Aquae Vivae se priprema i za gradnju novih vanjskih bazena. Dodatna posebnost je to što je riječ o objektu prepunom inovacija. Na primjer, termalna voda u njemu se koristi kao energent pa gotovo nema emisija CO2 u okoliš. U Krapinskim Toplicama danas imamo termalnu vodu u 227 kućanstava. 

Krapinske Toplice - milijunskim ulaganjima do destinacije zdravlja

Većini gostiju nije dovoljno samo uživanje u wellnessu i termalnim vodama, što je s dodatnim sadržajima?
- Igramo na kombinaciju najboljeg što nudi Zagorje, upotpunjeno lokalnim adutima. Okolica nudi stotinu lica. Od izleta u mnogobrojne dvorce, kao što su Trakošćan, Veliki Tabor, svjetski poznati Muzej krapinskog pračovjeka, Kumrovec, Mariju Bistricu, vinske ceste, mnogobrojne festivale filma, pjesme, plesa. Nadopunjavamo to festivalima koji nude autentično iskustvo, kao što je festival monodrame, a kroz ljetni Badl Fest mjestu vraćamo živost kakvu smo imali u vrijeme najvećeg sjaja u doba Austro Ugarske.


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.