Turistička ponuda

Koje sve tajne skrivaju muzeji Požeško-slavonske županije?

Gradski muzej Požege, Muzej vojne i ratne povijesti, Muzej Grada Pakraca i Dijecezanski muzej Požeške biskupije zaintrigirat će svakog ljubitelja povijesti i umjetnosti

Koje sve tajne skrivaju muzeji Požeško-slavonske županije?

Otkrijte tajne četiri muzeja Požeško-slavonske županije! U središtu Požege nezaobilazna je zgrada Gradskog muzeja, pravi primjer baroknog graditeljstva. Na vanjskom pročelju je Gospin kip kojeg je dao postaviti vlasnik zgrade, ljekarnik Pavle Thaller. Gradski muzej Požege čuva 16 zbirki s tridesetak arheoloških, povijesnih, povijesno-umjetničkih i etnoloških predmeta, a među eksponatima su i Thallerovi rukopisi predavanja iz kemije iz 1755., kao i dvije ploče s poslovicama koje su visjele na vratima njegove ljekarne.

Koje sve tajne skrivaju muzeji Požeško-slavonske županije?

Ako vas više zanima suvremeno doba, posjetite Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu, koji čuva eksponate hrvatske vojske i policije te one iz Domovinskog rata. Osim devedesetih godina prošlog stoljeća, izložba obuhvaća razdoblje templara, turskih osvajanja, Trenkovih pandura, oba svjetska rata te razdoblje od 1945. do 1991.

Koje sve tajne skrivaju muzeji Požeško-slavonske županije?

U Pakracu ne propustite Muzej Grada Pakraca. Na čak 516 četvornih metara prostora čuvaju se etnografske, zbirke umjetnina, kulturno-povijesne, školske te zbirke razglednica ovog kraja, a posjetitelji za uspomenu mogu iskovati slavonski banovac ili pakračku kunu, koja se na području grada kovala u prvoj hrvatskoj kovnici novca u dalekom 13. stoljeću. Muzej je smješten u Malom dvoru Janković, koji je dio kompleksa Janković iz 18. stoljeća. Nigdje drugdje u Slavoniji nije očuvan značajniji gospodarski kompleks, pa je ovaj u Pakracu zaštićeno kulturno dobro.

>> Bicikl te zove - kreni i upoznaj Požeško-slavonsku županiju

Koje sve tajne skrivaju muzeji Požeško-slavonske županije?

Ljubitelji sakralne umjetnosti neće propustiti posjetiti Dijecezanski muzej Požeške biskupije utemeljen 1997. sa sakralnom zbirkom, zbirkom moderne i suvremene umjetnosti, grafičkom zbirkom i zbirkom plaketa te etnografskom zbirkom. Više od 400 sakralnih predmeta od 15. do 21. stoljeća izloženo je na trajnom muzejskom postavu, a posebno značenje ima i zbirka umjetnina biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića koja se najvećim dijelom sastoji od darova što ih je on primio prigodom svoga biskupskog ređenja i uspostave Požeške biskupije.

Koje sve tajne skrivaju muzeji Požeško-slavonske županije?

Posjetitelji Katedrale u Požegi mogu svratiti i u Riznicu koja čuva liturgijske predmete upotrebljavane u crkvi sv. Terezije Avilske od 15. stoljeća do danas.

Više o tome što doživjeti, kušati, posjetiti, potražite na www.tzzps.hr.

Okusi zlatne Slavonije - sve delicije lokalne i tradicijske kuhinje
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.