Info

Klima u Hrvatskoj - tri klimatske zone za tri različita doživljaja

Ovisno o tome gdje se zaputite, očekuje vas mediteranska, kontinentalna ili planinska klima

Klima u Hrvatskoj - tri klimatske zone za tri različita doživljaja

Tri različite klimatske zone omogućavaju vam tri različita doživljaja Hrvatske, ovisno o tome gdje se zaputite. Zbog smještaja Hrvatske u umjerenom klimatskom pojasu sjeverne polutke, klimatske su prilike povoljne i umjerene bez temperaturnih ekstrema. U primorskom dijelu Hrvatske prevladava ugodna mediteranska klima sa suhim i toplim ljetima te vlažnim i blagim zimama, koja u zaleđu prelazi u submediteransku. Temperature su u blagom padu kako se krećete prema unutrašnjosti te mediteransku klimu zamjenjuje kontinentalna umjerena klima. Na visinama iznad 1 200 m dočekat će vas svjež planinski zrak, gdje u ljetnim mjesecima temperatura iznosi oko 13 °C.

>> Saznaj više: Vremenska prognoza

S prosječno 2 600 sunčanih sati u godini jadranska je obala jedna od najsunčanijih u Sredozemlju, s Hvarom kao otokom s najvećim brojem sunčanih sati. Prosječna temperatura mora ljeti je od 25 °C do 27 °C dok zimi iznosi 12 °C. Godišnji hod temperatura varira od regije do regije pa tako u unutrašnjosti prosječna temperatura iznosi od 0  °C do 2 °C u siječnju te 19  °C do 23 °C u kolovozu, dok se prosječna temperatura u primorju kreće od 6 °C do 11 °C tijekom siječnja te 21  °C do 27 °C u kolovozu.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.