Zdravstveni turizam

KB Merkur - među vodećim međunarodnim transplantacijskim centrima

KB Merkur prva je ustanova s razvijenim programom transplantacija više organa u ovom dijelu Europe te jedini centar u Hrvatskoj koji obavlja simultanu transplantaciju gušterače i bubrega

KB Merkur - među vodećim međunarodnim transplantacijskim centrima

U KB Merkur godišnje se obavi između 100 i 120 ortotopnih transplantacija jetre, oko 60 transplantacija bubrega te oko 15 simultanih transplantacija gušterače i bubrega. Prema tim podacima, KB Merkur prvi je po uspješnosti u transplantaciji jetre u Hrvatskoj, drugi u transplantaciji bubrega te jedini centar u kojem se izvodi simultana transplantacija gušterače i bubrega.

Među vrhunskim stručnjacima transplantacijskog tima nalaze se prof.dr.sc. Mladen Knotek, voditelj programa za transplantaciju bubrega u KB Merkur i Predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora; te Damir Jemendžić, dr.med., specijalist opće kirurgije i subspecijalist abdominalne kirurgije na Odjelu za abdominalnu kirurgiju i transplantaciju solidnih organa KB Merkur.

Kakva je uspješnost transplantacija bubrega te kako stojite u usporedbi sa sličnim centrima u svijetu?
Prof.dr.sc. M.Knotek - KB Merkur uklapa se u rezultate vodećih centara za transplantaciju bubrega u svijetu. Program transplantacije bubrega srednje je veliki program (u Hrvatskoj drugi po veličini - nakon KBC Zagreb), gdje prevladavaju transplantacije bubrega sa živog darivatelja. KB Merkur jedini je centar u Hrvatskoj u kojem se obavljaju transplantacije bubrega uz pozitivna protutijela na darivatelja (uz pozitivnu križnu probu; engl. cross-match) i uz inkompatibilne krvne grupe darivatelja i primatelja, a provodimo i postupke desenzibilizacije visokosenzibiliziranih primatelja bubrega.

Koliko se u KB Merkur ulaže u edukaciju stručnjaka? Surađujete li s nekim transplantacijskim centrima u svijetu na razmjeni stručnjaka i znanja?
D.Jemendžić, dr.med. - Svi liječnici koji sudjeluju u radu transplantacijskog tima KB Merkur imaju specijalizaciju i užu specijalizaciju iz svojih struka, a usto su obavili i edukaciju u nekom transplantacijskom centru. Tu treba izdvojiti Mount Sinai Medical Center, NY (drugi najveći transplantacijski centar u svijetu) te transplantacijske centre u Sidneyu, Parizu, Tokiju, Heidelbergu i druge. U KB Merkur provodi se i trajna edukacija liječnika iz transplantacijskih centara iz inozemstva, ponajprije iz susjednih zemalja. Budući da je Hrvatska od 2006. godine punopravna članica Eurotransplanta, aktivno sudjeluje na kongresima, sastancima odbora i drugim oblicima razmjene znanja s ostalim članicama.

Jedini ste u Hrvatskoj razvili i program transplantacije više organa odjednom. Transplantacija gušterače i bubrega kod dijabetičara koji završe na dijalizi, na primjer, relativna je novost i u svijetu?

Prof.dr.sc. M.Knotek - Simultane transplantacije zahtjevnije su s kirurškog i nefrološkog aspekta, kao i aspekta kritične skrbi tijekom poslijeoperativnog razdoblja. Takve transplantacije u svijetu nisu novost, ali ih zbog njihove kompleksnosti obavlja manji dio transplantacijskih centara. U zemljama jugoistočne Europe KB Merkur prva je ustanova s razvijenim programom ovakvih transplantacija te jedini centar u Hrvatskoj koji obavlja simultanu transplantaciju gušterače i bubrega.

D.Jemendžić, dr.med. - Od 2003. godine u KB Merkur učinjeno je preko 130 simultanih transplantacija gušterače i bubrega. Također se izvodi simultana transplantacija jetre i bubrega, transplantacija jetre sa živog donora, transplantacija bubrega sa živog donora, a u dva je navrata učinjena i transplantacija tankog crijeva.

Koliki je potencijal KB Merkur u medicinskom turizmu s obzirom na spomenute uspjehe? Nema sumnje da možete ponuditi vrhunsku medicinsku uslugu, no što pokazuju podaci o cijenama transplantacija u svijetu i u Hrvatskoj - jesmo li konkurentni?
D.Jemendžić, dr.med. - S obzirom na spomenute uspjehe, KB Merkur definitivno ima potencijala u medicinskom turizmu, ali potrebno je utvrditi procedure s obzirom na pravilnike Eurotransplanta te Zakone i Pravilnike Republike Hrvatske. Cijena transplantacije bubrega u Hrvatskoj je niža od cijene transplantacije u zapadnoeuropskim zemljama, kao i u SAD-u. Hrvatska je cjenovno konkurentna, ali za očekivati je da će se te razlike u cijeni postupno smanjivati.

Poznato je da primate i pacijente iz inozemstva. Odakle oni najčešće dolaze i što im sve, osim transplantacije, možemo ponuditi kad je riječ o oporavku? Surađujete li pritom i s domaćim lječilištima?
Prof.dr.sc. M.Knotek - U KB Merkur obavljeno je presađivanje bubrega značajnom broju pacijenata iz susjedne Bosne i Hercegovine. Kada se radi o osobama bez hrvatskog državljanstva, obavljaju se isključivo transplantacije bubrega sa živog darivatelja. Pacijenti nakon operacije u Zagrebu nastavljaju kontrole u KB Merkur, zbog čega je jedan od planova uspostava suradnje s nekim od hrvatskih lječilišta na programu rehabilitacije bolesnika nakon transplantacije bubrega.

www.kb-merkur.com
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.