Zdravstveni turizam

Kako spriječiti nastanak proširenih vena?

Dr. med. Krešimir Čandrlić savjetuje kako spriječiti tegobe koje nastaju zbog proširenih vena

 Kako spriječiti nastanak proširenih vena?
Godišnji odmori nose sa sobom i uživanje u toplim, sunčanim danima. No, oni koji imaju problema s proširenim venama znaju da izlaganje suncu i visokim temperaturama utječe na vene. Stoga liječnici Poliklinike Lege artis u Osijeku, za vrijeme ljetnih mjeseci, savjetuju zaštitu od sunca s laganom prozračnom odjećom i izbjegavanje izravnog izlaganja suncu. 
 
Osim pretjeranog izlaganja suncu, bolesnim venama pogoduje i suvremeni način života, dugotrajno stajanje ili sjedenje, povećana tjelesna težina, ravna stopala, trudnoća, nedovoljno fizičke aktivnosti, modni trendovi, loša prehrana i slično. Dr. med. Krešimir Čandrlić, opći i vaskularni kirurg s dugogodišnjim iskustvom iz Poliklinike Lege artis u Osijeku savjetuje kako spriječiti tegobe koje nastaju zbog proširenih vena.
 
- Osobe koje imaju spuštena stopala svakako bi trebale nositi ortopedske uloške. Treba se što više kretati kako bi se potaknulo kretanje krvi prema srcu. Isto tako, treba se baviti aktivnostima poput vježbanja, trčanja, vožnje biciklom, plivanja, brzog hodanja i slično. Jako je važno zdravo se hraniti i voditi računa o tjelesnoj težini, koja također utječe na nastajanje proširenih vena. Izbjegavajte dugotrajno sjedenje ili stajanje na istom mjestu te izravno izlaganje suncu.  
  
Kod već proširenih vena s izraženom upalnim znacima, dr. med. Čandrlić preporučuje odmaranje s podignutim nogama te obloge od hladne vode. Preporučuje se i lagana masaža nogu kremom te tuširanje hladnom vodom od koljena prema gore. Izbjegavajte nositi usku odjeću i visoke potpetice. Dr.med. Čandrlić savjetuje nošenje kompresijske čarape koja sprječava daljnji razvoj bolesti vena. Ona mora biti čvrsta, ali ne nužno preuska, smatra dr. Čandrlić.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.