Vijesti

Kako iskoristiti potencijal novih trendova u turizmu?

Transformacijskim turizmom do mira u svijetu, a riječnim krstarenjima do gospodarskog jačanja istočne Slavonije i Baranje

Kako iskoristiti potencijal novih trendova u turizmu?

Na medijskom brunchu održanom 6. travnja 2016. godine u Institutu za turizam u Zagrebu dvije su teme bile u fokusu – transformacijska moć turizma i riječna krstarenja. Uvod u druženje dala je ravnateljica Instituta gđa. Sanda Čorak približivši planove Instituta za iduće razdoblje.

Prva tema odnosila se na „Transformacijsku moć turizma“, za što je povod bilo nedavno predstavljanje istraživanja provedenog u suradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom, čiji je izvještaj prezentiran na ovogodišnjem sajmu ITB u Berlinu, a prezentirala ga je gđa. Renata Tomljenović čiji je tim i radio na ovom izvješću. Potencijal „Riječnih krstarenja“ bila je druga tema, a polazeći od činjenice da su prema iskazanom interesu američkih građana europska riječna krstarenja na 4. mjestu, jasno je koliko potencijal nosi za destinacije kroz koje se odvija, a u Hrvatskoj je to područje istočne Slavonije i Baranje, naglasila je gđa. Zrinka Marušić u svom izlaganju.

Transformacijski turizam ili novi turizam dio je trenda povratka samima sebi, prirodi i bitku života uz napuštanje komercijalno-potrošačkog načina življenja, koji može imati poticaj upravo iz iskustvenog turizma. Upoznajući pobliže druge kulture i narode, dolazeći u doticaj s prirodom, te osjećajući olakšanje nakon pritiska tempa i načina današnjeg života, dolazi do trajnih promjena u životu pojedinaca, a ovim se istraživanjem želi pokazati u kojoj mjeri na to utječe iskustvo putovanja. Potencijali ovog oblika potražnje u Hrvatskoj su veliki jer „novi“ turisti žele osjetiti život na ekološkoj farmi, nalet adrenalina zbog spuštanja kanuom niz riječni brzac ili mir koji donosi vježbanje yoge ispred drvene kuće na šumskom proplanku.

Da se riječna krstarenja nalaze u procvatu potvrđuje činjenica da je trenutno u narudžbi cca 30 novih brodova namijenjenih ovakvim putovanjima, a potencijalni putnici, visokoobrazovani, više platežne moći, govore u prilog da je za njih potrebno potruditi se više kako bi osjetili mogućnosti lokaliteta za što su evidentno spremni i sposobni platiti. Njihova je osobna potrošnja na kopnu oko 11 eura po osobi, ne uključujući izdatke za organizirane izlete, a ukupan prihod prelazio je 1,1 milijun eura. Europska riječna tura prolazi kroz Slavoniju, uključuje Vukovar, Ilok, Batinu i Aljmaš, a Dravom odlazi i do Osijeka, veliki je potencijal ovom kraju.

Na najavljenoj Noći knjige u Institutu za turizam održat će se promocija publikacije Global Report on the Transformative Power of Tourism: a paradigm shift towards a more responsible traveller, 22. travnja 2016. godine (petak) u Institutu za turizam, Vrhovec 5, Zagreb, s početkom u 17.00 sati. Promocija će se održati u sklopu manifestacije Noć knjige, koja se u Institutu za turizam održava po četvrti put. Tom prigodom o publikaciji će govoriti sami autori - Irena Ateljević, Renata Tomljenović, Zrinka Marušić, Neda Telišman-Košuta i Ivan Sever, a upoznat će prisutne i sa studijama slučaja koje su opisane u Izvještaju.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.