Regije

Istra - magični poluotok

Unutrašnjost Istre prepuna dražesnih gradića jednako je atraktivna kao i priobalne lučice

Istra - magični poluotok

Istarski polutok ne nosi bez razloga ime Terra Magica – obala koju oplakuje kristalno more mjesto je lučica i ribarskih brodića dok unutrašnjost resi zelenilo s pitoresknim gradićima na vrhu brda. Stoga nemojte stati samo na obali nego se uputite i u istraživanje unutrašnjosti Istre!

Bogato povijesno i kulturno nasljeđe duguje silama čija se vlast smjenjivala nad Istrom, od Histra, Rimljana, Slavena i Mletaka pa sve do austrougarskih vladara. A kad se umorite od svih atrakcije koje Istra nudi, sjednite za stol pa kušajte istarsku kuhinju. Bez obzira preferirate li mediteransku ili kontinentalnu kuhinju, istarske delicije zadovoljit će svako nepce.

Što posjetiti

1. Pulski amfiteatar
Nekad mjesto gladijatorskih borbi, amfiteatar iz 1. stoljeća danas je poprište koncertnih i festivalskih događanja, zbog čega ga možete doživjeti u novom svjetlu.

2. Eufrazijeva bazilika u Poreču
Kompleks porečke bazilike jedinstveni je primjerak ranobizantske umjetnosti na Sredozemlju datiran u 6. stoljeće, a nalazi se na UNESCO-vu popisu svjetske kulturne baštine.

3. Hum
Hum je gradić koji najbolje dočarava šarm srednjovjekovnih istarskih gradića. Osim što je središte je staroslavenskog pisma glagoljice i vrijednih fresaka iz 12. Stoljeća, Hum je službeno proglašen najmanjim gradom na svijetu.

4. Nacionalni park Brijuni
Otočje koje broji  14 otoka svjedoči o hrvatskom povijesnom nasljeđu te bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta, a može se pohvaliti i stopama dinosaura.

5. Crkva sv. Eufemije u Rovinju
Rovinjska se crkva ubraja među najljepše primjere barokne arhitekture u Istri te dominira vizurom grada. U bogato dekoriranoj crkvi smješten je sarkofag kršćanske mučenice Sv. Eufemije koji je u grad dopremljen 800. godine.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.