Zdravstveni turizam

Imamo li dovoljno znanja za bavljenje zdravstvenim turizmom?

Učilište Ambitio olakšat će svima koji posjeduju znanje da ga primijene u praksi kroz program usavršavanja za poslove voditelja zdravstvenog turizma

Imamo li dovoljno znanja za bavljenje zdravstvenim turizmom?

- U Hrvatskoj svakako ima dovoljno znanja za razvoj zdravstvenog turizma. Naime specifičnih znanja iz različitih područja koje obuhvaća zdravstveni turizam ima na pretek, ali iskustva u povezivanju tih specifičnih znanja u praktična nažalost nema. - rekao je Marcel Medak, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, u petak na Međunarodnom sajmu turizma u Boćarskom domu prilikom predstavljanja novog programa usavršavanja za poslove voditelja zdravstvenog turizma zagrebačkog Učilišta Ambitio financiranog sredstvima Europske unije-Europski socijalni fond.

Uz promjenu zakonske regulative i postojećeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji su izdvojeni kao trenutno najveće prepreke za ozbiljniji razvoj zdravstvenog turizma, svakako je i nedostatak specijaliziranog kadra koji bi mogao u potpunosti zadovoljiti zahtjeve pacijenata koji bi došli u RH. - U cijelom sustavu nedostaje operativnog kadra koji treba biti upoznat sa cjelokupnim postupkom rada od zaprimanja prvog upita pa do kontakta sa pacijentom nakon završetka zdravstvenih usluga i povratnih informacija o zadovoljstvu pacijenata. To ovog trenutka u RH nedostaje - dodao je Medak.

- Prednost zdravstvenog turizma u RH je stručnost postojećeg medicinskog kadra, iskustvo u turističkoj djelatnosti i konkurentska cijena, ali tu sve prestaje - smatra Alen Stranjik ravnatelj Učilišta Ambitio, te dodaje - Stalno dokazujemo kako znanja imamo, ali znanje vrlo rijetko znamo primijeniti u praksi. To je glavni razlog zbog kojeg smo pokrenuli ovaj projekt. Naši najvažniji partneri u ovom projektu su poslodavci koji svakodnevno pružaju zdravstvene usluge i koji najbolje znaju što im nedostaje. Analizom njihovih potreba nakon provedenog istraživanja tržišta sa područja wellness, lječilišnog i medicinskog turizma proizlazi da nedostaju operativni ljudski resursi koji će iskoristiti postojeće potencijale, ali ih i proširiti.

Imamo li dovoljno znanja za bavljenje zdravstvenim turizmom?

S ciljanim kraćim obrazovnim on-line programom moći će se u kratkom vremenu usavršiti osobe koje će biti poveznica između korisnika zdravstvene usluge i pružatelja zdravstvene usluge. Postojeći visokoškolski programi obrazuju rukovoditelje zdravstvenih ustanova, a s ovim novim programom želi se pripremiti za tržište rada operativce, facilitatore odnosno voditelje zdravstvenoga turizma. Ovim programom nastoji se pružiti konkretna znanja voditeljima zdravstvenoga turizma koji neće morati izbivati s posla, a svojim poslodavcima i korisnicima zdravstvene usluge će donijeti novu dodanu vrijednost što je ključno za razvoj zdravstvenog turizma u RH.

Kratak opis aktivnosti

U okviru projekta, provesti će se sljedeće aktivnosti:
1) Izrada standarda zanimanja „Voditelj zdravstvenog turizma“
2) Izrada standarda kvalifikacija
3) Razvoj obrazovnog programa usavršavanja
4) Izrada nastavnih sadržaja i razvoj sustava za e-učenje
5) Izvođenje pilot programa usavršavanja za 20 polaznika iz ciljne skupine nezaposlenih osoba
6) Razvoj sustava osiguranja kvalitete

Ukupna vrijednost projekta: 708.285,00 kn
EU udio u financiranju projekta: 672.870,75 kn
Sredstva prijavitelja: 35.414,25 kn
Razdoblje provedbe projekta: 12 mjeseci, od prosinca 2015. do prosinca 2016.

O Učilištu Ambitio


Učilište Ambitio - ustanova za obrazovanje odraslih
Ksaver 196
tel: +385 1 4677 802
www.uciliste-ambitio.hr

Učilište Ambitio je osnovano u proljeće 2013.godine s ciljem uspostave programa usavršavanja i osposobljavanja u područjima struka koje su deficitarne na hrvatskom tržištu rada. Na taj način se želi pružiti mogućnost osobama, koje su nezaposlene ili koje žele napredovati u profesionalnom smislu, obrazovanje koje se traži na tržištu. Učilište je prvo u formalnom obrazovanju odraslih pokrenulo on-line program učenja čime je napravilo veliki iskorak u odnosu na do tada naviknute načine učenja isključivo u učionici. Trenutno provode dva programa namijenjenih obrazovanju dentalnih asistenata. On-line program usavršavanja za poslove dentalnog/e asistenta/ice koji je do sada završilo 200-tinjak polaznika i program stjecanja srednje stručne spreme i prekvalifikacije za zanimanje dentalni/a asistent/ica koji će I. generacija polaznika završiti u ljeto 2016. godine.

Misija
Stvaranje nove vrijednosti u području ljudskih potencijala obrazovanjem i usavršavanjem osoba u deficitarnim područjima struke u interakciji s tržištem rada. Nove vrijednosti stvaramo obrazovanjem i prijenosom znanja i vještina koje prate suvremena dostignuća u znanosti i struci našim polaznicima.

Vizija
Vizija Učilišta Ambitio je biti renomirana obrazovna ustanova koja provodi obrazovanje na visokom stupnju kvalitete u djelatnostima u kojima su potrebna specifična znanja.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.