Zdravstveni turizam

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma

Jedna od važnih prednosti za odabir Hrvatske kao svog partnera u zdravlju su, osim prekrasnih krajolika te Jadranskog mora koje presijava u svim nijansama plave, i vrhunski kvalitetne medicinske, rehabilitacijske ili wellness & spa usluge

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma

Većina turista koji posjete Hrvatsku najčešće je oduševljena njenim prirodnim ljepotama, jednostavnošću i toplinom ljudi, ugodnom mediteranskom klimom i odličnom hranom. No, sunce i more nisu jedino što Hrvatska ima za ponuditi – prirodni ljekoviti činitelji u kombinaciji s kvalitetnim zdravstvenim uslugama pridonose pozicioniranju Hrvatske kao sve popularnije cjelogodišnje destinacije zdravstvenog turizma i u Europskim okvirima. Uz već prepoznatljive adute, Hrvatska je posljednjih desetljeća učinila puno na razvoju i jačanju kapaciteta zdravstvenog turizma u javnom, ali i u privatnom sektoru. Danas Hrvatska postaje sve privlačnija destinacija zdravstvenog turizma, uz vrlo kompleksan skup pružatelja usluga wellnessa, lječilišnog i medicinskog turizma, kako uz jadransku obalu, tako i na kontinentu.

Vrhunska medicinska usluga


Uz vrhunski medicinski kadar, suvremenu opremu i zahvate koji nimalo ne zaostaju za vodećim svjetskim destinacijama, jedna od važnih prednosti za odabir Hrvatske kao svog partnera u zdravlju su i povoljne cijene za odličnu kvalitetu usluge. Usto, Ministarstvo turizma u 2016. godini, na čelu s ministrom Garijem Cappellijem, jasno daje do znanja da ne odustaje od toga da se ostvari Akcijski plan razvoja zdravstvenog turizma Hrvatske do 2020. godine, kao dio nacionalne strategije razvoja turizma. Nedavna istraživanja vodećih svjetskih portala pokazala su da je Hrvatska jedna od deset turističkih destinacija u svijetu kojima najbrže raste popularnost, što svakako treba zahvaliti trudu domaćih turističkih djelatnika koji ulažu veliki napor u predstavljanje potencijala Hrvatske i u segmentu zdravstvenog turizma.

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma

Duga turistička tradicija


Neki od najvažnijih Hrvatskih aduta svakako su i odličan geografski položaj, ali i dobra cestovna, zrakoplovna i pomorska povezanost kao i nedirnute prirodne ljepote, duga turistička tradicija i nadaleko poznata hrvatska gostoljubivost. Turistima je danas dostupno više od 80 hotela s wellness sadržajem, 14 lječilišta i specijalnih bolnica te veliki broj klinika i poliklinika u kojima se može ostvariti vrhunska medicinska usluga. U lječilištima i bolnicama na raspolaganju je 6000 kreveta, u kojima se godišnje ostvari više od milijun noćenja. Pritom valja naglasiti kako hrvatska lječilišta i specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju zapošljavaju vrhunski medicinski kadar i raspolažu s modernom opremom na svjetskoj razini, a u medicinskim tehnologijama i metodama koje se primjenjuju ne zaostaju nimalo za vodećim svjetskim centrima.

Neotkriveni dragulj

U Hrvatskoj, tom dragulju zdravstvenog turizma koji se tek otkriva, možete dobiti podršku u liječenju ili oporavku od strane vrhunskih kardiologa, liječnika reproduktivne medicine, ortopeda i liječnika sportske medicine, dermatologa, ginekologa, oftalmologa, stomatologa te plastičnih kirurga, kao i odlične preventivne programe za podizanje tjelesne i duhovne ravnoteže. Za smještaj ne brinite – pronaći ćete smještaj prema vlastitim afinitetima – u gradovima s malo više vreve ili u onima gdje noću ulicama vlada mir, uz prekrasnu hrvatsku obalu ili na zelenim brežuljcima kontinentalne Hrvatske, u luksuznim hotelima ili malim obiteljskim pansionima u kojima će vas vaši domaćini primiti kao da ste dio obitelji.

Neodoljivi šarm Zagreba

Ako dolazite u Hrvatsku, ne propustite posjetiti Zagreb. Barem nakratko. Oduševit će vas njegov europski šarm s lijepo očuvanim tragovima austro-ugarske tradicije, prelijepi parkovi i promenade u samoj blizini centra te živost na njegovim ulicama, posebno u vrijeme blagdana ili tijekom ljetnih mjeseci.

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma

Šarm Zagreba je nedirnut već stoljećima i lako možete zamisliti, već pri prvoj posjeti, kako je bilo šetati njegovim ulicama za vrijeme Austro-Ugarske monarhije, ali i mnogo prije u vrijeme nastanka prvih zagrebačkih zidina. Međutim, turističke sadržaje hrvatske metropole upotpunjuju i usluge zdravstvenog turizma - brojne privatne i javne poliklinike te zdravstveni centri sa stručnim osobljem i iznimnom kvalitetom usluge, uz konkurentne cijene, čine glavni grad Hrvatske centrom medicinske izvrsnosti.

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma

Znate li?
Zagrebački advent je i 2016., drugi put zaredom, proglašen najljepšim adventom u Europi, a njegove ljetne ponude ne bi se postidjeli ni mnogo veći europski centri – Zagreb je stoga idealna turistička destinacija, neovisno o godišnjem dobu.

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma

Zelena Hrvatska

Zagreb je odlična početna točka za istraživanje okolice koje osvaja bajkovitim utvrdama i dvorcima, pitoresknim selima i vinskim cestama, ali i ljekovitim toplicama. Samo pola sata vožnje od Zagreba, u blizini Ivanić Grada, nalazi se lječilište Naftalan, jedino u Europi poznato po nalazištima rijetkih prirodnih ljekovitih činitelja - ljekovite nafte, naftalana i termomineralne vode koji se uspješno koriste u liječenju psorijaze.

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma

Ni najstarije toplice u Hrvatskoj, one Varaždinske, nedaleko baroknog gradića Varaždina, nisu van dometa. I druge destinacije kontinentalne Hrvatske nude mogućnost odmora u prirodnom okruženju u kombinaciji s blagodatima ljekovitih izvora – Terme Tuhelj, Aqua Vivae u Krapinskim Toplicama, Toplice Sveti Martin, Daruvarske ili Stubičke toplice samo su neke od njih.

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma

Znate li?
Daruvarske toplice su članice EHTTA - European Historic Thermal Towns Association, a poznate su po liječenju neplodnosti i po svom programu „Radost života“ koji je mnogim partnerima pomogao da, prirodnim ljekovitim činiteljima, ostvare želju o roditeljstvu.

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma

Istra i Kvarner

Na manje od dva sata vožnje od Zagreba susrest ćete se s Kvarnerom: regijom koja povezuje Istru i Hrvatsko primorje s otocima, među kojima je i Lošinj, otok vitalnosti i prekrasna aromaterapeutska oaza za one koji imaju problema s dišnim putevima i žele se odmoriti od svakodnevnog stresa i obaveza u vrhunskim hotelima, od kojih su neki nagrađeni ili za dizajn ili za wellness i spa ponudu.

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma

Duga tradicija lječilišnog turizma Opatije, Crikvenice. Lošinja i Gorskog kotara, započeta još u 19. stoljeću, nastavljena je i danas, što je Kvarneru donijelo titulu "vodeće destinacije zdravlja" u Hrvatskoj. I to ne bez razloga - tu ćete se susresti s jednim od dva najčišća mora u Europi te blagom i ugodnom klimom, izrazito pogodnom za odmor kroz sva četiri godišnja doba. Ne propustiti posjetiti niti Istru, hrvatsku Toskanu, koja mami posjetitelje svojom gastro, enološkom, ali i odličnom wellness ponudom.

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma

Znate li?

Opatija ili Nica-Jadrana, kako su je u doba Austro-Ugarske od milja nazivali, ugostila je gotovo cijelu tadašnju europsku aristokraciju, zajedno s književnicima James Joyceom i Antonom Pavlovičem Čehovom te nezaboravnom plesačicom Isadorom Duncan.

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma

Dalmacija


Obilazak Splita i njegove okolice, tijekom sve četiri sezone, kao i izleti na otoke Brač, Hvar, Mljeta, Vis ili Korčulu, obogatit će vas slikama i sjećanjima koja mogu hraniti dušu dobar dio godine. Split se, osim najvećeg dalmatinskog grada, pretvorio i u vodeći centar zdravstvenog turizma Dalmacije. No, nemojte preskočiti posjetiti niti Zadar, Šibenik, Trogir, Primošten ili jedan od najljepših hrvatskih bisera – Dubrovnik – koji su odličan su izbor, pogotovo ako uživate u obilasku starina, volite ribu, ljubitelj ste dobrih vina ili vrhunskih wellness tretmana koji će obogatiti dušu i tijelo.

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma

Ruku na srce, već i sam pogled na plavu pučinu ima povoljan utjecaj na zdravlje, a o broju sunčanih dana zaduženih za stvaranje vitamina D, da ne govorimo. Pridodajmo tome i ljekoviti utjecaj mora koje je, ujedno, jedno od najljepših mora na svijetu – je li čudo da predlažemo da se Dalmacija obavezno nađe na vašoj bucket listi?

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma

Znate li?
Car Dioklecijan nije bez razmišljanja odabrao Split kao mjesto za svoj boravak. Naime, arheolozi su otkrili da je na mjestu današnje palače bio pravi rimski wellness centar u sklopu kojeg se nalazio bazen sa sumpornom i izvorskom vodom.

Hrvatska – europski dragulj zdravstvenog turizma 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.