Wellness

Holistički pristup za bolje poslovne rezultate

Program Staying healthy in business je individualno holističko rješenje kod kojega se problemu preopterećenosti poslom pristupa u nekoliko koraka

Holistički pristup za bolje poslovne rezultate

U svakodnevnim obavezama poslodavci i zaposlenici često zanemaruju tegobe na koje se mnogi svakodnevno tuže, kao što su bolovi i napetost u vratu i ramenima, bolovi u donjem dijelu kralježnice, pad razine energije i raspoloženja tijekom dana (hormonski poremećaji), kao i neke psihosomatske bolesti, među kojima su gastritis, povišeni kolesterol, ili migrene. Radnu svakodnevicu nerijetko prate anksioznost, panika i razdražljivost, loša probava zbog nezdrave prehrane u uredu, kao i pretilost te atrofija mišića te loše držanje, zbog zadržavanja tijela u jednom položaju tijekom dana. Zbog toga osoba može imati i problema s cirkulacijom i venama, zbog dugog gledanja u ekran kompjutera s umornim očima, nesanicom, a u konačnici i kroničnim umorom i stresom.

Sve to može dovesti do slabije radne efikasnosti, problema u komunikaciji s kolegama i suradnji s klijentima. Ukratko, to je situacija bez inspiracije i za zaposlenika i za poslodavca, koji očekuje posve drugačiji učinak i radnika punog energije koji donosi financijske rezultate i napredak tvrtki.

Najvažnija dobra relaksacija

“Staying healthy in business program” je individualno holističko rješenje kod kojega se problemima pristupa u nekoliko koraka. Prije svega, treba posvetiti pažnju kvalitetnoj relaksaciji, zatim “resetiranju” organizma, te fokusiranju na ciljeve i postizanje discipline. Ponajprije se treba suočiti s problemima i posljedicama koje su izazvali. Najbolji rezultat postiže se relaksacijom,  pri čemu se primjenjuje individualan pristup: ovisno o osobnosti, ali i zdravstvenom stanju osobe koja je u programu.

Nekome to podrazumijeva vježbe disanja i masažu, nekome drugom pjevanje, razgovor i komunikaciju, ili igranje tenisa, planinarenje i slično. Zatim se radi na tome da osoba upozna svoje potencijale, talente i mogućnosti te da ih osvijesti, što uključuje i prepoznavanje vlastitih izvora stresa te izvora vitalnosti i regeneracije. Individualan holistički pristup kroz Mulier metodu, koju sam razvila, omogućava osobi da upozna sebe te stekne samopouzdanje za najbolje izbore za sebe i radnu okolinu.

Manje bolovanja i stresa

Tek tada može se raditi na postavljanju ciljevima, po mogućnosti SMART metodom (Specific/Measurable/Achievable/Realistic/Time-bound), te raditi na tome da se ostvari jedan po jedan cilj, uz poštivanje prioriteta i dobru organizaciju. U konačnici, potrebno je izgraditi disciplinu, odnosno stalnu svjesnost osobe o njenom cilju te planovima za efikasno provođenje programa.
Takvim pristupom može se bitno utjecati na smanjenje stope bolovanja i općenito troškova poslodavca zbog bolovanja radnika, kao i povećanje radne sposobnosti, uvođenje nove energije u kolektiv te smanjenje stresa.

Holistički pristup za bolje poslovne rezultate
Autor: Meri Bura, dr. med.

www.mulier.hr

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.