Vijesti

HGK: Visoka stopa PDV-a ugrožava investicije i poslove u turizmu

Studija stope PDV-a u turizmu predviđa 41 % manje investicija i 71 % manje novozaposlenih do 2021. godine

HGK: Visoka stopa PDV-a ugrožava investicije i poslove u turizmu

- Prijašnje snižavanje stope PDV-a u turizmu iz 2013. godine na 10 % urodilo je najintenzivnijim porastom investicija i zapošljavanja od hrvatske neovisnosti. Današnja primjena turističke politike nije u skladu sa Strategijom razvoja turizma do 2020. godine budući da je kao jedna od prioritetnih mjera proaktivna fiskalna politika i da su stope PDV-a na organizirani smještaj i ugostiteljstvo više od svih mediteranskih konkurenata. Time je Hrvatska na dnu ljestvice konkurentnosti poslovnog okruženja. U odnosu na stopu od 10%, to znači 41% manje sektorskih investicija do 2021. godine i 200 hotela manje u sljedećih 10-15 godina - rekao je potpredsjednik HGK za trgovinu, turizam i financije HGK Josip Zaher, komentirajući rezultate studije HGK „Analiza utjecaja stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva“, koja je izrađena na inicijativu Udruženja hotelijera HGK.

HGK: Visoka stopa PDV-a ugrožava investicije i poslove u turizmu

- Ako pogledamo ostvarenje investicija od 2014. do 2017. od 2,1 milijardi eura, hrvatski turizam ne postiže cilj od 7 milijardi eura zadan Strategijom razvoja turizma do 2020. godine. U Europskoj uniji 18 zemalja primjenjuje stopu koja je manja ili jednaka 10 % za hotele, a 17 zemalja sniženu stopu PDV-a za restorane. Stopa od 25 % na ugostiteljstvo je uz Dansku najviša u EU upravo u Hrvatskoj - rekao je predstavnik izvršitelja studije HD Consultinga Branko Bogunović, predstavljajući analizu koja je uzela u obzir konkurentske zemlje, strateške dokumente, dosadašnje performanse sektora i anketno istraživanje poduzetnika s ciljem izrade simulacije ekonomskih učinaka promjene stope PDV-a u djelatnosti organiziranog smještaja i ugostiteljstva.

Prema rezultatima studije i procjenama fiskalnog učinka postojeće stope, država će već od 2019. prema novim stopama prihodovati manje nego prema onima iz 2016. godine. Stopa PDV-a od 10 % daje veće fiskalne učinke u odnosu na povećanu stopu već od 2025. godine zbog razlike u namjeri investiranja i priljeva novog smještaja. Ekonomski učinci postojeće stope do 2021. godine u usporedbi sa stopom od 10 % znače 41 % manje sektorskih investicija te gubitak više od 2,5 milijardi eura potencijalnih investicija, 71 % manje novozaposlenih, 13 % manje dodane vrijednosti i preko 11.000 visoko kvalitetnih smještajnih jedinica manje. U cilju osiguranja daljnjeg intenzivnog razvojnog ciklusa u turizmu i poticanja razvoja povezanih djelatnosti predlaže se izjednačavanje stope PDV-a na organizirani smještaj i ugostiteljstvo na razini od 13% od 1. siječnja 2019. te smanjenje stope na 10% u sljedećih tri do četiri godine.

HGK: Visoka stopa PDV-a ugrožava investicije i poslove u turizmu

- Bez obzira na nepovoljno poslovno okruženje, hotelijeri će nastaviti s investicijama jer je podizanje kvalitete nužno za opstanak na tržištu. No, u usporedbi s konkurentskim zemljama investicijski i razvojni ciklus hrvatskoga turizma je ugrožen jer stalne promjene poreznog okruženja dugoročno stvaraju nepovjerenje kod investitora i udaljavaju nas od ponude više vrijednosti kojoj težimo. Snižena stopa PDV-a može doprinijeti konkurentnijim cijenama, povećanju prihoda i dobiti, otvaranju novih radnih mjesta i većim plaćama, smanjenju sive ekonomije i poticanju investicija - rekao je predsjednik Udruženja hotelijera HGK Ronald Korotaj.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.