Zdravstveni turizam

Healthy Meal Standard: Vrijeme je za standardizaciju i certifikaciju prehrane u turizmu

Osobama koje imaju intoleranciju na gluten, alergičarima, visokotlakašima i dijabetičarima, ovaj će novi standard prehrane zasigurno biti interesantan

Healthy Meal Standard: Vrijeme je za standardizaciju i certifikaciju prehrane u turizmu
 
Najnoviji trendovi u turizmu danas prate svjesnost o zdravlju gostiju i danas je, primjerice, odjeljivanje soba za pušenje postalo standard, a objekti koji su to prvi uveli, su imali dugoročne učinke kvalitetnog marketinga i pozitivne ocjene vjernog gosta. Što se tiče prehrane, jednaka takva mogućnost postoji i sa Healthy Meal Standardom, standardom koji omogućuje da svojem gostu zadovoljite postojeće prehrambene potrebe. 
 
Healthy Meal Standard - što je to?
 
Snažnu potporu ovakvom usmjerenju dat će i očekivani strateški dokumenti europskih institucija koji se očekuju tijekom 2016. godine, ali i sve veća osviještenost osoba u području zdrave prehrane. U tom kontekstu ovakva jedinstvena ponuda na tržištu u području zdrave gastronomije postaje tržišna prednost nad konkurencijom koja generira interes novih gostiju te zadržavanje postojećih, ali i snažno utječe na produljivanje sezone otvaranjem novih ponuda u području prehrane, zdravlja i tjelesne aktivnosti.
 
Healthy Meal Standard (HMS) je prvi i jedinstveni cjeloviti model standardizacije i certifikacije zdravstvenih menija u javnim, primarno turističkim objektima sukladno svjetskim i nacionalnim smjernicama prehrane za posebne potrebe. Prehrana osobe sa posebnim prehrambenim potrebama je vrlo bitan sastavni dio zdravstvenog turizma, a prilagođenom gastronomskom ponudom se omogućuje jačanje konkurentnosti turističke ponude Republike Hrvatske.
 
Healthy Meal Standard (HMS) osigurava kvalitetu i pruža sigurnost korisniku i davatelju usluge s ciljem ostvarivanja certifikata. Proces Implementacije, a zatim i Certifikacije (uključen interni i eksterni audit, provjeru slijepog kupca) koja uključuje sustavne standarde edukacije i meni prilagođen prehrambenim potrebama u javnim i privatnim ustanovama kojima je cilj ići ukorak s potrebama tržišta i ponuditi prehranu za osobe sa posebnim prehrambenim potrebama - pruža standard, kvalitetu, sigurnost i što je vrlo bitno prepoznatljivost i ozbiljnost na tržištu.
 
Područja iskoristivosti Healthy Meal Standarda
 
Healthy Meal Standardom obuhvaćene su potrebe osoba sa posebnim prehrambenim potrebama i navikama i to u dva segmenta za turističke objekte: wellness segment i lječilišni segment zdravstvenog turizma. Wellness segment je namijenjen svim turističkim objektima kojima je primarno zadovoljiti posebne prehrambene potrebe gostiju, kojih danas ima sve više: poput vegetarijanaca, vegana, sportaša, trudnica i dojilja, poput osoba sa prekomjernom TM i pretilošću, šećernom bolesti tip 1 i tip 2, visokim krvnim tlakom, te raznim intolerancijama na gluten, laktozu i histamin, za osobe starije životne dobi, djecu školske dobi i drugo. (Cijeli popis možete pogledati na stranicama www.healthymealstandard.hr). Healthy Meal Standard je jedini standard na svijetu koji prehranu u javnim objektima implementira, certificira i nadzire sukladno postojećim svjetskim i nacionalnim smjernicama i sukladno zakonu.
 
Cilj je, uz navedene implementirane certifikate za pojedine kategorije od interesa, pružiti gostu dodatne mogućnosti poput raznih paketa i programa, koji mogu utjecati na produljivanje turističke sezone na sve četiri sezone. Standard doprinosi prepoznatljivosti objekta, privlači nove goste i osigurava povjerenje i vraćanje starih gostiju, gdje je isplativost Healthy Meal Standard višestruko opravdana. Healthy Meal Standard osim što omogućava optimizaciju troškova te u velikom dijelu uopće ne zahtjeva dodatne troškove po pitanju nabavke hrane; točnije slijedi vaš gastronomski identitet, daje vašem gosti sigurnost da jelo koje konzumira je pripremljeno sukladno svjetskim i nacionalnim smjernicama te je simbol premium kvalitete.
 
Healthy Meal Standard: Vrijeme je za standardizaciju i certifikaciju prehrane u turizmu
 
Učinci uvođenja Healthy Meal Standarda
 
Inicijativa za uvođenjem standarda prehrane u javnoj upotrebi u Hrvatskoj kao projekt  kojem je cilj unaprjeđenje brige o ugroženim kategorijama stanovništva, podizanju kvalitete života, ali i unaprjeđenju standarda i kvalitete usluga u turizmu i ugostiteljstvu, otvara mogućnost za stvaranje novog modela regulacije unutarnjih odnosa u ovom sustavu.
 
Međutim, ovaj model prije svega ima sasvim određene učinke na okruženje u kojem se implementira. Učinci na pojedine skupine s posebnim potrebama u prehrani su nedvojbeni i oni su stvarni generator pokretanja ovakvog modela regulative i standardizacije. Učinci na gospodarstvo i posebno cijeli sektor turizma i ugostiteljstva kao i na svaki pojedini gospodarski subjekt koji će biti uključen u ovaj sustav regulative i standardizacije je mnogostruk i višeslojan.
 
Ankete provedene nedavno među njemačkim potencijalnim korisnicima specifičnih turističkih usluga u Hrvatskoj pokazuju da su na tom području neke mogućnosti propuštene. Ilustracija za to je i znatno manji interes njemačkih sportskih saveza za korištenje hrvatskih destinacija za pripreme sportaša, koje se u pravilu odvijaju tijekom pred- i postsezone, u odnosu na osamdesete godine prošlog stoljeća. Takav i slični interesi bi mogli biti potaknuti novim pristupom kakva je garancija kvalitete prehrane primjerene potrebama sportaša i certificiranom ponudom na tom području, ali i na mnogim usporedivim područjima odnosno grupama gostiju sa specifičnim prehrambenim potrebama.
 
S obzirom da osoba sa posebnim prehrambenim potrebama ima sve više, točnije da u Europi ima više osoba koje imaju posebne prehrambene potrebe od onih koji nemaju, potreba je primijeniti Healthy Meal Standard koji će osigurati sigurnost svakog gosta i kvalitetu za svaki objekt koji poslužuje. U Europi postoji otprilike 156,5 milijuna pretilih osoba, 60 milijuna osoba sa šećernom bolesti i gotovo 342 milijuna osoba sa visokim krvnim tlakom. Ako pomislimo da je ukupna populacije Europe otprilike 500 milijuna, ubrzo vidimo ogromne mogućnosti sigurne i kvalitetne, certificirane ponude prehrane uz pomoć Healthy Meal Standarda.
 
Trenutni standardi na tržištu u turizmu 
 
Za razliku od drugih sličnih standarda na području turizma, ugostiteljstva i prehrane koji su u pravilu primjena općih propisa i standarda sa internim i tehničko tehnološkim učincima, ali bez vidljivih promotivnih i tržišnih efekata na krajnje korisnike (npr. uspostava HACCP sustava  u skladu sa zakonskim zahtjevima, za certificiranja prema standardima IFS food i IFS Logistics), Healthy Meal Standard je projekt koji omogućuje izravno obraćanje prema velikom broju skupina gostiju sa posebnim prehrambenim potrebama i navikama od kojih svaka samo na europskoj razini broji po stotinjak milijuna članova. Zato se primjenom ovog standarda otvaraju mnogobrojne mogućnosti na području marketinga, prodaje, produženja sezone, što je svojom potporom potvrdilo i Ministarstvo Turizma.

 

Oni turistički objekti koji prepoznaju učinke i direktnu korist Healthy Meal Standarda na samome početku, će u konačnici biti i u najvećoj prednosti, jer bez ovog standarda se više neće moći.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.