Wellness

Globalni rast spa i wellness industrije

U globalnoj raspodjeli prihoda od spa i wellness industrije, Hrvatska se tek može nadati dijelu kolača

Globalni rast spa i wellness industrije

Globalna spa i wellness industrija bilježi sve veće prihode – studija međunarodne istraživačke kuće SRI International pokazuju kako je svjetska vrijednost wellness industrije prošle godine dosegnula 3 400 milijardi američkih dolara. Razlozi se kriju u rastućoj srednjoj klasi i promjeni stavova potrošača prema zdravlju, prehrani, gubitku težine te komplementarnoj i alternativnoj medicini.

Istraživači ističu kako su diljem svijeta primjetne promjene stavova ljudi prema zdravlju i načinima života zbog čega ih sve više svjesno razmišlja o zdravoj prehrani i vježbanju te potrazi za prirodnim i alternativnim načinima poboljšanja zdravlja i izgleda. Kod srednje klase sve popularniji postaju spa tretmani, odlasci na masaže i u saune kao vid brige o tijelu i zdravlju te wellness sadržaji usmjereni na razvijanje zdravih navika prehrane i stila života.

U globalnoj raspodjeli prihoda ove industrije prednjači Europa s 32 000 spa odredišta i prihodom od gotovo 30 milijardi dolara, pri čemu najveći postotak zarade dolazi iz istočne Europe, Rusije i baltičkih zemalja. Zatim slijedi azijsko-pacifička regija, posebno Kina i Indija, s prihodom od 19 milijardi dolara te sjeverna Amerika s 18,3 milijarde dolara.

U Hrvatskoj je primjetan rast ponude spa i wellness industrije kroz sve češće otvaranje takvih sadržaja u postojećim hotelskim objektima, revitalizaciju domaćih toplica te otvaranje specijaliziranih bolnica, lječilišta, privatnih klinika te kozmetičkih i fitness centara. Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore (HGK) iz ove godine, u Hrvatskoj se ostvaruje oko 300 milijuna eura prihoda od usluga u zdravstvenom turizmu bez uključene vrijednosti noćenja, ali ističu kako potencijal te turističke grane još nije u potpunosti iskorišten.

 


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.