Info

Geografski položaj Hrvatske

Hrvatska - europska država koja se proteže od Panonske nizine do Jadranskog mora

Geografski položaj Hrvatske

Hrvatska je europska država smještena na prijelazu iz Srednje u Jugoistočnu Europu. Obuhvaća prostor koji se proteže od prostrane Panonske nizine preko uskog područja Dinarskog gorja do obale Jadranskog mora. Hrvatsku čine tri osnovne prirodne cjeline koje se međusobno nadopunjuju, a to su nizinska ili panonska regija, primorska ili jadranska regija te gorska ili dinarska regija.

Ukupna duljina kopnenih granica je 2 028 km, a morske obalne crte 5 835,3 km. Hrvatska dijeli kopnenu granicu s Bosnom i Hercegovinom (933 km), Mađarskom (329 km), Slovenijom (501 km), Srbijom (241 km) i Crnom Gorom (25 km). Jedina država s kojom graniči na moru je Italija. 

Udaljenost od Štrigove, krajnje sjeverne točke do krajnje južne točke na kopnu, rta Oštro, iznosi 490 kilometara, uz otok Galijula u Palagruškom arhipelagu kao krajnju južnu točku Hrvatske. Udaljenost od krajnje zapadne točke, rta Savudrije, do Iloka kao krajnje istočne točke iznosi 464 kilometara.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.