Zdravstveni turizam

Dr. Zdenko Trampuš, DDS: Zygoma mijenja lice implantologije

Nedostatak kosti u gornjoj čeljusti više nije prepreka za ugradnju implantata - novi Zygoma ili zigomatični implantati, uspješno su prekoračili i tu prepreku

Dr. Zdenko Trampuš, DDS: Zygoma mijenja lice implantologije

Možda su vam rekli da niste dobar kandidat za ugradnju implantata u gornju čeljust te da je vaša jedina opcija zastarjela i neugodna proteza ili ugradnja većeg broja implantata uz nadogradnju kosti (sinus lift). Vjerujemo da će svima koji žive u uvjerenju kako nemaju drugih opcija osim ovih, biti drago čuti da, zahvaljujući metodi Zygoma-All-On-4, više nema osobe kojoj se, zbog nedostatka ili potpune resorpcije kosti u gornjoj čeljusti, implantati ne mogu ugraditi. Zahvaljujući ovoj, najmodernijoj stomatološkoj metodi, koju je u Hrvatsku kliničku stomatologiju donio dr. Zdenko Trampuš, DDS, i koju provode tek rijetke ordinacije u svijetu – rješavanje bezubosti više nikada neće biti isto.

Od proteze do Zygoma-All-On-4

Dug je put prošla stomatologija od klasičnih, neugodnih proteza pa sve do koncepta Zygoma-All-on-4. Oni koji su ikada nosili proteze, zasigurno su dobro upoznati s neugodom koju proteze izazivaju u ustima, sa stalnom nesigurnošću koja se osjeća zbog nepouzdane i nedovoljno estetski privlačne proteze. Proteze žuljaju, stvaraju neugodu, a osobe koje ih nose, ne mogu punim nepcem osjetiti okus hrane što im stvara dodatne poteškoće i umanjuje kvalitetu življenja. Nedostatak klasične proteze je i taj što može nažuljati zubno meso i stvoriti neugodu u ustima, a pacijentima nakon nekog vremena dojadi voditi stalnu brigu oko njene dezinfekcije.

Srećom, danas pacijenti potpuno bezube čeljusti mogu zauvijek pozdraviti svoje stare proteze i to zahvaljujući All-on-4 – metodi po kojoj se u obje čeljusti mogu ugraditi četiri implantata koji nose digitalno dizajnirani zubni niz. Softverski navođena ugradnja najkvalitetnijih zubnih implantata na tržištu, prema najsuvremenijem terapijskom konceptu Keystone dental, čini tretman brzim i bezbolnim, a Flapless tehnika ugradnje garantira izvođenje zahvata bez rezanja, oteklina ili boli. U roku dva sata pacijentu se ugrađuje prototip zuba kao privremeno rješenje dok se trajno rješenje ugrađuje za dva i pol mjeseca. Rezultat je fiksni protetski rad koji se, svojim izgledom, ne razlikuje od naših prirodnih zuba.

No, usprkos tome što je ugradnja implantata nenadmašan stomatološki postupak rješavanja bezubosti, a All-on-4 metodu je prepoznao veliki broj stomatologa kao najbolji način rješavanja bezubosti, najveću prepreku ugradnji implantata predstavljao je uvijek nedostatak kosti u koju se implantat ugrađuje. Naime, zbog dugotrajnog nedostatka korijena, na mjestu na kojemu zub nedostaje, dolazi do gubitka kosti što se do sada rješavalo dugotrajnim i ponekad neugodnim postupkom nadogradnje kosti.

Srećom, i ta je prepreka zauvijek nestala jer se sada, u gornju čeljust, mogu ugraditi zigomatični implantati. - Uz tehnologiju Zygoma All-on-4 slobodno mogu reći kako više nema pacijenta koji nakon samo jednog posjeta ordinaciji ne bi mogao izići iz nje s prekrasnim osmijehom na licu. Budući da sam prvi u Hrvatskoj počeo ugrađivati Zygoma implantate, mogu potvrditi da su ovi implantati zaista promijenili lice stomatologije kakvo smo poznavali do danas. Smatram, iz iskustva, kako je ova metoda, za koju je potrebna iznimna kirurška vještina, nadmoćna nad svim ostalim metodama rješavanja bezubosti, uključujući i ugradnju šest do osam implantata u gornju čeljust i nadogradnju kosti metodom sinus lifta, koje moje kolege često preporučuju kao jedino rješenje. Također, volio bih vidjeti da nisam jedini od kolega stomatologa u Hrvatskoj i regiji koji koristi ovu najnapredniju, kirurški najzahtjevniju, a znanstvenim istraživanjima potvrđeno – 100%-tno uspješnu, metodu rješavanja bezubosti gornje čeljusti -  kaže dr. Zdenko Trampuš, DDS, stomatolog koji ovu metodu suvereno koristi u svakodnevnom rješavanju bezubosti atrofirane gornje čeljusti. 

Dr. Zdenko Trampuš, DDS: Zygoma mijenja lice implantologije

Nova vrsta implantata

Zygoma implantati ili zigomatični implantati su revolucionarna, nova vrsta implantata koji se ugrađuju u gornju čeljust. Metodu je razvio Per Ingvar Brånemark, profesor iz Švedske, biolog, ortopedski kirurg i znanstvenik koji je veliki dio svog znanstvenog rada posvetio metodi osteointegracije (srastanja implantata s kosti).

Revolucionarni dentalni implantati koji imaju dužinu i do 55 mm sada eliminiraju potrebu za presađivanjem kosti ili sinus liftom jer se implantati ugrađuju direktno u jagodične kosti u kojima postoji dovoljno potpore za implantate. Ovi implantati predstavljaju zaista najbolju alternativu dugotrajnom procesu nadoknade (augmentacije) kosti koje je nekad bilo jedini spas za osobe s teškom resorpcijom čeljusne kosti gornje vilice. Uz zigomatične implantate kirurška trauma je smanjena na minimum, vrijeme zacjeljivanja nakon operacije je jednako brzo, a implantati se mogu ugraditi i navođenom kompjutorskom ugradnjom čime je uspješnost njihove ugradnje gotovo 100%-tna. Ovi nam implantati omogućuju da i, kod uništene gornje čeljusti, ugradimo 4 zigomatična implantata i osobu koja je izgubila bilo kakvu nadu opskrbimo fiksnim zubima i to unutar par sati od kada sjedne na stomatološki stolac - kaže dr. Zdenko Trampuš, DDS.

Kako su nastali zigomatični implantati?


U vrijeme dok su diljem svijeta znanstvenici pokušavali otkriti načine na koje mogu nadograditi čeljusnu kost kod osoba kod kojih je došlo do resorpcije, profesor Brånemark je otkrio kako zigomatična ili jagodična kost, posjeduje gustoću, kvalitetu i dovoljno volumena da se u nju ugrade implantati te su njegova istraživanja tako usmjerena ugradnji implantata u zigomatičnu kost. Brånemark i njegov tim prvom su pacijentu ugradili zigomatični implantat još 1989., a do današnjih dana (profesor Brånemark nažalost je preminuo u prosincu 2014.) obavljene su brojne ugradnje ovih implantata kod osoba s ozbiljnom resorpcijom kosti gornje čeljusti.

Velika prednost prilikom ugradnje Zygoma implanta leži i u tome što, za razliku od ugradnje umjetne kosti kod koje je pacijent osuđen na totalnu protezu gotovo godinu dana kako bi srasli implantat i umjetna kost – ovdje nema tog problema. Pacijent odmah nakon operacije dobije savršeno funkcionalno rješenja, a nakon zacjeljivanja i konačnog srastanja implantata, stiže i konačno rješenje – fiksni protetski rad, estetski savršenog izgleda koji se nimalo ne razlikuje od prirodnih zuba - naglašava dr.Trampuš.

Prednosti Zygoma-All-on-4 metode


Zygoma All-on-4 protokol pokazuje gotovo 100%-tnu uspješnost, više nema potrebe za ugradnjom umjetne kosti ili sinus liftom. Pacijenti ovaj protokol izuzetno dobro podnose, pogotovo zato što je ugradnja potpuno bezbolna i izuzetno brza. Protokol se može provesti i kod pacijenata koji imaju dijabetes, osteoporozu ili neku drugu bolest koja može biti kontraindicirana nadomještanju kosti, a pacijenti i olakšano održavaju oralnu higijenu koja je potpuno identična održavanju higijene prirodnih zuba. - Također, želim naglasiti kako je ljudska čeljust kost, a kao kod svake druge kosti, i njoj je potrebna dobra cirkulacija i fiziološko opterećenje. Stavljajući prekomjeran broj implantata, smanjujemo mogućnost cirkulacije jer smanjujemo i količinu kosti i kost se tada nažalost povlači - ističe dr. Trampuš.

Za razliku od All-on-4 metode koja se provodi klasičnim pristupom, zahvat koji se izvodi Zygoma implantatima, gotovo je dvostruko skuplji i izvode ga isključivo stomatolozi koji posjeduju izuzetnu manualnu vještinu i izobrazbu koja je potrebna da stomatolog savlada ovu operativno-protetsku metodu rješavanja bezubosti. Stoga, ako su vam ikada rekli da niste kandidat za ugradnju implantata, ne oklijevajte - naručite se na prvi besplatni pregled i konzultacije.

www.ortoimplant.hr

>> Zdravstveni turizam AZ: Ortoimplant Dental Spa 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.