Zdravstveni turizam

Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić: Iskustvo i moja ljubav prema oftalmologiji ulijevaju povjerenje pacijentima

Oftalmologinja, dr. sc. Liana Ritz Mutevelić u privatnoj praksi uspješno primjenjuje iskustva stečena i na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju u KB Dubrava te uživa u daljnjem usavršavanju

Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić: Iskustvo i moja ljubav prema oftalmologiji ulijevaju povjerenje pacijentima
Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić, dr. med. oftalmolog više od 25 godina bavi se kirurgijom prednjeg očnog segmenta, plastičnom i estetskom kirurgijom te nekirurškom estetikom lica. Usavršavala se na poslijediplomskom studiju i brojnim tečajevima u Hrvatskoj i inozemstvu, na kojima danas i sama prenosi znanje na studente, a zanimljivo je kako je dr. Ritz i stalni sudski vještak iz područja oftalmologije.
 
- Još kao djevojčica sam željela postati okulista. Imala sam veliku sreću jer je u vrijeme kad sam počinjala raditi bilo teško dobiti neku specijalizaciju, a kamoli specijalizaciju po želji. Tako sam najprije dvije godine provela na zamjeni na pedijatriji, gdje su željeli da ostanem. No, kad se ukazala prilika za specijalizaciju okulistike u tadašnjoj Vojnoj bolnici, danas KB Dubrava,  znala sam da je vrijeme da ostvarim svoje snove, kaže oftalmologinja, dr. sc. Liana Ritz Mutevelić, koja je nedavno ostvarila jedan veliki san: Otvorila je vlastitu oftalmološku ordinaciju u kojoj nastavlja raditi na usavršavanju i praćenju najnovijih trendova u kirurgiji prednjeg očnog segmenta, plastičnoj i estetskoj kirurgiji predjela oko očiju te nekirurškoj estetici lica.
 
Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić: Iskustvo i moja ljubav prema oftalmologiji ulijevaju povjerenje pacijentima
 
Koliko Vas je obilježila specijalizacija u KB Dubrava? Bila je to svojedobno najjača okulistika u tadašnjoj Jugoslaviji. 
- Da, sve što smo tada radili događalo se paralelno s dostignućima u svijetu. Prvu leću ugradili smo u Zagrebu krajem 70-ih godina prošlog stoljeća. Početkom 80-ih na specijalizaciji sam samostalno počela raditi operacije vjeđa,  jer se pokazalo da se dobro snalazim u tome. Puno smo putovali po svijetu, usvajali novosti i mladi liječnici su imali puno prilike za učenje. Upravo je KB Dubrava, tada Vojna bolnica, mnoge  vrste zahvata radila kao prvi centar na ovom prostoru. Na primjer, doc. dr. sc. Ljerka Henč-Petrinović je uvela elektrofiziološke pretrage kapaka, prim. mr. sc. Emil Skrt bio je pionir u implantaciji intraokularnih leća  i uveo je također neke dijagnostičke metode. Imala sam veliku sreću što na  prije mene nije bilo puno specijalizanata, tako da su mi se maksimalno posvetili i poticali me da napredujem. Kao jedina specijalizantica, prošla sam, na primjer, i Međunarodnu školu ultrazvuka 1987. godine, kada sam na dva testa bila najbolja zato što sam dotad pratila moje mentore koji su primjenjivali sve ono iz čega je bilo testiranje. Osim toga, puno smo putovali, usvajali nova znanja i usavršavali se. Tako sam 15 godina provela kao okulista i na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju u KB Dubrava.
 
Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić: Iskustvo i moja ljubav prema oftalmologiji ulijevaju povjerenje pacijentima
 
Koje vrste zahvata danas radite i koliko uspijevate pratiti trendove?  
- Radim katarakte, bavim se plastičnom kirurgijom periokularnog područja i stalno se nešto novo otkriva na svim tim poljima, a ja uživam u izazovima i prihvaćanju promjena u tehnologiji zahvata. Osjećam da mi iskustvo s jedne strane daje sigurnost, a ljubav prema oftalmologiji čini da ništa ne predstavlja prepreku i jednostavno uživam u praćenju novih trendova.  Imam veliku sreću što sam u ordinacijama na Krešimirovom trgu i u Kranjčevićevoj  uspjela oformiti sjajan tim u koji se naši pacijenti itekako mogu pouzdati. 
 
Koji su najčešći zahvati u  danas i koliko se brzo to područje mijenja?
- Operacija mrene je danas najčešće i najuspješnije izvođena operacija u svijetu, a razvoj tehnologije značajno je unaprijedio učinak operacija.  Leće koje su se ugrađivale ranije, na primjer, nisu korigirale astigmatizam, pa je pacijent i dalje morao nositi naočale, barem za čitanje, a ponekad i za daljinu. Danas pacijenti i u našoj ordinaciji mogu birati leće uz pomoć kojih se potpuno rješavaju naočala, s tim da kod naprednijih leća više nema ni nekih popratnih smetnji koje su se ranije znale javljati. Također, sve je više osoba koje nisu razvile kataraktu, koje se odlučuju na ugradnju leće, da bi se riješile naočala, dakle za korekciju kratkovidnosti, dalekovidnosti, staračke dalekovidnosti ili presbiopije, kao i astigmatizma, što također uspješno izvodimo. 
 
Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić: Iskustvo i moja ljubav prema oftalmologiji ulijevaju povjerenje pacijentima
 
Koliko su učestale operacije vjeđa u Vašoj ordinaciji? Je li tu riječ isključivo o estetskoj kirurgiji ili operacije vjeđa imaju i veze s funkcijom našeg oka? 
- Ambulantnom operacijom vjeđa ne rješavaju se uvijek samo estetski problemi, nego i problemi vezani uz slabost mišića vjeđe, kožne bolesti ili infekcije na vjeđi, ožiljci, kao i benigni ili kancerogeni tumor vjeđe, a u nekim slučajevima čak i paraliza dijela lica oko oka.  No, i zahvati koji se provode samo zbog estetske korekcije mnogima su vrlo važni – obješene vjeđe s viškom kože, spuštene obrve ili vrećaste formacije donjih vjeđa daju licu umoran i stariji izgled. Cjelokupni dojam nakon takvog tretmana može biti osvježeno i pomlađeno lice. Prema iskustvima o kojima svjedoče naši pacijenti, to može bitno utjecati i na kvalitetu života osobe, ali i kvalitetu vida. Naime, opuštena vjeđa koja je naizgled „samo“ estetski problem, čovjek ipak može umanjiti vidno polje.  I mnogima puno znači to da se tog problema mogu riješiti,  te za 5 do 6 dana, koliko traje oporavak, nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima. 
 
Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić: Iskustvo i moja ljubav prema oftalmologiji ulijevaju povjerenje pacijentima
 
Radite i Dermatude Meta terapiju pomlađivanja kože. O čemu je riječ? 
- Radi se o metodi tretiranja kože koja uključuje poticanje prirodnih procesa u koži, uz vanjsku primjenu aktivnih sastojaka u vidu specijalnih seruma. Uz pomoć vrlo naprednog digitalnog uređaja na koži se rade nevidljive mikro-perforacije. Rezultat je aktivacija prirodnih procesa obnavljanja kože i proizvodnja kolagena i elastina koji popravljaju te mikro-perforacije. To vlastito obnavljanje kože stopostotno je prirodan način obnavljanja. Rezultati su vidljivi jako brzo: Smanjuju se sitne linije i bore,  manje su vidljive pore i bolja je prokrvljenost kože, pa djeluje svježije i mlađe. Tretman je bezbolan i već nakon 24 sata može se nanositi šminka na tretirano lice. Terapija je podjednako efikasna na licu, kao i na vratu te u području dekoltea. 
 
Dakle, možemo reći kako u Vašoj ordinaciji zdravlje i ljepota idu ruku pod ruku?
- Da, uvijek. Uvijek se trudimo našim pacijentima pružiti maksimum. Tim smo više sretniji kada nam se pacijent javi i kaže kako je po prvi put nakon niza godina uspio vidjeti plavu boju neba. Ili kada nam netko kaže da nema tih riječi ili tog poklona kojima bi izrazio svoju zahvalnost. Tada i ja osjetim veliku zahvalnost i znam da je i moja misija, i kao oftalmologinje i kao čovjeka, ispunjena.
 
Poliklinika dr. Ritz
Krešimirov trg 19-5, 10000 Zagreb
T: +365 (0) 91 400 5432

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.