Promo

Dr. Ritz: Izkušnje in moja ljubezen do oftalmologije bolnikom vlivajo zaupanje

Oftalmologinja, dr. sc. Liana Ritz Mutevelić, v zasebni praksi uspešno uporablja izkušnje, ki jih je pridobila tudi na Kliniki za maksilofacialno kirurgijo v KB Dubrava ter uživa v nadaljnjem izpopolnjevanju

Dr. Ritz: Izkušnje in moja ljubezen do oftalmologije bolnikom vlivajo zaupanje
Dr. sc. Liana Ritz Mutevelić, dr. med. oftalmologinja, se več kot 25 let ukvarja s kirurgijo sprednjega očesnega segmenta, plastično in estetsko kirurgijo ter z nekirurško estetiko obraza. Izpopolnjevala se je na podiplomskem študiju ter številnih tečajih na Hrvaškem in v tujini, na katerih danes tudi sama svoje znanje posreduje študentom, zanimivo pa je tudi, da je dr. Ritz prav tako stalna sodna izvedenka na področju oftalmologije.
 
- Že kot deklica sem si želela postati okulistka. Imela sem veliko srečo, saj je bilo v času, ko sem začela delati, zelo težko dobiti specializacijo, kaj šele specializacijo po lastni izbiri. Tako sem najprej dve leti preživela na zamenjavi na pediatriji, kjer so želeli, da tudi ostanem. Toda, ko se je ponudila priložnost za specializacijo oftalmologije v tedanji Vojaški bolnišnici, danes KB Dubrava, sem vedela, da je čas, da uresničim svoje sanje, pravi oftalmologinja, dr. sc. Liana Ritz Mutevelić, ki si je pred kratkim uresničila še ene velike sanje: odprla je lastno oftalmološko ordinacijo, v kateri nadaljuje z izpopolnjevanjem in spremljanjem najnovejših trendov v kirurgiji sprednjega očesnega segmenta, plastični in estetski kirurgiji predela okoli oči ter v nekirurški estetiki obraza.
 
Dr. Ritz: Izkušnje in moja ljubezen do oftalmologije bolnikom vlivajo zaupanje
 
Koliko vas je zaznamovala specializacija v KB Dubrava? To je bila nekoč najmočnejša okulistika v tedanji Jugoslaviji.
- Da, vse kar smo takrat počeli, je potekalo vzporedno z dosežki v svetu. Prvo lečo smo v Zagrebu vstavili konec 70-ih let prejšnjega stoletja. Na začetku 80-ih let sem na specializaciji začela samostojno opravljati operacije vek, ker se je izkazalo, da to delo dobro opravljam. Veliko smo potovali po svetu, usvajali inovacije, mladi zdravniki pa so imeli številne priložnosti za učenje. Ravno KB Dubrava, takrat Vojaška bolnišnica, je številne posege opravljala kot prvi center na tem prostoru. Leta 1987 sem se kot edina specializantka npr. učila na Mednarodni šoli ultrazvoka, kjer sem bila na dveh izpitih najboljša, zato ker sem do takrat spremljala svoje mentorje, ki so uporabljali vse tisto, iz česar je bilo preverjanje. Tako sem kot okulistka 15 let preživela na Kliniki za maksilofacialno kirurgijo v KB Dubrava.
 
Dr. Ritz: Izkušnje in moja ljubezen do oftalmologije bolnikom vlivajo zaupanje
 
Katere vrste posegov opravljate danes in v kolikšni meri uspevate slediti trendom?
- Operiram katarakte, ukvarjam se s plastično kirurgijo periokularnega področja in na vseh teh področjih se ves čas odkriva nekaj novega, jaz pa uživam v izzivih in sprejemanju sprememb v tehnologiji posegov. Čutim, da mi izkušnje po eni strani dajejo varnost, ljubezen do oftalmologije pa mi pomaga, da mi nič ne predstavlja ovire in enostavno uživam v spremljanju novih trendov. Imam veliko srečo, da sem v ordinacijah na Krešimirovem trgu in v Kranjčevićevoj ulici uspela oblikovati odlično ekipo, na katero se lahko naši bolniki še kako zanesejo.
 
Kateri so najpogostejši posegi v oftalmologiji danes in kako hitro se to področje spreminja?
- Operacija očesne mrene je danes najpogosteje in najuspešneje izvedena operacija na svetu. Leče, ki so se vstavljale prej, na primer, niso korigirale astigmatizma, tako da je moral bolnik še naprej nositi očala, vsaj za branje, včasih pa tudi za daljavo. Danes lahko bolniki tudi v naši ordinaciji izberejo leče, s pomočjo katerih se v celoti rešijo očal, s tem da pri naprednejših lečah ni več nobenih stranskih učinkov, ki so se znali pojavljati prej. Prav tako je vedno več ljudi, pri katerih se katarakta še ni razvila, a se kljub temu odločajo za vstavitev leče, da bi se rešili očal, torej za korekcijo kratkovidnosti, daljnovidnosti, starostne daljnovidnosti ali presbiopije, kot tudi astigmatizma, ki jo prav tako uspešno izvajamo.
 
Dr. Ritz: Izkušnje in moja ljubezen do oftalmologije bolnikom vlivajo zaupanje
 
Kako pogoste so operacije vek v vaši ordinaciji? Ali gre tukaj izključno za estetsko kirurgijo ali pa so operacije vek povezane tudi s funkcijo našega očesa?
- Z ambulantno operacijo vek se ne rešujejo vedno samo estetske težave, temveč tudi težave, povezane s šibkostjo mišic vek, kožnimi bolezni ali okužbami na vekah, brazgotinami, kot tudi z benignim ali kancerogenim tumorjem vek, v nekaterih primerih pa tudi s paralizo dela obraza okrog oči. Celotni vtis po takšnem tretmaju je lahko osvežen in pomlajen obraz. Glede na izkušnje naših bolnikov, lahko to bistveno vpliva tako na kakovost življenja osebe kot tudi na kakovost vida. Namreč, sproščena veka ki je navidez »samo« estetska težava, lahko osebi vseeno zmanjša vidno polje. 

Opravljate tudi terapijo pomlajevanja kože Dermatude Meta. Za kaj gre?
- Gre za metodo obravnavanja kože, ki vključuje spodbujanje naravnih procesov v koži, skupaj z zunanjo uporabo aktivnih sestavin v obliki posebnih serumov. Rezultati so vidni zelo hitro: Zmanjšajo se drobne linije in gube, pore postanejo manj vidne, izboljša se prekrvavitev kože, zaradi česar je ta videti bolj sveže in mladostno. 
 
Dr. Ritz: Izkušnje in moja ljubezen do oftalmologije bolnikom vlivajo zaupanje
 
Torej, lahko rečemo, da gresta v Vaši ordinaciji zdravje in lepota z roko v roki?
- Da, vedno. Vedno poskušamo našim bolnikom ponuditi največ kar lahko. Zato smo toliko srečnejši, ko se bolnik oglasi in pove, kako je prvič po več letih uspel videti modro barvo neba. Ali ko nam nekdo pove, da ni besed ali darila, s katerimi bi lahko izkazal svojo hvaležnost. Takrat tudi jaz začutim veliko hvaležnost in vem, da je moja naloga, kot oftalmologinje in tudi kot človeka, izpolnjena.
 
Poliklinika dr. Ritz
Krešimirov trg 19-5, 10000 Zagreb
T: +365(0) 1 91 400 5432
E-naslov:info@dr-ritz.com  

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.