Zdravstveni turizam

Dentalni turizam: Low cost obično znači i low quality

Dr. Zdenko Trampuš, DDS, odgovara na pitanje je li kod dentalnog turizma cijena jedini parametar prilikom odabira neke destinacije ili stomatologa

Dentalni turizam: Low cost obično znači i low quality
Kada je o dentalnom turizmu riječ, cijena je zasigurno nešto što čini neku destinaciju više ili manje privlačnom. No, nas je zanimalo, trebamo li se baš uvijek rukovoditi cijenom ili pri odabiru, kako stomatologa, tako i određene destinacije, u obzir moramo uzeti i neke druge parametre. Budući da se dentalni turizam u Hrvatskoj neprestano razvija, porazgovarali smo s dr. Zdenkom Trampušom, DDS, koji u malom prstu ima najmodernije stomatološke metode rješavanja bezubosti, poput All-on-4 i Zygoma-All-on-4 te smo ga zamolili za komentar - je li doista cijena najvažnija prilikom odabira stomatologa?
 
"Iznos koji ćete izdvojiti za neku stomatološku uslugu, u bilo kojoj stomatološkoj ordinaciji na svijetu", kaže dr. Trampuš, "može se dobiti vrlo jednostavnom jednadžbom – zbroj je to kvalitete materijala koji se koriste, tehnoloških rješenja kojima je ordinacija opremljena te ulaganja u nadograđivanje znanja i vještina svakog pojedinog stomatologa koji radi u ordinaciji. U slučaju da u bilo kojoj od ove tri stavke nije postignut maksimum – postaje jasno zašto iznosi izdvojeni za pojedine stomatološke usluge mogu toliko varirati od jedne do druge stomatološke ordinacije. Ako ćete se opredijeliti za ugradnju implantata, za metode rješavanja bezubosti All-on-4 metodu ili Zygoma-All-on-4 , tu je posebno važno pripaziti i na kvalitetu materijala, ali i na sposobnosti implantologa te savjetujem da se prije bilo kakvog zahvata dobro raspitate kome dajete svoje povjerenje te s kakvim će se materijalima raditi neki zahvat", naglašava dr. Trampuš
 
Ovdje treba istaknuti primjer Mađarske koja je u bližoj prošlosti isproducirala gomile loših stomatoloških radova, a stav pacijenata i izgubljeno povjerenje u mađarske stomatologe ne treba uopće posebno isticati. "Za razliku od Mađarske, postoje i svijetli primjeri i to upravo u Hrvatskoj. Posljednjih godina jedan ozbiljan i sveobuhvatan pristup stomatologiji i dentalnom turizmu s naglaskom na kvaliteti usluge i edukaciji, učestalo ističe i Hrvatska komora dentalne medicine i Stomatološki fakultet u Zagrebu, svjesni kako univerzalnog rješenja u novim i sofisticiranim pristupima ustvari nema, te da nova stomatologija mora prije svega pacijentima pristupiti individualno, ali i odgovorno, ističući uz nove tehnologije i neprestano ulaganje u edukaciju stomatologa. Takav, i jedino takav stav, od srca podupirem i u svojoj svakodnevnoj praksi", ističe dr. Trampuš.
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.