Regije

Dalmacija - Zadar – spoj mora, šume i kamena

Prilikom posjeta Hrvatskoj nemojte preskočiti Zadar, jedino mjesto u kojem možete čuti kako svira more

Dalmacija - Zadar – spoj mora, šume i kamena

Plavetnilo mora i zelenilo vegetacije spajaju se jedinstvenoj regiji Dalmacije, jednom od najstarijih regionalnih područja u Hrvatskoj. Predio Dalmacije oko Zadra karakterizira mnoštvo otočića koji predstavljaju idealna mjesta za bijeg od svakodnevice u mirne uvale s prekrasnim plažama. Osim uživanja u suncu i kupanju, zadarska regija nudi mnoge mogućnosti za aktivni odmor poput trekkinga i kajakarenja na rijeci Zrmanji.

Gastronomska će vas ponuda razmaziti velikim izborom mediteranskih jela, s dodatkom svježe ribe, rakova i školjaka. Nemojte preskočiti ni glasoviti maraschino, desertni liker od autohtone višnje maraske ni paški sir, najcjenjeniji hrvatski sir koji svoj okus duguje mirisnom mediteranskom bilju kojeg pasu ovce s otoka Paga.

Što posjetiti

1. Morske orgulje
Urbana instalacija, djelo arhitekta Nikole Bašića, svojim je kaskadnim obalnim profilom i zvukom koji sklada more jedno od omiljenim zadarskih atrakciju, koju u stopu slijedi još jedna instalacija, Pozdrav Suncu.

2. Park prirode Telašćica
Najsigurnija prirodna luka na Jadranu predstavlja omiljenu destinaciju pomoraca čiji se pejzaž odlikuje strmim stijenama koje se strmoglavo spuštaju u more te slanim jezerom Mir.

3. Vransko jezero
Do najvećeg prirodnog jezera u Hrvatskoj pristup je moguć kopnenim ili morskim putem, a ako se odlučite za obilazak čamcem, bit ćete nagrađeni pogledom na inače nepristupačna močvarna područja.

4. Paška solana
Sol ili bijelo zlato stoljećima je bila životno važni sastojak, a tradicionalni način dobivanja soli iz mora i danas možete vidjeti u solani na Pagu.

5. Katedrala u Ninu
Nin nedaleko Zadra povijesni je hrvatski grad koji je bio sjedište biskupije i hrvatska prijestolnica, a o slavnoj prošlosti danas svjedoči „najmanja katedrala na svijetu“.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.