Regije

Dalmacija Split – mjesto gdje povijest živi

Osim Dioklecijanove palače, najslavnijeg spomenika Splita, splitska regija skriva i druge bisere kulture i povijesti

Dalmacija  Split – mjesto gdje povijest živi

Ljepotu splitske regije prepoznao je još 305. godine rimski car Dioklecijan koji je upravo ovdje odlučio sagraditi palaču u koju će se povući pred kraj života. Stoga smo sigurni da ova regija bogata otocima, prirodnim ljepotama i kulturnim blagima neće ni vas ostaviti ravnodušnim.

Osim Splita, i drugi su gradovi ove regije vrijedni posjeta, kao što je to Trogir kojeg često nazivaju grad-muzej ili Hvar na istoimenom otoku poznat po klesarskim radionicama i ljetnikovcu pjesnika Petra Hektorovića. Usto se prepustite uživanju u splitskim delicijama – isprobajte pašticadu, koja se sprema puna dva dana, mini sarmice arambašić iz Sinja te višku ili komišku pogaču.

Što posjetiti

1. Dioklecijanova palača
Srce Splita čini palača rimskog cara Dioklecijana podignuta početkom 4. stoljeća, čiji povijesni i arhitektonski spomenici različitih razdoblja svjedoče o kontinuitetu življenja na području grada Splita.

2. Utvrda Klis
Čuvar Dalmacije, utvrda Klis svjedok je hrvatske burne prošlosti u čijoj se blizini nalazi i biser dalmatinskog kraškog podzemlja, špilja Vranjača.

3. Antička Salona
Nekadašnja prijestolnica rimske Dalmacije najveći je kompleks antičkih spomenika u Hrvatskoj kojeg čine impozantne zidine s kulama i vratima, gradski forum, amfiteatar te ranokršćanske crkve i groblja na kojima su pokapani salonitanski mučenici.

4. Starogradsko polje
Hvarsko Starogradsko polje predstavlja najbolje sačuvanu grčku parcelaciju zemljišta na Sredozemlju zbog čega je uvršteno na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine.

5. Rijeka Cetina
Bistre vode rijeke Cetine teku podnožjem planine Dinare koje svake godine privlače velik broj zaljubljenika u rafting i kajakarenje.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.