Regije

Dalmacija - Šibenik – za suvremene Odiseje

Svi koji žele uživati u mnoštvu otoka šibenskog arhipelaga usidre se u nekoj od skrivenih uvala

Dalmacija - Šibenik – za suvremene Odiseje

Šibenska regija broji 240 otoka i otočića koji mame na istraživanje, što ovaj dio Dalmacije čini omiljenom destinacijom pomoraca. Bilo da preferirate smještaj u marinama ili šarmantne lučice, šibenska regija nudi svakom nautičaru avanturu iz snova. Osim uživanja u suncu, moru i soli, ova vas regija mami bogatim kulturnim i povijesnim nasljeđem kojeg morate istražiti.

Uz prirodne i kulturne atrakcije, uživat ćete i u hrani koja miriše sa žara ili iz šibenskih teća. Razveselite nepce brudetom, ribljim juhama ili ribom sa žara, a zasladite se desertima pout fritula, kroštula ili rožate.

Što posjetiti

1. Šibenska katedrala
Katedrala sv. Jakova u Šibeniku zasluga je majstorskih ruku Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca, a objedinjuje tri arhitektonska stila. Zbog svoje originalne gradnje velikim kamenim pločama bez vezivnog materijala uvrštena je na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine.

2. Nacionalni park Krka
Ovaj prirodni krški fenom sastoji se od sedam slapova oblikovanih taloženjem sadre ispod kojih se možete i kupati.

3. Skradin
Smješten na ulazu u Nacionalni park Krka, ovaj dražesni mediteranski gradić udaljen je svega 15 km od Šibenika, a zbog duge povijesti i arhitekture u cijelosti je proglašen spomenikom kulture.

4. Nacionalni park Kornati
Kornatskih 89 nenaseljenih otočića garancija su mira i tišine u kojoj možete uživati ploveći brodicom. Ali oprez – kornatske hridi mogu biti pogubne pa se držite prijateljskih upozorenja brojnih svjetionika.

5. Kninska tvrđava
Vojna utvrda nastala je na ranohrvatskom nasljeđu iz 9. stoljeća, a smještajem na brdo Spas pruža nevjerojatan pogled na Knin i njegovu okolicu.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.