Regije

Dalmacija - Dubrovnik – biser Jadrana

Najjužnija regija Hrvatske očarava posjetitelje jedinstvenim povijesnim spomenicima i gastronomskim delicijama

Dalmacija - Dubrovnik – biser Jadrana

Južni dio Hrvatske, posebno biser Jadrana Dubrovnik, nezaobilazna je destinacija krstarenja Mediteranom koji očarava turiste bogatim povijesnim nasljeđem. Nije to samo Dubrovnik, već i Pelješac sa stonskim zidinama te Korčula i Mljet koji čine ovu hrvatsku regiju mamcem za turiste željne uživanja u jedinstvenim kulturnim spomenicima.

Posjet najjužnijoj hrvatskoj regiji zaokružite degustiranjem poznatih stonskih kamenica i dagnji uz brudet od jegulja i žaba iz neretvanske regije. Zasladite se arancinima i rožatom, kušajte neretvanske mandarine i lubenice, a uz večeru otvorite bocu autohtonih vina poput pelješkog dingača ili dubrovačke malvazije.

Što posjetiti

1. Dubrovačke zidine
Dubrovačka gradska jezgra našla se na UNESCO-ov popisu kulturne baštine, a ubraja se među najatraktivnije i najpoznatije gradova Mediterana koje omeđuju impozantne gradske zidine.

2. Arheološki muzej Narona
Povijesni grad Narona u selu Vid pokraj Metkovića svjedoči o bogatom antičkom nasljeđu, a muzej čuva in situ ostatke antičkog hrama sa zavjetnim skulpturama carske obitelji.

3. Nacionalni park Mljet
Zapadni dio otoka Mljeta, najšumovitijega otoka na Jadranu, predstavlja zaštićeno područje poznato po bujnoj vegetaciji , dubokim zaljevima te Velikom i Malom jezeru, s benediktinskim samostanom iz 12. stoljeća smještenom na otočiću u Velikom jezeru.

4. Korčula
Rodno mjesto Marka Pola jedno je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih sredozemnih gradova koje privlači turiste bogatom povijesnom, arhitekturnom i kulturnom baštinom.

5. Cavtat
Stara gradska jezgra srednjovjekovnog gradića odlikuje se kulturnim znamenitostima poput Mauzoleja obitelji Račić i rodne kuće slikara Vlahe Bukovca, a predstavlja kulturno središte Konavala.a

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.