Zdravstveni turizam

BOSK – novi bezglutenski standard prehrane

Sve je više ljudi na bezglutenskoj prehrani. Jeste li spremni poslužiti ih?

BOSK – novi bezglutenski standard prehrane

Posljednja istraživanja potvrđuju da je protein gluten jedan od osnovnih alergena koji se danas nalazi u gotovo svim namirnicama. Iako se donedavno smatralo da su osobe oboljele od celijakije jedina rizična skupina, danas se pouzdano zna da većina populacije reagira na gluten. Povećanjem svjesnosti o štetnosti glutena, bezglutenska hrana je danas neizostavan dodatak trgovačkoj i ugostiteljskoj ponudi.

Procjenjuje se da je 70 % osoba osjetljivo i netolerantno na gluten, a 190 milijuna osoba izbjegava pšenicu i gluten. 11 milijuna osoba pati od celijakije, a 60 % osoba bira gluten-free proizvode jer smatra da su zdraviji. Analitičari procjenjuju da je vrijednost bezglutenskog tržišta u Europi veća od 1 milijarde eura i očekuju do 2018. godine daljnji rast za 40 %, a statistički podaci pokazuju porast prodaje od 12 % do 15 % u ugostiteljskim objektima koji su uvrstili bezglutenska jela u svoju ponudu.

BOSK – novi bezglutenski standard prehrane

Foto: Ana Grgić, chef kuhinje Hotela Regent Esplanade

Strogi kriteriji pripreme

Najveći izazov za osobe na bezglutenskoj prehrani predstavlja odlazak u restorane i na putovanja. Dva su osnovna uvjeta za pripremu bezglutenskih jela - korištenje namirnica bez glutena te izbjegavanje križne kontaminacije glutenom. Naime, brašnasti sastojci se prenose zrakom, parom i drugim načinima pripreme hrane u kuhinji te se bezglutenska hrana mora pripremati po posebno utvrđenim procedurama koje obuhvaćaju cijeli proces i put hrane - od skladišta, preko kuhinje do serviranja jela u restoranu.

Prednosti za goste i ugostitelje

BOSK gluten free standard namijenjen je ugostiteljima te im pruža praktično znanje o pripremi, posluživanju i distribuciji bezglutenskih jela. Razvijen je na temelju znanstveno dokazanih i globalno prihvaćenih protokola za sigurnost hrane te se temelji na principima HACCP sustava, dobroj proizvođačkoj praksi (DPP) i dobroj higijenskoj praksi (DHP). U Hrvatskoj je ovaj standard prvi uveo hotel Regent Esplanade čiji gosti svakodnevno uživaju u vrhunskim bezglutenskim kreacijama.

BOSK – novi bezglutenski standard prehrane

Foto: Restoran Zinfandel's, Hotel Regent Esplanade

BOSK gluten free standard omogućuje gostu sigurniji odlazak u restorane te bezbrižno druženje s prijateljima i obitelji uz jelo i piće, a ugostiteljima pruža priliku za rast poslovanja s učinkovitim ulaskom u novi bezglutenski segment tržišta, kao i nove, vjerne goste.

www.bosk.hr

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.