Regije

Bijeli grad Zagreb

O raznolikosti Hrvatske svjedoče njene regije - upoznajte ih!

Bijeli grad Zagreb

Tisućljetna povijest hrvatske metropole odiše na svakom koraku. S tragovima ljudskih naseobina koje datiraju još iz prapovijesnog doba, prvi pisani spomen Zagreba veže se uz 1094. godinu i osnivanje biskupije na Kaptolu. Zlatnom bulom, dokumentom koji je 1242. Godine izdao hrvatsko-ugarski kralj Bela IV., građanskom su Gradecu priznate znatne povlastice, a naselje postaje slobodnim kraljevskim gradom. Ujedinjenjem dotadašnjih naselja Gradeca i Kaptola u jedinstveno naselje 1850-ih godina, stvoreni su uvjeti za razvoj modernoga srednjoeuropskog grada koji započinje svoje širenje.

Političko i kulturno središte Hrvatske oduševit će vas arhitekturom i spomenicima iz različitih vremenskih razdoblja, kao i bogatom ponudom kulturnih i zabavnih događanja. Prošećite zagrebačkim parkovima, posjetite jedan od brojnih zagrebačkih muzeja i uživajte u razgledavanju grada. Nemojte propustiti ni iskušavanje gastro ponude – iznenadite nepce svježim domaćim proizvodima koje prodaju kumice na placu, kao što je tržnica Dolac, ili zavirite u koji od ljupkih restorana i kafića duž najvibrantnije gradske ulice, Tkalčićeve ulice.

Top 5 znamenitosti u Zagrebu 


1. Tržnica Dolac 

Zagreba ne bi bilo takav kakav danas jest bez trbuha grada - tržnice Dolac. Kada ste u gradu, obavezno je posjetite.

2. Gornji grad
Povijesna jezgra Zagreba datira iz srednjeg vijeka, a strme uličice i jedinstvena arhitektura iz razdoblja srednjeg vijeka i baroka definiraju njegov današnji izgled.

3. Park Zrinjevac
Bilo da samo šećete ili ležite na travi, park Zrinjevac odlično je mjesto za opuštanje i uživanje u zelenilu u samom centru Zagreba.

4. Muzej suvremene umjetnosti
Nova zgrada Muzeja suvremene umjetnosti otvorena je 2009. godine, a sadrži radove mnogih hrvatskih i svjetskih modernih umjetnika pri čemu se ističe arhiv fotografija Toše Dapca, zbirka iz ateljea Ivana Kožarića te zbirka Vjenceslava Richtera.

5. Mirogoj
Glavno zagrebačko groblje građeno je krajem 19. i početkom 20. stoljeća prema projektu arhitekta Hermanna Bolléa, a u očaravajućim arkadama pokopane su znamenite ličnosti iz hrvatske povijesti.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.