Wellness

Ako ste umorni od svega – otputujte na more

Utjecaj mora, valova i sunca blagotvorni su za zdravlje cijelog organizma

Ako ste umorni od svega – otputujte na more
Nove okolnosti, novi ljudi regeneriraju našu energiju i daju joj novi sjaj. Ako ste umorni od posla ili od već dugotrajne rutine, najbolje je otići na more. Morski zrak je blagotvoran, zdrav. More daje jod za štitnjaču, osigurava čisti zrak kroz koji lako prolaze ultraljubičaste zrake koje stvaraju vitamin D, daje mreškavu sliku valova idealnu za meditaciju i čišćenje glave od svih misli, čistu zdravu domaću hranu, vesele južnjake koji će vas nasmijati i emotivno utopliti.
 
Jod
 
Boraveći na moru dobivamo veće količine joda koji je potreban štitnjači. A hormoni štitnjače potrebni su svim organima u tijelu. 
 
Stres
 
Oksidativni stres nastaje, kao što sama riječ govori, zbog stresa. Najprije se iscrpljuje nadbubrežna žlijezda i smanjuje se lučenje adrenalina, a potom slabi štitnjača i onda redom stradaju ostali organi. Dvije trećine tjelesnog joda nalazi se u štitnjači. Nedostatkom ovog minerala može doći do usporenih psihičkih reakcija, povećanja težine, manjkom energije. Uz jodiranu sol, koju danas gotovi svi koristimo, veće količine joda možemo naći u algama, povrću uzgojenom na tlu blizu mora, u luku, u svakoj morskoj hrani. 
 
Vitamin D
 
Uz ove blagodati, morska obala ima i najviše sunčanih sati, a ultraljubičaste zrake djeluju na ulja koja se nalaze u koži i proizvode vitamin D koji se zatim apsorbira u organizmu. Inače, najviše D vitamina ćete pronaći u ribljem ulju, sardinama, lososu, tuni, mlijeku i mliječnim proizvodima. Smog smanjuje jačinu ultraljubičastih zraka da proizvode vitamin D pa je to i razlog više da se otputite na more.
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.