Događanja

Advent u Zagrebu, Splitu...cijeloj Hrvatskoj

S božićnim blagdanima stiže i mnoštvo događanja na gradskim trgovima i ulicama - pridružite nam se!

Advent u Zagrebu, Splitu...cijeloj Hrvatskoj

Magično vrijeme Božića sa sobom nosi okićene ulice gradova i mnoštvo događanja na otvorenom. Iza svakog vas ugla očekuje miris vina s klinčićem ili zvuk božićnih napjeva, pa svakako uživajte u ovom blagdanskom raspoloženju i svratite na neki od događaja koji vam preporučujemo!

Advent u Zagrebu

28.11.2015. – 10.01.2016.

Čarobno vrijeme Adventa zaogrne Zagreb u prekrasno božićno ruho, zbog čega nije ni čudno da se Zagreb našao na popisu 50 europskih gradova nominiranih za najbolje božićno odredište. Okićeni trgovi i ulice te sajmovi i događanja očekuju vas na svakom koraku. Glavni gradski trg i Zrinjevac mjesta su održavanja glazbeno-scenskih programa, a u pokrajnim vas ulicama očekuju božićni ukrasi te slastice, topla čokolada i kuhano vino koji mame na degustaciju. Zrinjevački će se Trg kralja Tomislava pretvoriti u klizalište s otprilike 2000 kvadratnih metara leda, od čega 800 metara otpada na glavno klizalište dok ostatak čine klizačke staze koje vijugaju trgom. Nemojte propustiti ni Fuliranje kod uspinjače u Tomićevoj ulici gdje će vam kreativci s područja gastronomije, kulture i trgovine na zabavan način pokušati dočarati kako oni doživljavaju Zagreb u vrijeme Adventa.

Advent u Zagrebu, Splitu...cijeloj Hrvatskoj

Advent u Splitu

01.12.2015. – 09.01.2016.

Samo 370 kilometara dalje od Zagreba božićni se ugođaj i tradicionalne proslave božićnih običaja spajaju s blagom mediteranskom klimom i bogatom turističkom ponudom. Advent u Splitu posjetiteljima nudi raznovrsnu glazbenu, gastronomsku i kulturnu ponudu, ali i neprocjenjivi pogled na more te uživanje u ispijanju kave na osunčanoj Rivi. Na splitskoj Rivi i gradskim trgovima očekuje vas bogati scenski program koji je za vas pripremio HNK Split, plesne manifestacije u sklopu dječjeg programa te Međunarodna izložba božićnih jaslica. Posjetite Gastro Advent pa razmazite svoja osjetila gastronomskim poslasticama mediteranske kuhinje koje nude splitski hoteli i šarmantne kućice na Rivi. Uz posjet božićnom sajmu iskoristite priliku za obiteljsko druženje te ugrabite koji poklončić za najmilije, sve to dok uživate u suncu!

Advent u Zagrebu, Splitu...cijeloj Hrvatskoj

Foto: TZ Split

Advent u Dubrovniku

28.11.2015. – 10.01.2016.

Dubrovačke blagdanske dane obilježit će Mediteran, toplina i tradicija starinskih običaja, zbog čega će UNESCO-v stari grad biti još privlačniji. Uživajte u šetnji gradom koji odiše božićnim duhom, urešen blistavim lampicama i njihovim odsjajem na kamenim ulicama. Blagdanski program „Dubrovački zimski festival“ ove će godine objediniti zabavu, kulturu, gastronomiju i umjetnost te svakom posjetitelju, pa i onim najmlađima, prirediti nezaboravnu čaroliju blagdana. Posjetite neki od dubrovačkih muzeja, sudjelujte na edukativnim radionicama i predavanjima ili se zabavite uz bogati glazbeni program. Na Stradunu, najljepšoj gradskoj pozornici, očekuje vas i Božićni sajam s prodajom tradicionalnih rukotvorina i suvenira te raznovrsne slane i slatke delicije uz glazbu i vesela druženja.

Advent u Zagrebu, Splitu...cijeloj Hrvatskoj

Foto: TZ Dubrovnik

Zima u Opatiji

29.11.2015. – 10.01.2016.

Božićni su blagdani idealno vrijeme da upoznate drugo lice Opatije koje vam donosi božićni ugođaj s mirisom mora. Svečana atmosfera koja zavlada ulicama i trgovima urešenima adventskom dekoracijom te opatijskim vilama predstavlja vam Opatiju u romantičnom zimskom zagrljaju. Ljetna pozornica tada postaje klizalište, Djed Božićnjak se seli na Učku, a gradska tržnica i druge opatijske lokacije ispunjene su blagdanskim pjesmama i mirisom kuhanog vina i tople čokolade. Usto nas i ove godine, već deseti put za redom, u prvom vikendu prosinca očekuje Festival čokolade, najslađa opatijska manifestacija rezervirana za sve ljubitelje čokoladnih delicija.

Advent u Zagrebu, Splitu...cijeloj Hrvatskoj

Foto: TZ Opatija

Advent u Osijeku

Osječki adventski program obuhvaća nekoliko manifestacija, a središnji se dio smjestio u najpoznatiju osječku građevinu, Tvrđu. Advent u Tvrđi dočekuje posjetitelje mirisom slavonskih kobasica i kuhanog vina, gdje se uz veselo druženje s prijateljima i obitelji može uživati i u prigodnim koncertima. Nemojte propustiti ni izložbu papirnatih lampiona osječkih osnovnoškolaca povodom Dana grada Osijeka, koji će se nakon proglašenja pobjednika pustiti u zrak. U Osijeku možete uživati u festivalu vina i natjecanju u spremanju najboljeg fiš paprikaša, a nakon toga posjetite i humanitarni sajam tradicijskih obrtničkih proizvoda „Emanuel“ ili se provozajte božićnim tramvajem ukrašenim s čak 30 000 lampica u društvu vilenjaka.

Advent u Zagrebu, Splitu...cijeloj Hrvatskoj

Foto: TZ Osijek

Advent u Varaždinu

27.11.2015. – 17.01.2016.

Blagdansko slavlje nije zaobišlo ni Varaždin gdje vas od studenog do siječnja sljedeće godine očekuje bogati program za sve uzraste. Posjetitelji će moći uživati u blagdanskoj ugostiteljskoj ponudi u drvenim kućicama, kao i u kupnji prigodnih božićnih ukrasa i poklona. Kapucinski će se trg pretvoriti u klizalište od 600 metara kvadratnih sa stazom za klizanje dužine 100 metara, sve uz raznovrsni glazbeni program koji će se odvijati svakog vikenda. A točno u ponoć, s Tomislavovog će trga po 38. puta startati Međunarodna novogodišnja utrka.

Advent u Zagrebu, Splitu...cijeloj Hrvatskoj

Foto: TZ Varaždin

Božićni bal lipicanaca

19.11.2015.

Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, zbog čega se ubraja među najstarije ergele u Europi. Duga tradicija uzgoja i selekcije konja na tom području rezultirala je vrijednim genetskim materijalom i vrsnoćom konja koji osvajaju zapažena mjesta na konjičkim natjecanjima. Svake godine u božićno vrijeme, bal lipicanaca prilika je za defiliranje vrsnih konja i demonstriranje njihovog umijeća. Stoga božićna priča u izvedbi lipicanaca budi veliko zanimanje publike zbog čega je unaprijed rasprodana. Glazbeno-scenska predstava s konjima prigodne božićne tematike uključuje jahače, vozače i statiste u raskošnoj baroknoj odjeći, a održava se u zatvorenoj jahaonici ergele u Đakovu. Tematika koja prati prošlost lipicanaca mijenja se svake godine, a ovog je Božića tema „Tajne“.

Advent u Zagrebu, Splitu...cijeloj Hrvatskoj

Foto: Ergela Đakovo

Božićna bajka obitelji Salaj

05.12.2015. – 09.01.2016.

Imanje obitelji Salaj svake je godine, počevši od 2001., ukrašeno tisućama božićnih lampica. Ono što je počelo kao obiteljska razonoda pretvorilo se u atrakciju s više od milijun lampica koju godišnje posjeti 45 000 ljudi iz Hrvatske i okolnih zemalja. Svake je godine božićna bajka bogatija za još jednu atrakciju. Tako su uz božićne lampice, svoje mjesto na imanju našle i božićne jaslice u prirodnoj veličini koje su postavljene u zasebnoj štalici podno brda Sveti Vid koje okružuje obiteljsko imanje. Obnovljeni predratni mlin i umjetna jezera s otocima sada nastanjuju pingvini, medvjedi i Djed Božićnjak, a mjesto na imanju dobile su i dječje predstave.

Advent u Zagrebu, Splitu...cijeloj Hrvatskoj

Foto: Božićna bajka

Human Rights Film Festival

07.-13.12.2015.

Blagdani su pravo vrijeme da se posvetite bližnjima i potrebitima, a Human Rights Film Festival podsjetit će vas zašto je to bitno. Filmski festival o ljudskim pravima neprofitni je projekt koji se održava u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture „URK“. Pokrenut 2002. Godine, cilj mu je unaprijediti vidljivosti raznih tema s područja ljudskih prava u mediju filma. Ovogodišnji se festival bavi temom javnosti, a propitivanjem tog koncepta izlazi na vidjelo činjenica kako je javnost kao pojam izložen neprestanom zajedničkom pregovaranju, stvaranju i dogovaranju. Uz filmski program, na HRFF imat ćete prilike sudjelovati i na niz popratnih sadržaja koji se tematski vezuju na pojam javnosti. Ulaz na sve programe je besplatan.

Advent u Zagrebu, Splitu...cijeloj Hrvatskoj

Foto: HRFF

Zagrepčanka 512

12.12.2015.

Ne dajte da vas vrijeme blagdana zaskoči i pokloni vam neželjene kilograme viška! Znamo da je teško zaustaviti se pred blagdanskom trpezom, pa ako vam umjerenost u jelu i piću nije jača strana, za blagdansko prežderavanje ima lijeka – trčanje po stepenicama! Vjerojatno ste to već nabrojeno puta učinili u vašoj zgradi ili kući, a sad se možete u tome okušati i profesionalno, ako se priključite utrci Zagrepčanka 512. Trčanje stepenicama Zagrepčanke održava se od 2002. godine, a kao što joj i samo ime sugerira, broji 512 stepenica.

Advent u Zagrebu, Splitu...cijeloj Hrvatskoj

Foto: Zagrepčanka 512

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.