Vijesti

Održan Adria Hotel Forum: Zašto nema više investicija u hotelskoj industriji?

U zagrebačkom Hotelu Sheraton 8. i 9. veljače održao se Adria Hotel Forum s temom Development and Beyond

Održan Adria Hotel Forum: Zašto nema više investicija u hotelskoj industriji?

U 2015. godini hotelske transakcije u Europi su bile rekordno visoke, iznosile su preko 38,4 milijarde eura u odnosu na 16,5 milijardi eura u 2014.godini. Istovremeno, transakcije u srednjoj i istočnoj Europi iznosile su samo 6 % od ukupnih europskih transakcija, dok je u regiji jugoistočne Europe taj postotak bio neznatan; samo 0,9 %.

Koji je razlog za niski postotak investicija u jugoistočnoj Europi? Koji su investicijski i upravljački modeli primjenjivi u ovom dijelu svijeta? Što nas razlikuje od razvijenih destinacije i što trebamo činiti? Tko i kada bi trebao razviti infrastrukturu i kako bi se destinacija trebala pozicionirati? I najvažnije pitanje danas, je li ovo zaista siguran dio svijeta i kako možemo to nastaviti?

Peti Adria Hotel Forum "Investicije u hotelskoj industriji", jedna od vodećih hotelsko-investicijskih konferencija u Europi koja iz godine u godinu prati i propituje relevantne pojave u hotelskoj industriji, ove se godine bavi pitanjem razvoja u središnjoj temi „Development and Beyond“ / „Razvoj i više od toga“.

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili ministar turizma Republike Hrvatske Gari Capelli, izaslanik Predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića; britanski ambasador u Zagrebu, g. Andrew Dalgleish, g. Zdravko Počivalšek, ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije te izaslanica gradonačelnika Zagreba, gđa Ana Pandža Kunčević, voditeljica Odjela za turizam Grada Zagreba.

U pozdravnom govoru direktorica AHF-a Marina Franolić istaknula je da se promjene u svijetu uzrokovane terorističkim napadima odražavaju i na tržište hotelske industrije, no ujedno se tim procesima otvaraju i prilike da se naša regija pokaže u najboljem svjetlu. Ministar turizma Gari Capelli istaknuo je da će se ove godine u Hrvatskoj uložiti više od 800 milijuna eura u turizam, da u budućnosti turističke zajednice moraju postati most između investitora i turizma, ali i da je, pored sezonalnosti, ostao problem konkurentnosti jer Hrvatska prema indeksu konkurentnosti zauzima tek 12. mjesto među zemljama južne i jugoistočne Europe.

Prvu prezentaciju „Pogled u budućnost“ održala je dr. sc. Sanja Čižmar iz Hotelskog i destinacijskog savjetovanja. - Suočeni smo s velikom brzinom promjena koje utječu ne samo na hotelsku industriju i možemo govoriti o digitalnom darvinizmu, evoluciji u digitalnoj sferi kojoj se treba prilagoditi i anticipirati ju - naglasila je Čižmar. Hotelske kompanije moraju postati otvorenije, inovativnije, kao što su to učinile one iz „ekonomije dijeljenja“ i čija je budućnost u transformaciji u industriju „na zahtjev“ koja je u direktnom kontaktu s potrošačem - milenijalcem kojem je više nego ikad u fokusu doživljaj i iskustvo, uz kvalitetan proizvod.

Održan Adria Hotel Forum: Zašto nema više investicija u hotelskoj industriji?

Istraživanja pokazuju da je 2016. na europskom tržištu zabilježen pad transakcija kupoprodaje hotela, geopolitička nestabilnost, deflacija, usporavanje ekonomskog rasta te povećani troškovi rada što je rezultiralo s više od 1 bilijunom nenaplativih kredita koji postoje u europskim bankama za hotelske investicije. Predviđanja za investicije su prvenstveno u budget hotele. Svijet se mijenja, a i mi s njime, zaključila je Čižmar.

Prvi panel „Pogled iz perspektive investitora“ moderirao je Željko Kardum, a sudjelovali su Ivana Hatvalić (Prosperus–invest), Keith Evans (Starwood Capital Europe), Frank Reul (AccorHotels/Orbis), Ömer Müftüler (Odien Group/Odien Hotels NV), Ivan Bušljeta (Papaya grupa). Moderator je svim panelistima postavio pitanja: Gdje su danas Hrvatska i zemlje iz regije? Odbijamo li investicije? Koji je glavni strah investitora? Kakva je budućnost održive turističke industrije?

Keith Evans govorio je o zainteresiranosti ulaganja u Istru, Split i Hvar, no istaknuo je postojeći rizik zbog geopolitičkih problema, kao i nedostatak transparentnosti kod postojećih kompanija, a buduće investicije nije konkretizirao. Frank Reul istaknuo je da su zainteresirani ulagati u Zagreb i Beograd, budući da žele biti prisutni u svim glavnim gradovima Europe. Hotel Korčula investicija je Prosperus-investa, tvrtke koju predstavlja Ivana Hatvalić. Ovi domaći investitori zainteresirani su i dalje ulagati na Korčuli, u brownfield investicije u kompanije koje su bile u vlasništvu države i u smjeru podizanja kvalitete, uglavnom s 3 na 4 zvjezdice.

Na panelu se govorilo o razvijanju investicije, prema procjeni Keitha Evansa, potrebno je 5-7 godina, dok je Ivana Hatvalić mišljenja da je potrebno i do 10 godina, kad se uzmu u obzir procesi prostornog planiranja. Ömer Müftüler predstavlja tvrtku američko-turskog kapitala sa sjedištem u Pragu (Odien Group/Odien Hotels NV), koja je kupila Hotel Lav u Splitu. Mišljenja je da je sada pravo vrijeme biti prisutan u Hrvatskoj, a Hrvatska, kao i Bugarska primjerice, profitira zadnjih godina zbog nesigurnosti u okruženju. Njihova je tvrtka u potrazi za investicijama, zainteresirani su za greenfield investicije, posebno za grad Zagreb.

Ivan Bušljeta iz Papaya grupe koja niže uspješne turističke projekte za mlade (Zrće, Ultra festival u Splitu), govorio je o Obonjan Rivieri, projektu koji donosi novi koncept luksuznog turizma u vidu luxury campinga na otoku Obonjanu. Taj ekološko održivi resort predviđen je za 500 gostiju iz europskih glavnih gradova, a investitore za projekt privukli su dobrim poslovnim planom i podrškom banke, kaže Bušljeta. Za početak veličina investicije bila je 20 milijuna eura, a za 15 godina porast će na 100 milijuna eura. Planira se razvoj kampinga, nautičkog turizma i vila, ali ostanak u malom mjerilu, s maksimalnim kapacitetom od 2000 gostiju i s naglaskom na održivost.

Moderator Željko Kardum postavio je gostima završno pitanje – u što bi investirali na Jadranu, da raspolažu sa 100 milijuna eura? Panelisti su u prilično konzervativnim odgovorima zadržali stav svojih tvrtki – daljnje investicije u Korčulu, u vile, a Ömer Müftüler je najavio nastavak investicija u hotel Lav – koji će unutar budžeta od 12 milijuna eura dobiti marinu, upgrade soba, nove restorane... a najavio je i početak greenfield projekata, no nije htio specificirati hoće li oni biti u Zagrebu ili Splitu. Za kraj, moderator je istaknuo da je i hrvatska kulinarska scena, s dobivenom prvom Michelinovom zvjezdicom, tržište koje treba targetirati, s čime su se svi panelisti složili.

Više informacija potraži na stranici www.adria-forum.eu i Facebook stranici Foruma.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.