Događanja

Adria Hotel Forum - bliži se šesto izdanje vodeće hotelsko-investicijske konferencije

14. i 15. veljače, po šesti put održava se Adria Hotel Forum, najveća hotelsko-investicijska konferencija u jugoistočnoj Europi i jedna od pet najvećih u Europi

Adria Hotel Forum - bliži se šesto izdanje vodeće hotelsko-investicijske konferencije
Adria Hotel Forum jedini je skup u regiji koji dovodi stručnjake poput Christiana Girauda, starijeg potpredsjednika za razvoj za Europu, Accor Hotels (Accor Hotels upravlja s 2.852 hotela i ukupno 321.266 soba u 32 zemlje Europe) Kennetha Hattona, starijeg potpredsjednika za globalni razvoj, Belmond (Belmond je kolekcija od 49 ikonskih hotela, vlaka i riječna kruzera u 24 zemlje), Keitha Evansa, potpredsjednika za hotelske akvizicije, Starwood Capital Group (međunarodni investicijski fond čije investicije iznose preko 51 milijardu dolara, od čega je značajan dio upravo u hotelsku industriju), Andrewa Sangstera, vlasnik hotela Analyst. Andrew Sangster je vodeći financijski novinar koji je prije 10 godina pokrenuo svoj projekt Hotel Analyst s ciljem da postane intelektualni “hub” za hotelsko-investicijsku industriju.

Ovogodišnja tema je „Our Own Responsibility“
 
Povod ovogodišnjoj temi su geopolitička i sigurnosna situacija koje u svim europskim zemljama uvelike utječu na turističke rezultate. I dok cijela regija bilježi značajan porast turista i investicija, neupitno je da će u određenom trenutku doći do oporavka sjeverne Afrike i Turske. Upravo  zbog navedenog Forum će se fokusirati na ključna pitanja poput: Jesmo li zaslužni za ostvareni rast ili nam se događa sam od sebe? Jesmo li konkurentni? Na koji način istočne i južno-europske zemlje poput Bugarske i Grčke rješavaju izazove pomanjkanja radne snage?
 
Niz drugih nezaobilaznih tema su: Ključne smjernice razvoja, o kojima će razgovarati Otmar Michaeler - glavni direktor FMTGa, Živorad Vasić- regionalni direktor IHG, Marybelle Arnett - potpredsjednica za razvoj Hiltona za istočnu Europu, Ivana Budin Arhanić - direktorica za razvoj Valamar Riviere; Usporedba hotelskog tržišta gradova Beča, Beograda, Budimpešte, Ljubljane, Sarajeva i Zagreba; Hotelske kompanije na tržištu dionica: razgovarat će Milena Perković - članica Uprave Arena Hospitality grupe, Marko Čižmek - član Uprave Valamar Riviere, Frank Reul - direktor razvoja Accora za istočnu Europu i Krešimir Huljev - direktor strategije i tržišta kapitala Sunce Koncerna i mnoge druge.
 
Cjelokupni program možete pogledati ovdje.
 
I kao dodatnu vrijednost za sve sudionike, isključivo kako bi se na Forumu predstavili rezultati, izrađene su analize: Index atraktivnosti investicija u regiju, Ekonomska predviđanja, Odnos tržišta hotela i privatnog smještaja za Zagreb.
 
Pokrovitelji i partneri AHF-a 2018 su Ministarstvo turizma Hrvatske, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica i Grad Zagreb.
 
Adria Hotel Forum - bliži se šesto izdanje vodeće hotelsko-investicijske konferencije
 
Tema
 
Geopolitička situacija u svakoj zemlji Europe uvelike utječe na rezultate turizma svake godine. Od početka terorističkih napada svjedočili smo iznenadnoj promjeni odaziva turista, pa su neke zemlje poput Turske i zemalja sjeverne Afrike imale pad broja turista od 40 posto i još uvijek se oporavljaju zbog porasta napetosti. Ipak, za gradove poput Pariza i Londona svjedočili smo samo kratkotrajnom padu i brzom povratku na pozitivne brojke.
 
S aspekta ulaganja, London, i uz teroristički napad i Brexit, i dalje se smatra najzanimljivijim odredištem ulaganje u hotelsku industriju. Čak i sve projekcije savjetodavnih kuća koje su sugerirale ekonomsko nepovoljno se nikada nije ostvarilo. Štoviše, London se čini privlačniji nego ikad za investiranje. U Europi (i u svijetu) manje je pojedinačnih ulagača, a sve su više institucionalni, a procjenjuje se da će ulaganje u hotelijerske investicije ostati na razini prošlogodišnje.
 
Globalni trendovi, naravno, također utječu na zapadni Balkan, pa u posljednje dvije godine Hrvatska, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Albanija sve više privlače međunarodne ulagače (i dalje uglavnom iz istočnoeuropskih zemalja i zemalja Bliskog istoka ) kao i institucionalne investitore.
 
Beograd se razvija vrlo brzo u posljednje dvije godine, a hoteli (većinom u menadžmentu globalnih hotelskih brendova) otvaraju se gotovo na mjesečnoj razini. Također, u prvoj polovini 2017. godine broj gostiju u Beogradu porastao je za 19% (najveći broj noćenja turskih i izraelskih turista), što je zasigurno povezano s ostvarivanjem izvrsnih zračnih veza s nekoliko važnih odredišta , I Ljubljana osjeća značajan rast, ali čini se da je nešto slabiji od Beograda.
 
Tijekom prvih mjeseci 2017. godine, Ljubljana je porasla za 12% u segmentu noćenja. U Zagrebu je otvorena nova zračna luka koja omogućava brži razvoj, ali još uvijek nedostaje veliki hotelski razvoj koji se čini neophodnim. Sarajevo, gdje globalni hotelski brendovi također pronalaze mjesto za njihov rast, imaju veliki rast broja turista, posebice muslimanske populacije. A Bosna, uz kvalitetno strateško planiranje, mogla bi postati posebno zanimljiva kulturna destinacija Istočne Europe.
 
Albanija, koja ima najveće prisustvo tijekom ljetnih mjeseci, baš kao i Hrvatska, ima više od 100% povećanja dolazaka u prvih šest mjeseci 2017. Ovisno o političkoj situaciji, vjerojatno je da će Albanija imati značajan rast u odnosu na sljedećih nekoliko godina. S druge strane, Hrvatska je u prvih šest mjeseci porasla za 22%, što je više od prosjeka u usporedbi s ostalim zemljama Mediterana (prosječno 10%).
 
Ali ovdje postoje dva važna pitanja: Jesmo li upravljali rastom ili se "dogodi" nama? Jesmo li konkurentni (što nas vraća na prvo pitanje).
 
Prvo pitanje zasigurno je najvažnije: je li razvoj pod upravljanjem ili najveće povećanje zbog geopolitičke situacije. A ako je drugi odgovor, je li regija svjesna prednosti i rizika.
 
Na temu ove dvije važne teme, ali i mnogih drugih, raspravljat ćemo o šestom Adria Hotel Forumu održanom 14. i 15. veljače 2018. u Zagrebu.
 
Sve informacije možete pronaći na službenoj stranici Foruma.
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.