Zdravstveni turizam

6. HTI konferencija: Hrvatska - destinacija zdravstvenog turizma

Elita zdravstvenog turizma na 6. HTI konferenciji potvrdila: Hrvatska ima golemi potencijal i mora se profilirati kao destinacija zdravstvenog turizma

6. HTI konferencija: Hrvatska - destinacija zdravstvenog turizma

- Prije godinu dana zacrtali smo si napraviti od naše HTI konferencije industrije zdravstvenog turizma izvozni proizvod. U tome smo zaista i uspjeli. Ova je netom završena 6. HTI konferencija potvrdila da je jedna mala zemlja kao što je Hrvatska - u jednom proizvodu koji kod nas još nije ni potpuno afirmiran - konkurentna i ima što ponuditi - izjavila je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić na kraju trodnevne, netom završene 6. HTI konferencije industrije zdravstvenog turizma u najvećem svjetskom kongresnom gradu, Beču, i otkrila kako će se iduća, 7. HTI konferencija održati u Rovinju, gradu-domaćinu ovogodišnjeg Zlatnog sponzora Maistre, i to od 28. veljače do 2. ožujka 2017. u ekskluzivnom rovinjskom hotelu Lone.

Predavanja i certificiranje

HTI konferencija, najveći europski skup posvećen usponu tržišta zdravstvenog turizma u svijetu - 6. HTI konferencija industrije zdravstvenog turizma 2016. u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), hrvatske tvrtke Wellness Dalmacija i američkog MTA-a (Medical Tourism Associationa) te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva zdravlja RH, HTZ-a i Turističkih zajednice Zagreba i Malog Lošinja - okupio je od 3. do 5. ožujka u Beču 200-tinjak sudionika i predavača iz 40 zemalja, od SAD-a do Kine, iz svih sfera koje se naslanjaju na industriju zdravstvenog turizma (a u sklopu kojega se u sferi medicinskog turizma u ovom trenutku najviše traže usluge iz područja estetske kirurgije, stomatologije, ortopedske kirurgije, tretmani pretilosti, medicinski potpomognute oplodnje i oftalmološke kirurgije).

6. HTI konferencija: Hrvatska - destinacija zdravstvenog turizma

Leila Krešić-Jurić, Linda Abdullah i Zdeslav Radovčić 

Konferencija je završila subotnjom MTA radionicom, na kojoj su bolnički rukovoditelji, liječnici, bolničari i osiguravatelji, zainteresirani za medicinski turizam, imali priliku proširiti znanje i dobiti međunarodni certifikat "ovlaštenog profesionalca u zdravstvenom turizmu" Udruženja medicinskog turizma (Medical Tourism Association).

4 Seasons Croatia

Tijekom izlaganja Leile Krešić-Jurić, prvoga dana HTI konferencije, predstavljen je i novi projekt 4 Seasons Croatia koji izdaje tvrtka Nativa media. Riječ je o multimedijalnom projektu, pokrenutom krajem prosinca 2015. godine, koji istovremeno kombinira suvremeni portal www.4seasonscroatia.com, koji se izdaje na hrvatskom i engleskom jeziku, te magazine koji se izdaju na stranim jezicima, za potrebe predstavljanja zdravstvenog turizma Hrvatske na različitim tržištima. Prva dva broja magazina, na engleskom i ruskom jeziku, pripremljena su pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, a možete ih pronaći i na online na servisu ISSUU. 4 Seasons Croatia je također aktivna i na društvenim mrežama – Instagramu i Facebooku. Posebnost portala i magazina 4 Seasons Croatia su novinarski tekstovi s relevantnim informacijama, tekstovi vrhunskih stručnjaka s područja zdravstvenog i wellness turizma te reportaže i intervjui.

- Neizmjerno mi je drago što je Hrvatska gospodarska komora, u tako kratkom vremenu, prepoznala potencijal projekta, kao i našu želju da svijetu dostojno predstavimo ponudu hrvatskog turizma, kroz sve četiri sezone, s naglaskom na zdravstveni i wellness turizam. Zahvalila bih ovom prilikom i direktorici Sektora za turizam pri HGK Leili Krešić-Jurić, koja je, u svom uvodnom obraćanju sudionicima konferencije, predstavila projekt 4 Seasons Croatia - izjavila je Andrea Šitum, direktorica tvrtke Nativa media i autorica projekta 4 Seasons Croatia.

6. HTI konferencija: Hrvatska - destinacija zdravstvenog turizma

- Zadovoljstvo je vidjeti i reakcije stručnjaka za zdravstveni turizam iz svih zemalja svijeta na projekt 4 Seasons Croatia, koje su više nego pozitivne, što nam je dalo i dodatnu potvrdu da imamo projekt koji se može nositi s najnovijim trendovima u promociji zdravstvenog turizma - nastavila je dodavši kako joj se čini da zdravstveni turizam u cijelom svijetu uzima jedan novi smjer - riječ je o inzistiranju na izvrsnosti i vrhunskoj kvaliteti usluge. - Čini mi se da polako završava era jeftinih medicinskih radova bez pokrića i garancije jer se od svih sudionika, stručnjaka, agenata i facilitatora, moglo čuti kako su certificiranje, kao i konkretnija „krovna“ potpora države kroz zakone i rad na terenu ipak najvažniji u razvoju zdravstvenog turizma, za svaku zemlju, pa tako i za Hrvatsku - naglasila je dodavši kako vjeruje da će projekt 4 Seasons Croatia, baš zato što i sam njeguje ideal kvalitete, dati i u budućnosti svoj doprinos u profiliranju Hrvatske kao destinacije zdravstvenog turizma te da će projekt ubrzo prepoznati i Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica.

>> U Beču svečano predstavljen projekt 4 Seasons Croatia

Na redu je reakcija nadležnih institucija

Šesta HTI konferencija ove se godine prvi put održala izvan granica Hrvatske, kako bi upravo u tom najvećem svjetskom kongresnom gradu, Beču, predstavila i cjelovitu ponudu hrvatskog wellness, lječilišnog i medicinskog turizma.

Cilj je Hrvatsku učiniti međunarodno prepoznatljivom destinacijom zdravstvenog turizma. S tim u vezi direktor HTI konferencije Zdeslav Radovčić upozorio je da još nisu poduzeti značajniji koraci u provedbi ambicioznog akcijskog plana, donesenog u lipnju prošle godine. Njegova bi provedba Hrvatskoj trebala donijeti dvije milijarde eura godišnje, od čega bi same bolnice mogle uprihoditi oko sto milijuna eura. - Očekujem da će nova ekipa koja trenutno koordinira ministarstva zdravlja, turizma, HTZ i HGK imati više inicijative i biti brža u provođenju tog akcijskog plana - rekao je Radovčić koji očekuje da će Ministarstvo zdravlja do kraja ove godine provesti kategorizaciju specijalnih bolnica, kako bi se one mogle pozicionirati na turističkom tržištu.

Naime, Ministarstva zdravlja i turizma u lipnju 2015. predstavili su Akcijski plan razvoja zdravstvenog turizma koji bi za deset godina Hrvatskoj trebao donositi dvije milijarde eura godišnje, od čega bi same bolnice mogle uprihoditi oko sto milijuna eura, odnosno oko 800 milijuna kuna, za razliku od svega nekoliko milijuna koliki su im danas prihodi od zdravstvenog turizma.
Tek posljednjih nekoliko godina trgnuo se dio privatnog medicinskog sektora, ponajprije u segmentu dentalne medicine i plastične kirurgije i počeo dovoditi pacijente iz inozemstva. No očekuje se razvojna vizija i plan na razini države.

6. HTI konferencija: Hrvatska - destinacija zdravstvenog turizma

Ernest Svažić, načelnik Općine Krapinske Toplice, Đurđica Šimičić, direktorica TZ Grada Malog Lošinja,  Andrea Šitum, direktorica tvrtke Nativa media, Meri Bura, dr.med., voditeljica Centra Mulier, Gari Capelli, gradonačelnik Malog Lošinja 

Hrvatske privatne klinike na razini opremljenosti, kvalitete kadra i cijena konkurentne su na europskom tržištu no njihova ponuda je relativno neorganizirana. Prema ocjeni HGK, najbolje destinacije zdravstvenog turizma s najboljim wellness hotelima u Hrvatskoj u 2015. bili su Terme Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, Thalassotherapia u Opatiji i LifeClass Terme Sveti Martin u Svetom Martinu na Muri.

Što nas koči?

S prihodom od 300 milijuna eura godišnje od usluga zdravstvenog turizma Hrvatska danas nije ni među prvih deset europskih destinacija, a glavna kočnica za razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj postojeći je Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji onemogućava kategorizaciju bolničkih ustanova za turističku djelatnost, upozoreno je na 6. HTI konferenciji industrije zdravstvenog turizma, koja je u četvrtak 3. ožujka počela u Beču.

Na konferenciji su izneseni i podaci svjetske udruge za zdravstveni turizam, po kojima je u 2015. najbolja europska destinacija zdravstvenog turizma bila Velika Britanija, slijede Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Poljska, Malta i Turska, koja bilježi i najbrži rast u ovom segmentu turizma. Svjetska zdravstvena organizacija računa kako će, zbog trenda starenja populacije i sve izraženijom orijentacijom društva na zdravi život, briga o zdravlju za 15 godina postati najjača svjetska industrija, koja će 2030. činiti čak 22 posto svjetskog BDP-a i biti najveći pokretač turističkih putovanja.

6. HTI konferencija: Hrvatska - destinacija zdravstvenog turizma

Unatoč velikim potencijalima, Hrvatska zauzima skroman udio u toj najbrže rastućoj grani turizma koja bilježi godišnji rast od 15 do 20 posto na svjetskoj razini, za što su sudionici iz Hrvatske najodgovornijim označili odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Naime, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, zdravstveni turizam u Hrvatskoj na godišnjoj razini zapošljava oko 10.000 osoba i ostvaruje oko 300 milijuna eura prihoda od zdravstvenih usluga, a procjene su da bi vrlo brzo moglo doseći prihode milijardu eura godišnje. Postojeća ponuda wellness turizma u hotelima i turističkim resortima usmjerena je na tretmane ljepote, masaže, saune, bazenske sadržaje i fitness, a njezin razvojni potencijal umanjuje nepostojanje regulative o osposobljenosti osoblja, kao i postojeći zakonski propisi koji ograničavaju uvođenje medicinske komponente u hotelijerstvo.

Hitne izmjene zakona

- Sve hrvatske specijalne bolnice imaju višak kapaciteta, ljudi i prostora koje bi mogle ponuditi na tržištu, što sada ne mogu zbog tog zakona - izjavio je pak novinarima predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma Hrvatske gospodarske komore Marcel Medak, te pozvao zdravstvenu administraciju da se što prije pristupi hitnim izmjenama postojećeg zakona. Riječ je o zakonskim izmjenama koje je namjeravala provesti još prošla zdravstvena administracija, no, nakon provedene javne rasprave, povukla ih je iz procedure u srpnju prošle godine.

Medak je istaknuo da uskoro očekuju kontakte s novom zdravstvenom administracijom kako bi se omogućilo bolje poslovanje specijalnih bolnica i njihova registracija za turističku djelatnost, te registracija hotela za zdravstvenu djelatnost, što bi poboljšalo njihovo poslovanje izvan sezone.

 


Iskustva Amerike i Dubaija

U prvom dijelu konferencije Jonathan Edelheit, prvi čovjek američkog MTA-ja, istaknuo je važnost povezivanja hotela i bolnica, javnog i privatnog sektora radi uspješnijeg nastupa na tržištu zdravstvenog turizma, dok je Linda Abdullah, direktorica Ureda za zdravstveni turizam Dubaija, iznijela strategiju kojom su svojim zdravstvenim uslugama prošle godine privukli 500.000 turista. Među njima je bilo 45 posto inozemnih turista za koje su u Dubaiju uveli posebne charter linije, osigurali im prevoditelje i posebna zdravstvena osiguranja te otvorili web stranice na koje pacijenti mogu uputiti prigovore na uslugu i prijaviti eventualne komplikacije.

 

6. HTI konferencija: Hrvatska - destinacija zdravstvenog turizma

Carlo Corazza, Europska komisija


Njihov projekt Dubai Healthcare Cityja (koji je još u izgradnji, a kad bude posve završen bit će veličine 16 nogometnih igrališta), težak pola milijarde dolara, već sada vapi za klijentelom iz cijeloga svijeta, a posebno europskom. Bit će to najveći klaster te vrste u svijetu, naglasila je Linda Abdullah i dodala kako Hrvatska može biti ponosna što ima tako jak izvozni proizvod kao što je HTI konferencija, koja već šestu godinu povezuje i umrežava sve bitne sudionike, pružatelje i kupce usluga zdravstvenog turizma u ovom dijelu Europe.

Bodovi Hrvatske liječničke komore

Carlo Corazza, direktor Ureda za turizam, nove i kreativne industrije pri Europskoj komisiji, naglasio je kako je upravo zdravstveni turizam u fokusu razvoja strategije turizma pri EK i EU općenito. Poslijepodnevni sati su pak bili rezervirani za dvije panel rasprave o temama “Regionalne suradnje” i “Jesu li osiguravajuće tvrtke jedini značajni kupci zdravstvenog turizma”.

6. HTI konferencija: Hrvatska - destinacija zdravstvenog turizma

Predavanje Mirne Jukić, ambasadorice projekta Mirno more

Konferencija u Parkhotelu Schoenbrunn nastavljena je u petak 4. ožujka, predavanjem naše Mirne Jukić, a sada austrijske olimpijske prvakinje u plivanju i ambasadorice najvećeg svjetskog neprofitnog jedriličarskog projekta “Mirno more”, koja je otvorila blok predavanja na temu “Približimo turizam osobama s invaliditetom”, a zatvorila panel diskusija na temu “Globalno uspješna i prepoznata odredišta za zdravlje i wellness”. Njezin je pak moderator bio Zdeslav Radovčić, prvi čovjek tog novog vala zdravstvenog turizma u nas i osnivač HTI konferencije.

Naglasimo još i da je Hrvatska liječnička komora (HLK) i ove godine maksimalno bodovala HTI skup, i to s 12 bodova hrvatskim liječnicima za pasivno i čak 18 bodova za aktivno sudjelovanje na HTI konferenciji u Beču.

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.