Wellness

5 dobrih razloga za češći boravak u sauni

Izbjegavajte saunu samo ako ste trudnica ili imate problema sa srcem ili visokim krvnim tlakom

 5 dobrih razloga za češći boravak u sauni
Zbog sjedilačkog načina života te klimatiziranih prostora u kojima boravimo, većina ljudi se previše ne znoji. Kao rezultat toga što se ne znojimo dovoljno može doći do začepljenja pora na koži. Također, kroz kožu u tijelo unosimo zagađivače iz okoliša koji se nagomilavaju u našem organizmu te štetno djeluju, kako na njega tako i na organe. Zato se preporučuje znojenje u saunama koje može pomoći tijelu izbaciti nakupljene štetne toksine. Dr. Lawrence Wilson, svjetski poznati liječnik i nutricionist, smatra kako znojenje u sauni pomaže vašem tijelu da se riješi štetnih toksina te donosi odličnih 5 razloga zbog kojih biste si trebali priušiti sauniranje što češće.
 
1- Znojenje koje potencira vrućina i vlaga u sauni izbacuje kroz pore nagomilani sebum, bakterije i mrtve stanice kože. 
2- Znojenje u sauni pomaže održavanju elasticiteta kože. 
3- Znojenje i povećana cirkulacija stimulirana saunom pomaže u pročišćavanju cijelog tijela od toksina. 
4- Temperatura je prirodna reakcija našeg tijela koja djeluje kao obrambeni sustav ubijajući štetne mikroorganizme u tijelu. Vrućina u sauni ima sličan učinak. Privremeno povisujući temperaturu tijela, sauna može pomoći pri čišćenju tijela od invazivnih bakterija i virusa i stanica tumora. 
5- Toplina u sauni postepeno ubrzava rad srca. Istovremeno opuštajući učinak saune omogućuje krvnim žilama da se rašire, a srce počne kucati jače, slično kao kod fizičkog vježbanja. 
 
Saunu ne smijete koristiti ako imate ozbiljnu ozljedu, temperaturu, upalu ili srčane bolesti. Prije korištenja saune nemojte piti alkohol ili jesti masnu hranu te je koristite oprezno. Izbjegavajte nagle promjene toplog i hladnog, posebno ako imate problema sa srcem ili visokim krvnim tlakom. Također ako ste trudni, temperatura u kojoj boravite ne smije biti viša od 65 stupnjeva.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.