Lifestyle

10 hrvatskih jela koja morate probati

Hrvatska kuhinja krije za svakoga ponešto, ali ovih 10 specijaliteta nipošto nemojte zaobići

10 hrvatskih jela koja morate probati

Glavno obilježje hrvatske kuhinje njezina je raznolikost, zbog čega je teško izdvojiti tipično hrvatsko jelo. Poznata i kao kuhinja niza regija, hrvatska je kuhinja stoga prava prilika da uživate u specifičnostima i specijalitetima kontinentalnog i obalnog predjela. I dok kontinentalni dio hrvatske kuhinje obilježava utjecaj mađarske i turske kuhinje u kojoj dominira meso, slatkovodna riba i povrće, u obalnom dijelu prevladao je mediteranski utjecaj s bogatim ribljim specijalitetima uz nezaobilazno maslinovo ulje.

Zagorski štrukli

Zapečeni sa sirom i vrhnjem, štrukli predstavljaju tradicionalno zagorsko jelo i prepoznatljivi brend Zagorja. Ovaj se specijalitet sprema od svježeg kravljeg sira, domaćeg maslaca, jaja i kukuruznog brašna pomiješanog s pšeničnim, a zatim se premazuje domaćim vrhnjem i zapeče u krušnoj peći. Zbog potrebe za očuvanjem tradicionalnog zagorskog specijaliteta te stvaranja autohtonog gastronomskog proizvoda u okviru turističke ugostiteljske ponude Hrvatskog zagorja, svake se godine održava Štruklijada gdje možete kušati najbolje zagorske štrukle.

Purica s mlincima

Ovaj je zagorski specijalitet rezerviran za posebne prilike poput svadbenih slavlja ili blagdanskih okupljanja, a svaki kuhar krije svoju tajnu za savršeno pečenu puricu. Puricu obavezno prate mlinci, prilog pripremljen od brašna, soli i vodi, ponekad uz dodatak jaja i masnoće. Mlince možete i sami pripremiti, a najjednostavniji je način kupiti ih na placu od neke kumice.

Kulen

Kulen, proizvod koji je obilježio tradiciju i kulturu življenja Slavonije, uvršten je na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske kao proizvod od iznimne važnosti za regiju Slavonije i Baranje. Taj se suhomesnati proizvod dobiva sušenjem na dimu svinjskog crijeva koje je nadjeveno smjesom začina i sitno nasjeckanim mesom svinje. Tijekom godine moguće je posjetiti više manifestacija, tzv. kulenijada, na kojima se sastaju različiti proizvođači te prezentiraju i nagrađuju najbolje slavonske kulene.

Hvarska gregada

Gregada je najjednostavnije, a po nekima i najstarije ribarsko jelo koje se u počecima radilo samo od krumpira, kapule i sitne bijele ribe koja se ne može iskoristiti za gradele. Najpoznatija gregada je ona hvarska koja se priprema tako što se na maslinovom ulju zažuti nasjeckani crveni luk i češnjak u komadu, zalije bijelim vinom i slaže se red ribe i red krumpira.   

Drniški pršut i paški sir s maslinama

Drniški je pršut rezultat zemljopisnog okruženja i blagotvorne klime koji svinjski but zaodijevaju specifičnom aromom i okusom. U kombinaciji s maslinama i paškim sirom, koji svoj okus duguje čudesnoj vegetaciji otoka Paga, aromatičnom bilju i posolici koju s mora donosi bura, imate priliku okusiti hrvatske posebnosti u jednom zalogaju.

Crni rižoto s jadranskim lignjama

Crni je rižoto kulinarski klasik, a osim verzije sa sipom, isprobajte ga u kombinaciji s jadranskim lignjama. Iako se rižoto doima kao jednostavno jelo, tajna je u odabiru prave vrste riže koja će svojom kremastom teksturom povezati sve okuse u jedan, a s kombinacijom liganja i bijelog vina ne možete pogriješiti!

Janjetina s ražnja

Nema prave obiteljske fešte ili prijateljskog okupljanja, a da se ne „okrene janje“, kao što ni put do mora ne može proći bez pogleda na tri ražnja limene pečenjare koji okreću janjce. Iako je janjetina svjetska poslastica, smatramo da je najbolja ona koja dolazi s hrvatskih otoka, a tu je sasvim nebitno odlučite li isprobati onu s otoka Paga ili Cresa – u oba ćete slučajeva jednako uživati.

Janjetina i teletina pod pekom

Jela ispod peke svoj božanstveni okus duguju sporom procesu kuhanja koji može potrajati i do dva sata. Nakon što se naloži vatra i napravi dobar žar, hrana se smješta na dno peke, pokrije poklopcem i zatrpa žarom. Za pripremu ovog tradicionalnog dalmatinskog jela postoji mali milijun recepata i kućnih gastronomskih čarolija, a na vama je da odaberete najbolju varijantu.

Hobotnica pod pekom

Ispod peke se mogu pripremati i riblji specijaliteti, a nadaleko je poznata hobotnica ispod peke. Iako se za pripremu ovog jela može koristiti i smrznuta hobotnica, naša je preporuka da posegnete za svježom hobotnicom koja ima miris po moru, a uživancija je tim veća ako ste je sami ulovili!

Istarski fuži s tartufima

Tartufi, te cijenjene i skupe gljive, jedan su od zaštitnih znakova Istre koje rastu 5 do 30 cm ispod zemlje. Kako bi se istaknula njihova specifična aroma, najbolje ih je pripremiti s jednostavnim umakom i još jednim istarskim specijalitetom, tjesteninom fužima. Tako ćete imati prilike uživati u jedinstvenom specijalitetu, pogotovo ako ga pripremite sa svjetski poznatim istarskim bijelim tartufima.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.